Ország-világ

2015.09.25. 07:26

Központilag előírt tanulmányi átlag kellhet az ingyenes felsőoktatási helyhez

Központilag előírt tanulmányi átlagot kell hoznia annak, aki nem akarja, hogy átsorolják önköltséges felsőoktatási képzésre.

- számolt be a pénteki Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által közzétett kormányrendelet-tervezetekről.


A napilap azt írja, hogy az állami ösztöndíj igénybevételéhez a meghatározott kredit teljesítésén túl bölcsészet, művészet, művészetközvetítés, pedagógia, sporttudomány, illetve társadalomtudományi ágazatba tartozó szakokon minimum 3,5-ös súlyozott tanulmányi átlagot kell elérni. Az ingyenes hely megtartásához 3-as átlag kell orvosi, műszaki, közigazgatási, jogi, informatikai, gazdasági, természettudományos és agrár szakokon.


Az intézkedéscsomag rögzíti, hogy minden állami pénzen igénybe vett szemeszter 150 nap hazai munkaviszony fenntartására kötelezi a hallgatót.


Az Emmi rögzítené azt is, hogy az egyetemeken, főiskolákon hamarosan megalakuló konzisztóriumoknak nem lehet tagja kormányzati, államigazgatási tisztviselő és politikus.


A rendelettervezetet a kormány még nem tárgyalta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában