Ország-világ

2015.09.26. 09:34

Két népszavazási kérdés aláírásgyűjtése zárul le a jövő héten

Az egyiket a "rendszerbontó" népszavazás kezdeményezői indították, a másikat pedig az MSZP a vasárnapi, 200 százalékos bérpótlék ügyében.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nyilvántartása szerint jelenleg hat országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése van folyamatban, ebből egynek a határideje szeptember 29-én, kedden, egynek pedig 30-án, szerdán jár le.

Az egyik kérdés, amelyben szeptember 29-ig lehet az aláírásokat gyűjteni, úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?". A kérés egyike azoknak a "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezéseknek, amelyeket a március 15-i civil demonstráció szónokai jelentettek be. A kérdéseket Vajda Zoltán, a "60ezren a magánnyugdíjukért" Facebook-csoport képviselője nyújtotta be hitelesítésre, magánszemélyként.

A kérdést az NVB március 25-én hitelesítette, a bírósági felülvizsgálat során a Kúria május 19-én hagyta jóvá az NVB határozatát, a gyűjtést a határozatnak a Magyar Közlönyben történő közzététele és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának kiadása után, június 1-jén kezdhették meg.

A másik kérdés, amelyben szintén a jövő héten jár le a gyűjtésre rendelkezésre álló idő, az MSZP által indított, a 200 százalékos vasárnapi bérpótlékról szóló kezdeményezés.

A kérdést, amely úgy hangzik, "Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés a munka törvénykönyvéről szóló törvényt úgy módosítsa, hogy a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés esetén kétszáz százalék bérpótlék járjon?", az NVB május 13-án hitelesítette. Mivel nem érkezett ellene jogorvoslat, az aláírásgyűjtés június 2-án indulhatott volna meg. Az MSZP azonban nem "kérte ki" a Nemzeti Választási Irodától (NVI) az aláírásgyűjtéshez szükséges íveket, vagyis ebben a kérdésben nem folyt tényleges gyűjtés.

Az országos népszavazási kezdeményezés támogatására a hitelesített mintapéldánnyal megegyező aláírásgyűjtő íveken lehet aláírást gyűjteni, az aláírásgyűjtő ívet az NVB hitelesíti, a hitelesítést a Kúriánál lehet megtámadni. Az aláírások gyűjtésére 120 nap áll rendelkezésre.

A népszavazás kezdeményezőinek az aláírásgyűjtés utolsó napján 16 óráig kell leadniuk az íveket az NVI-nél. Azt követően a Nemzeti Választási Bizottság dönt az aláírások érvényességének ellenőrzéséről, majd annak eredményéről - ha a kezdeményezést legalább 200 ezer választópolgár támogatta aláírásával - tájékoztatja az Országgyűlés elnökét.

A népszavazás elrendeléséről az Országgyűlés dönt. Amennyiben az érvényes ajánlások száma több mint százezer, de nem éri el a kétszázezret, akkor az Országgyűlés dönthet arról, elrendeli-e a népszavazást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában