Ország-világ

2015.09.01. 17:21

Hónapok óta hull Ajkán a házakra, autókra a pernye

A Bakonyi Erőmű Zrt. kéményeiből a városra hulló pernye miatt büntetőeljárást kezdeményez Ajka polgármestere, aki keddi sajtótájékoztatóján kilátásba helyezte, hogy ha nem szűnik meg a környezeti terhelés, a város tulajdonában levő távhőszolgáltató nem vásárol hőenergiát az erőműtől.

Schwartz Béla (MSZP) azt mondta, az erőmű tevékenysége "több hónapja súlyos környezetszennyezést eredményez" a városban, mivel - különösen éjszaka - az ajkai lakások erkélyére, a parkoló gépkocsikra, a közterületekre és vízfelületekre nagy mennyiségű pernye hullik. 

Közölte: az önkormányzat azt kéri az erőműtől, hogy egyetlen kazán se üzemeljen addig, amíg azt megfelelő tisztító berendezéssel el nem látják, ne kerülhessen semmilyen szennyező anyag a kéménybe, onnan pedig a levegőbe. 

A polgármester azt mondta, ha a Bakonyi Erőmű a szükséges technológiai fejlesztést nem hajtja végre, az önkormányzat kezdeményezni fogja a szennyezést megvalósító berendezések leállítását. 

Hozzátette, a városi tulajdonú távfűtő társaság évente mintegy 1,2 milliárd forint értékben vásárol hőenergiát az erőműtől, azonban "amennyiben a Bakonyi Erőmű rövid időn belül nem szünteti meg környezetkárosító magatartását, a város nem kíván hőenergiát vásárolni az erőműtől". 

Schwartz Béla jelezte, véleményük szerint a Bakonyi Erőmű tevékenységével összefüggésben környezetkárosítás valósul meg, ezért ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást kezdeményeznek. 

A hulló pernye miatt a polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat és több lakos is bejelentéssel élt a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Hatóságánál, a környezetvédelmi hivatal pedig elrendelte a levegő szennyeződésének mérését a kibocsátó kéményen.  

A jogszabályban engedélyezett évi 120 órával szemben az idén 58 órát üzemelt határérték feletti kibocsátással az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt., - közölte a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője keddi ajkai sajtótájékoztatóján.


Zay Andrea elmondta, hogy a határérték túllépése esetén az erőműveknek kötelező tájékoztatást adniuk a környezetvédelmi hatóság részére. A főosztályvezető szerint a határérték túllépését többnyire a kazánok újraindításakor bekövetkező tökéletlen égés, illetve a kedvezőtlen összetételű tüzelőanyag használata okozhatja. 


Megjegyezte, hogy 2005 óta 21 bejelentés érkezett a hatósághoz az ajkai erőmű tevékenységével kapcsolatban, ebből hét az idén. Ezek kivizsgálása érdekében hatósági ellenőrzést indítottak, amelyek keretében a kormányhivatal augusztusban és szeptemberben is több alkalommal levegőtisztaság-védelmi méréseket végez és folyamatos ellenőrzést tart a Bakonyi Erőmű ajkai telephelyén. Hozzátette, a légszennyezőanyag-kibocsátás teljes körű vizsgálata érdekében szeptemberben a szomszédos Bakonyi Bioenergia Erőműfejlesztő Kft-t is ellenőrzik.


Zay Andrea kiemelte, a kormányhivatal bekéri a két társaságtól az általuk idén januártól végzett 24 órás, folyamatos mérések adatsorait, valamint ellenőrzik mérőrendszereik megfelelőségét is. Emellett a kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi a városban a 10 mikrométer alatti szálló por koncentrációját és mérik az ülepedő por mennyiségét is.


A főosztályvezető kitért arra, 2010 és 2012 között a város légszennyezettsége a téli időszakban többször is elérte, valamint meghaladta a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási küszöbértékét, azonban 2013 óta nem volt küszöbérték-túllépés.


Az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. a környezetvédelmi és működési engedélyeiben foglaltaknak megfelelően végzi működését - közölte Németh Frigyes vezérigazgató kedden telefonon az MTI-vel.  


Hozzátette: a levegőre, a hulladékra, a salakra, vagy a zagyra vonatkozó, a technológia által a környezetbe jutó anyagok kibocsátási normáit általánosságban betartják, a műszaki okokból adódó túllépések a társaság számára is veszteséget jelentenek.


A vezérigazgató hangsúlyozta, az erőmű tüzelőanyag portfóliójának 10 százaléka szén, 85 százaléka farönk vagy vállalkozók által gyártott faforgács, öt százaléka pedig különböző mezőgazdasági eredetű anyag.


Tájékoztatása szerint az ajkai erőmű a város területén hőtermelőként van jelen, de az erőműhöz közeli mintegy 100 lakásból álló Kandó Kálmán lakótelepen a cég a szolgáltató is. Emellett az erőmű ipari gőzt is szolgáltat a szomszédságában levő társaságoknak, ahol 200-250-en dolgoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában