Ország-világ

2015.09.25. 16:28

Ilyenek vagyunk - Écs: Itt áll az első, világháborús emlékmű

Ha igazi berényivel szeretnénk találkozni, nem kell a Mátyás király térig utazni, elég, ha a Győrhöz közeli Écsre látogatunk.

kisalfold.hu


De nem a lőtérnek is otthont adó Berény a falu egyetlen hangzatos településrésze – Mesterfát, Babukát, Babszökőt, Dióst, Fenyőst, Széldombot, Káptalantagot, Mezőszélt és Petkevárt is Écsen találjuk.


„A Kisalföld kampányának köszönhetően átgondoltuk, hogy mi mindenre lehetünk büszkék, s jó mindezt együtt látni. Kulturális, történelmi, gasztronómiai értékekben gazdag falu a miénk" – vélekedett Farkas Márta alpolgármester.


A Pannonhalmi-dombságon fekvő Écs egyik ékessége Árpád-kori plébániatemploma, az egykor tíz település templomát Szent István király alapította. Hegyi harangjuk is több száz éves, azon kevesek közé tartozik az országban, amelyek a világháború idején megmenekültek a beolvasztástól.

 


Écsen egykor vár is állt: a Petkevár. A török kori erősség a nyúli határhoz közel, meredek oldalú dombtetőn emelkedett, Pannonhalma elővára volt. A falu egyik részének neveként máig őrzik emlékét.

Écsen állítottak az országban elsőként első világháborús emlékművet. A szobrot 1921-ben emelték, Amerikába kivándorolt helyiek készíttették. Szintén helyi kezdeményezésre az elmúlt években újabb helyszíne lett a világháborúkban elhunytakra emlékezésnek: Schreiner Károly helyi népi fafaragó kopjafát készített. A település legújabb büszkesége pedig az augusztusban felavatott Szent István-szobor, amelyet a róla elnevezett parkban helyeztek el.


A történelmi emlékek őrzése mellett a hagyományok ápolásának is nagy szerepe van a faluban. A Dr. Barsi Ernő Népdalkör a falu egyik mozgatórugója, a népszokások éltetője: pünkösdölés, balázsolás, betlehemezés, gazdaköszöntő, aratási és szüretzárási ünnepek szervezője és szereplője. A hagyományőrzést az iskolások is segítik, a diákok a művészetoktatás során néptáncolnak.


A falu életében központi szerepet játszik az iskola, s több száz évvel ezelőtt sem volt ez másként, akkor zárdaiskolaként működött. Az intézményt 2007-ben teljesen felújították, de a múltról árulkodó kápolnát meghagyták.


A terület a pannonhalmi bencések szőlőtermő területe volt, ennek hagyományait is őrzik.


„Écs közel van a városhoz, mégis falusias a hangulat. Az idelátogatóknak igazi feltöltődést kínálnak a település megőrzött és újonnan létrehozott értékei" – összegezte a falu főbb erényeit az alpolgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában