Ország-világ

2015.09.22. 18:02

Milanovic: Szerbia küldje a migránsokat Magyarországra és Romániába

Horvátország a Szerbiából érkező menekülthullám miatt a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azt üzente kedden Szerbiának, hogy "szórja szét a migránsokat, küldje valamennyit Magyarországra, Romániába és Horvátországba is".

A horvát kormányfő a sajtónak nyilatkozva arra válaszolt, hogy Szerbia felszólította Zágrábot, tegye lehetővé a szabad áru- és teherforgalmat a két ország között. Horvátország a Szerbiából érkező menekülthullám miatt a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a Zágráb-Belgrád autópályán fekvő bajakovói átkelő maradt nyitva, hétfő éjfél óta azonban csak a személyforgalom számára.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök felszólította az Európai Uniót, hogy kedden 14 óráig reagáljon a horvát lépésre, illetve bírja jobb belátásra Horvátországot, ellenkező esetben - közölte - Szerbia kénytelen lesz válaszlépéseket foganatosítani.

A horvát miniszterelnök szerint a határátkelő lezárása a teherforgalom előtt "nem jó", és több kárt okoz Szerbiának, mint Horvátországnak, de valahogy üzenni kellett. "Látjuk, hogy Szerbia összefogott Budapesttel. Lazítsanak kicsit" - jelentette ki.

Milanovic azt hangoztatta, hogy ő "építő és civilizált módon" beszél azokkal az országokkal, amelyek a legnagyobb terheket viselik, vagyis Ausztriával, Németországgal és Szlovéniával. Szerinte azok az országok a leghangosabbak, amelyek - a migránsok továbbhaladására szolgáló - egyszerű tranzitfolyosó szerepét látják el.

Belgrád szerda éjfélig adott ultimátumot Zágrábnak a határnyitásra

Szerda éjfélig adott ultimátumot Szerbia Horvátországnak: amennyiben addig nem születik megállapodás Zágrábbal a határnyitásról, Belgrád válaszlépéseket tesz - jelentette be keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic szerb kormányfő.

A miniszterelnök hozzátette: folyamatosan tárgyal horvát kollégájával, Zoran Milanoviccsal. Ugyanakkor közölte, hogy a szerb kormány felhatalmazta arra, hogy amennyiben nem születik megállapodás, akkor három szintű - politikai, jogi és gazdasági - válaszlépéseket foganatosítson az ország érdekeinek megóvása érdekében.

Horvátország kedden délután feloldotta a határzárat a horvát-szerb határon található Bajakovo-Batrovci autópálya-átkelőn a romlandó árut szállító kamionok előtt. Ugyanakkor a két ország közti további hét átkelőhelyen továbbra is életben van a Zágráb által korábban a migránsáradat miatt elrendelt határzár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában