Ország-világ

2015.09.20. 18:25

Incidens nélkül zajlott a belgrádi melegfelvonulás

Több nagykövet, miniszter, parlamenti képviselő és Belgrád polgármestere is csatlakozott a felvonuláshoz.

Másodszor rendeztek incidensek nélküli melegfelvonulást a szerb fővárosban, a vasárnapi Pride szervezői a migránsokkal való szolidaritásra szólítottak fel.


A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint 54 személyt vett őrizetbe a rendőrség, mert a gyanú szerint a felvonulás résztvevői elleni támadásra készültek. Őket a séta útvonalán kívül fogták el.


A szerb belügyminisztérium reggel közölte: nem fogják engedni, hogy bárki is veszélyeztesse a szerbiai állampolgárok biztonságát, és a hatóságok megtesznek mindent annak érdekében, hogy megőrizzék a rendet és a nyugalmat Belgrádban.


Boban Stojanovic szervező kijelentette, hogy ez volt az első igazi melegfelvonulás Belgrádban, mert bár tavaly is nagyobb incidensek nélkül tudták megszervezni a rendezvényt, akkor még volt félelem a résztvevőkben, most viszont felszabadultabban, jó hangulatban tudtak végigsétálni a szerb főváros központi utcáin.


A melegfelvonuláshoz több nagykövet, miniszter, parlamenti képviselő és Belgrád polgármestere is csatlakozott.


Idén először megrendezték a transzneműek felvonulását is.


Egyetlen ellentüntetést tartottak, néhány tucat hívő tiltakozott a leszbikus, meleg, biszexuális és transzszexuális közösség rendezvénye ellen.


Az utóbbi években a hatóságok biztonsági kockázatra hivatkozva betiltották a rendezvényt, mert 2001-ben az első belgrádi melegfelvonuláson a résztvevőket ultranacionalista, szélsőséges csoportok tagjai, valamint futballszurkolók támadták meg, amire a rendőrség nem reagált időben. A felvonulás résztvevői közül többen megsebesültek. Ezt követően 2009-ben kísérelték meg újra megtartani a melegfelvonulást, de a hatóságok betiltották biztonsági megfontolásokból. A következő évben sikerült megtartani a felvonulást, de a szélsőséges támadások következtében mintegy 150-en megsebesültek. Tavaly - a jelentős rendőri jelenlét és a szerb kormányfő határozott kiállása miatt - jelentősebb incidensek nélkül tartották meg a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában