Ország-világ

2015.09.08. 22:59

Hazaárulással és terrorizmussal gyanúsítják a volt tádzsik védelmi miniszterhelyettest

Hazaárulás, terrorizmus, felforgató tevékenység és szélsőséges csoport szervezése miatt indítottak bűnvádi eljárást a tádzsik hatóságok Abduhalim Nazarzoda tábornok, volt védelmi miniszterhelyettes ellen, akinek gyaníthatóan köze volt a rendőrök elleni minapi dusanbei merénylethez - közölte kedden a helyi média.

A híradások szerint ugyanilyen jogcímen emeltek vádat Nazarzoda állítólagos bűntársa, Dzsunajdullo Umarov ezredes ellen is, aki - az ügyészség szerint - közvetlenül vett részt a bűncsoport megszervezésében és a rendőrök elleni támadásban.


Dusanbéban és a fővároshoz közeli Vahdat településen a múlt pénteken végrehajtott rajtaütésben kilenc rendőrt gyilkoltak meg. A rendőrőrsök elleni rajtaütéseket a hatóságok szerint volt rendőrök és katonák hajtották végre Abduhalim Nazarzoda vezetésével. A támadók közül 13-an haltak meg az összetűzésekben.


Megfigyelők a Moszkva-barát világi kormány és az iszlamista ellenzék közötti ellentétekkel hozzák kapcsolatba az incidenst, és attól tartanak, hogy újra fellángol az erőszak az országban, ahol az 1992-97-es polgárháború lezárása sem hozta meg a békét. 


Tádzsikisztánban két hete tiltották be az ország legfőbb ellenzéki erejének számító Iszlám Újjászületés Pártját (IRPT), amelynek Nazarzoda is a tagja volt. A tábornok a polgárháború idején a lázadók oldalán harcolt, és a háborút lezáró megállapodás révén került a hadsereghez. Az incidens napján, pénteken menesztették, azzal indokolva eltávolítását, hogy "bűncselekményt" követett el. Nem fosztották viszont meg tábornoki rangjától, és nem vették el az állami kitüntetéseit sem.


A tádzsik belügyi erők időközben hatalmas titkos fegyverraktárat találtak, amely a betiltott Iszlám Újjászületés Pártjáé volt (IRPT) - jelentette kedden a közép-ázsiai ország kormánya alá tartozó Hovar nevű hírügynökség.


A rejtekhelyen 400 kalasnyikov gépkarabélyra, több mint 50 pisztolyra, több tíz gránátvetőre és körülbelül egy millió darab különböző lőszerre bukkantak. 


A tádzsik kormányzati hírügynökség jelentésében hozzátették, hogy a rengeteg fegyvert és lőszert Nazarzoda halmozta fel. A tábornok, aki a tádzsik fegyveres erők ellátásáért felelt, a múlt pénteken három katonai egységnél nagy mennyiségű fegyvert és lőszert pakoltatott teherutókra, és elszállíttatta őket Dusanbéból. "Nazarzoda tábornok ezzel a fegyverkészlettel akarta felszerelni az Iszlám Újjászületés Pártjának terrorcsoportjait a köztársaság minden régiójában" - áll a hírügynökségi tudósításban. 


A lázadó tádzsikisztáni tábornok a híveivel együtt a tádzsik fővárostól mintegy 80 kilométerre lévő természetvédelmi területen, a Ramit-völgyben bújt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában