Ország-világ

2015.09.23. 13:23

Felbecsülhetetlen kincsre bukkantak csatornaépítés közben

Az időszámításunk szerinti 2-4. századból származó színezüst övre bukkantak régészek Pozsony Oroszvár (Rusovce) városrészében.

Az időszámításunk szerinti 2-4. századból származó színezüst övre bukkantak régészek Pozsony Oroszvár (Rusovce) városrészében.

A történelmileg felbecsülhetetlen értékű derékszíjat csatornaépítési munkálatok helyszínén találták. "Ez egy teljesen egyedülálló lelet. Úgy véljük, hogy az öv hajdanán egy hölgyé lehetett, és mivel a kidolgozottsága hatalmas szakértelemre vall, ezért az ominózus hölgy feltehetőleg magas társadalmi osztályba tartozott" - mondta Frantisek Zak Matyasowszky, a szlovák régészeti hivatal főigazgatója.

A régészek két értékes gyűrűt is találtak. "Az egyik bronzból készült és valószínűleg egy nőé volt, a másikat egy gyermek számára készíthették. Utóbbinak van egy apró fehér lemez a közepén, rajta egy gladiátor vagy harcos ábrájával" - mondta Matyasowszky, hozzátéve, hogy az ékszerek egykori gazdái ugyancsak tehetős emberek lehettek.

A szakemberek összesen 245 leletet, többségében ékszereket, érméket és ruhakapcsokat találtak az Oroszvár egyik utcáján folyó munkálatok során.

Az ásatás 2014 szeptemberében kezdődött, párhuzamosan a csatornaépítési munkálatokkal. Februárban a Pozsonyi Vízművek (BVS) - anyagi okokra hivatkozva - leállítatta az építési munkálatokat. A projekt azóta ismét zöld utat kapott és a tervek szerint a jövő héten folytatódik az építkezés.

A mai Oroszvár területén feküdt a 2. században a Gerulata nevű római katonai tábor, amely a Római Birodalom Pannonia provinciájának része volt. A terület lakatlanná vált, amikor a római csapatokat kivonták Pannóniából a 4. században.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában