Ország-világ

2015.09.18. 12:32

Ez történt pénteken - Győrben újra bevándorlók töltötték meg a vasútállomást - sok-sok fotó!

Hat busz futott be Vámosszabadira: a csuklós buszokon több száz menekült utazott. A hetedik busz már nem tudta letenni utasait, s elindult a győri vasútállomásra. Videó.

kisalfold.hu


Összefoglaló péntek délutántól éjfélig, avagy út a horvát határtól Győrig


- A horvát hatóságok Magyarország határára szállították a Szerbia felől érkező migránsokat. Horvátország finoman fogalmazva is kudarcot vallott a menekültügyben.


- A magyar hatóságok beengedték a menekülteket Magyarországra.


- Autóbuszokkal vitték el a Baranya megyei Beremendről azokat a menekülteket, akik péntek délután lépték át a magyar-horvát határt.


- Vámosszabadira 15 busz indult menekültekkel péntek kora este Baranyából.


- Csak az első hat busz tudta letenni az utasait a vámosszabadi menekülttábor előtt, a hetedik már rögtön a győri állomásra indult a migránsokkal.


6.00 - Képriport a menekültáradatról 

Irány Ausztria! 1500-1600 menekült szállt vonatra Győrben szombat hajnalban5.31 – Az első, Hegyeshalomba vezető vonat. Elképesztő volt látni, hogy milyen módon akartak maguknak helyez szerezni… Másztak mindenhol, az ablakokon is húzkodták fel egymást. A szerelvény 10 kocsiból állt, becslések szerint 1500-1600 migráns indult el Ausztria irányába.


5.07. – Egyre türelmetlenebbül várták az őket az osztrák határa szállító vonatot a menekültek, így egyre többen tanyáztak az 1-es pernonon, vagy éppen a sínek között. Szerencsére, hogy a rendőrök közbeléptek.


3.40 - Újabb két busz jön, tele migránsokkal. S úgy látszik, a kék BKV busz varázsa örök. Az eső is elállt. És a buszok még mindig csak jönnek és hozzák a migránsokat. 


3. 24 – Az eső pedig továbbra is kíméletlenül szakadt. A menekülteknek sem kell ázni a vasút várja őket. Aki mégis máshogy dönt, annak vagy cigire vagy üdítőre, vagy pedig gyrosra kell a pénz.

3.06 - Szeged feliratú busz jött meg a szokásos utasokkal. 


2.56  - Özönvízszerű eső kezdett el esni, az égen villámok cikáztak. A kék BKV busz pedig újra megérkezett. A  rendőrök az ítéletidő ellenére is képesek fenntartani a rendet. Azok a menekültek, akik mégis az utcán maradtak, most plédekkel és pulóverekkel takaróztak. 

Menekülthelyzet Győrben - 2015. 09. 18. Fotó: HAK2.51 -  Eddig tartott ki az időjárás,ugyanis hajnali háromtól már az ősz is megmutatta arcát: szemetelni kezdett az eső. Ám a rendőrök kitartottak. Muszáj is volt, hiszen újabb buszok hozták a menekülteket.


02.36 -  Az idő egyre hűvösebb lesz, így egyre többen vonulnak be a vasútállomásra, ideiglenes fekhelyet kialakítva maguknak. Akinek pad jutott, az a szerencsésebb,  ám a többiek is megoldják az alvás kérdését. 


02.30 – És a menekülteket még mindig hozzák a buszok. Érdekes látni, hogy hány féle “felségjelzésű" járat érkezik a győri vasútállomás elé. A migránsok egyébként elég jól viselik a sorsukat, bár panaszra nincs is okunk, a rendőrség is adott számukra elegendő vizet, ha kérdeznek tőlük készséggel válaszolnak. Türelmük irigylésre méltó. Bár azért amikor valaki harmadszor kérdezi meg, hogy van-e a közelben Supermarket, kicsit összeszaladt a homlokuk.


1.23 - Még mindig érkeznek menekültekkel teli buszok a vasútállomásra


Holott az állomás már most gyakorlatilag tele van. Körülbelül 1500 menekült tölti itt minden bizonnyal az éjszakát.


 

Földön fekve1:12 - Egy terhes nő rosszult lett, mentő jött érte


A várandós nőt a mentők ellátták. Rajta kívül többen hányásra, hasmenésre panaszkodtak. Érdekesség, hogy a menekültek közül többen azt gondolták, hogy Zágrábban vannak.


Szombat, 0:05 - 1500-2000 menekült is összegyűlhet péntek éjszaka a győri vasútállomáson


Úgy tudjuk, a menekültek legkésőbb hajnalban elhagyhatják hazánkat. A fő kérdés, mikor indulnak útnak velük a vasúti szerelvények Ausztria irányába.


 

Fotók: Bertleff AndrásPéntek, 23.43 - Egyre nagyobb a tömeg a győri vasútállomáson

 

Újra menekültek töltik meg a győri vasútállomást (09.18.) - fotók: HAK


23.20 - Megjött az első tömött busz a győri vasútállomásra


Klasszikus Ikarusszal érkeztek meg a bevándorlók a pályaudvarra. A rendőrök továbbra is mindenkit a váróterembe terelnek. A menekültek között sok a kisgyerek és akad több csecsemő is. A rendőrök palackozott vizet adnak nekik.  


23.16 - A hetedik busz jelentette a fordulópontot Vámosszabadin


A hetedik busz már nem tudta letenni utasait, annyi menekült gyűlt ugyanis már össze a tábor kapujában.


A busz sofőrje megfordult a menekültekkel, s elindult velük a győri vasútállomásra. A taxisok közben megállás nélkül szállítják a korábban leszállt migránsokat Győrbe: a kocsikért szabályosan közelharcot vívnak egymással.


Tekintettel arra, hogy hetedik busz a menekültekkel megindult Győrbe, mostantól kezdve az események súlypontja már várhatóan a vasútállomás lesz. 


22.57 - Egyre több a menekült a győri állomáson


Már tolmács is segíti a menekültek tájékozódását. Egyelőre nem tudni, hogy lesz-e vonat éjszaka, mellyel Ausztriába utazhatnak a bevándorlók.


 

A szokásos forgatókönyv: a rendőrök a váróterembe irányítják a bevándorlókat - fotók: HAK


22.44 - Megindulnak gyalog a 14-es főúton a menekültek?


Egyre több rendőr a vámosszabadi tábornál, de szükség is van a jelenlétükre. Több száz menekült áll már ugyanis a tábor előtt, mivel nincs annyi taxi, amennyi el tudná őket vinni az állomásra.


A férfiak azon tanakodnak, hogy elinduljanak-e a 14-es főúton Győr felé. Nagyon nem kell ecsetelni, mennyire veszélyes vállalkozás lenne mindez alig egy órával éjfél előtt a sötétben.


Az egyébként érthetetlen, miért nem hajlandók a menekültek egyetlen éjszakát a vámosszabadi táborban pihenni?


22.28 - A győri vasútállomás egyelőre nyugodt


Nincs rendőri készenlét a győri pályaudvaron, összesen körülbelül 10 menekült van itt - jelentette a kisalfold.hu munkatársa.


22.18 - Az ötödik busz eltévedt - a menekültek éhesek, de nem hajlandók egyetlen éjszakára sem Vámosszabadin maradni


Az ötödik busz eltévedt Vámosszabadin, a polgárőrök segítettek a buszsofőrnek megtalálni a tábor bejáratát. A hatodik esetében ilyen gond nem akadt, ez a járat célba ért.


A menekültek éhesek és szomjasak, de egyetlen éjszakát sem hajlandók a táborban tölteni. Mindenkitől azt kérdezik, milyen messze van még Németország?


 

Fotók: Bertleff András

 

22.10 - Már négy busznál tartunk


Újabb két csuklós busz parkolt le a tábor előtt, összesen már négy busznál tartunk. Az egyiken annyi menekült utazott, hogy többen a jármű padlóján is ültek.


21.59 - Megjött a második busz is, a menekültek már a taxikat várják


Ezen a buszon jóval kevesebben, alig valamivel többen mint 20-an utaztak. A menekültek nagy része rögtön indulna tovább a vasútállomás felé, épp taxikat várnak.


Bizonyosan Olvasóinkban is felmerül, hogyha ez a helyzet, akkor miért nem szállítják a buszok rögtön a bevándorlókat a vasútállomásra? Válaszként sértőt nem szeretnénk írni, de az tény, hogy a menekültek irányítását végző hatóságok nem először esnek ebbe a hibába.


21.48 - 14 (!) busz jön még Vámosszabadira péntek éjszaka


Az első befutott busz után információnk szerint még további 14 (!) buszt várnak a vámosszabadi menekülttáborba péntek éjszaka.


21.45 - Itt az első busz


Csuklós busz szállította a menekülteket, velük két rendőr is utazott. A jármű tele van menekültekkel, körülbelül 100 fő. A nagy kérdés, hogy benn maradnak-e éjszakára a táborban a menekültek, vagy rögtön indulnak a győri vasútállomásra?


21.37 - Perceken belül megérkezik a busz a menekültekkel Vámosszabadira


A busz már letért az M1-es autópályáról, a fogadására felkészültek a Győr közeli tábornál.


21.22 - Vonatra terelik a migránsokat Nagykanizsán


A város déli részén lévő vasútállomáshoz, egy oda este beállított vasúti szerelvényhez terelik a rendőrök azokat a migránsokat, akik kora este léptek be Magyarország területére Gyékényes irányából - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen.

 21.05


 

Újra készültség Vámosszabadinál: busznyi menekült érkezik a táborhoz pénteken - fotók: Bertleff A.


20.59 - Szlovén rohamrendőrök feltartóztatták a migránsokat


Szlovén rohamrendőrök útját állták péntek este migránsok egy több száz fős csoportjának, amely Horvátországból egy kisebb hídon keresztül akart bejutni az országba.


A migránsok a két ország határán fekvő Szutla folyón átvezető, Harmica átkelőhelynél lévő hídon próbáltak bejutni Szlovéniába, amikor feltartóztatták őket.


20.21 - Egy busz biztosan érkezik Vámosszabadira


Három rendőrautó már megjelent a vámosszabadi menekülttábornál: az M1-esen van az a busz, mely a Győr közeli településre szállítja az újabb menekültcsoportot.


A táborban többen vannak, mint az utóbbi napokban, de egy busznyi bevándorlónak még biztosan lesz hely. A tábor tiszta, környéke egyelőre nyugodt - jelentette a kisalfold.hu munkatársa péntek este. 


19.10 - Zalában rendőrautók kísérik az úton gyalogló bevándorlók


Akár az ezret is elérheti azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik péntek kora este, feltehetőleg Horvátországból, Gyékényes felől átlépve a határt Zala megyébe érkeztek - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.


A rendőrség az út egyik sávját szinte teljesen elfoglaló hosszú menet élén és a végén is biztosítja a gyaloglókat, de a készenléti rendőrség Surd határától nem messze, Nagykanizsa irányába egy autóbusszal szintén a migránsokra vár.


Az illegális bevándorlók túlnyomó többsége fiatal vagy középkorú férfi, de néhány kisgyerek is halad velük. Többen angolul azt a kérdést tették fel az út mentén álló helybelieknek, hogy Németország milyen messze van. A rendőrök nem állítják meg a menetet, csupán kísérik az embereket, illetve biztosítják az autók forgalmát.


19.02 - Gépfegyveres katonák biztosították a Magyarbólyi állomást  


Több mint 800 migráns érkezett vonattal a horvátországi Pélmonostorból a baranyai Magyarbólyba péntek este - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.


A bevándorlókat, akik között sok a gyerek, a község vasútállomásán átszállították egy mentesítő személyvonatra, amellyel először Pécsre, majd onnan máshova viszik őket. A vasútállomást mintegy ötven, kutyákkal érkező rendőr és gépfegyveres katona biztosította.


18.56 - Szijjártó: hazudnak a horvátok


Horvátország ahelyett, hogy ellátná a bevándorlókat - regisztráció nélkül, tehát nem megfelelve az uniós jogszabályoknak - autóbuszokkal a magyar határra szállítja őket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban.


A politikus szerb vezetőkkel folytatott megbeszélését követően elmondta: a horvát rendőrtisztek azt mondják, hogy erről az intézkedésről a horvát és a magyar belügyminiszter megegyezett.


"Ez hazugság, soha nem egyeztünk meg ilyenben" - szögezte le, majd hozzátette: "kértük a horvát külügyminisztériumot, hogy a horvát kormány és a rendőrök fejezzék be ennek a hazugságnak a terjesztését".


17.57 - Autóbuszokkal viszik el a Baranya megyei Beremendről azokat a menekülteket, akik péntek délután lépték át a magyar-horvát határt - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.  Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a menekülteket Vámosszabadiba, illetve Szentgotthárdra szállítják a regisztrációs pontokra.     

   

A rendőrség azt reméli, a bevándorlók együttműködőek lesznek - tette hozzá.Jelenleg úgy tudni, a terv az, hogy Siklósra mennek a menekültekkel teli buszok


17.01 - Autóbuszokkal viszik el a Baranya megyei Beremendről azokat a migránsokat, akik péntek délután lépték át a magyar-horvát határt - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.  Becslése szerint a magyar hatóságok mintegy 1500 migránst engedtek be Magyarország területére a beremendi határátkelőhelyen keresztül.   

   

A migránsokat csaknem húsz horvát busszal viszik a határállomáshoz, onnan az átkelőhelyre gyalog mennek be; innen pedig magyar "kék buszokkal" viszik őket tovább - az MTI értesülése szerint - az ugyancsak baranyai Siklósra.   

   

A rendőrök a folyamatosan érkező bevándorlókat megszámolják, és azt kérdezik tőlük, melyik országból jöttek.  A határszakasz magyar oldalán rendőrök és katonák állnak sorfalat. A határátkelőnél nyugalom van, atrocitás nem történt.   

 

A migránsok Magyarországra érkezését hatalmas médiaérdeklődés kíséri; a magyar újságírók, tévések mellett sok külföldi stáb is a helyszínre érkezett.   

   

A tömegben vizet és ételcsomagokat osztanak a segélyszervezetek, egy ember rosszul lett, őt a mentők látják el.  


Vámosszabadi lesz a célállomás?


16.15 - Vámosszabadiba vihetik a menekülteket Beremendről - írja az Index.


A helyszínen egy rendőr beszélgetéséből csípte el az Index tudósítója, hogy a menekültekkel megtelt BKV-busz Vámosszabadiba indult el.


Az információ nem megerősített, az eredeti terv szerint Siklósra viszik a menekülteket.16.02 - A magyar hatóságok beengedik Magyarországra azokat a menekülteket, akik mintegy húsz buszból álló konvojjal érkeztek pénteken a magyar határra Horvátországból - jelentette az AP amerikai hírügynökség Beremendről."Egyelőre" buszokkal szállítják a menekülteket a magyar határhoz


A horvát hatóságok elkezdték Magyarország határára szállítani a Szerbia felől érkező migránsokat - közölte a zágrábi belügyminisztérium egy név nélkül nyilatkozó illetékese az AFP francia hírügynökséggel péntek délután. Az első csoport már megérkezett a beremendi átkelőhöz.    

   

Az AFP forrása szerint "egyelőre" buszokkal szállítják a migránsokat a magyar határra Pélmonostorról (Beli Monastir) és a horvát-szerb határt menti Tovarnikból.   

 

Buszokkal hozzák a menekülteket a magyar határra a horvátok


A Reuters brit hírügynökség ezzel párhuzamosan arról számolt be, hogy a beremendi átkelőhöz, a határ horvát oldalára több száz migráns érkezett több mint tíz busszal. A beszámoló szerint a magyar rendőrök és katonák felsorakoztak a határon.   

   

Az úgynevezett "nyugat-balkáni útvonalat" választó migránsok többsége korábban a szerb-magyar határt átlépve utazott tovább Észak- és Nyugat-Európa felé. A szigorított magyar határvédelem miatt azonban az utóbbi napokban Szerbia felől egyre többen Horvátországon és Szlovénián keresztül próbálnak továbbutazni. Horvátországba szerda reggel óta mintegy 14 ezer illegális bevándorló érkezett.  


Mindeközben épül a kerítés a magyar-horvát határon 41 kilométeren

 

Épül a kerítés a magyar-horvát határon
A horvátok nem regisztrálják többé a menekülteket, buszokkal szállítják a magyar határra


Horvátországból ingyenesen buszokkal szállítják a migránsokat a magyar határra - jelentette a horvát sajtó pénteken.    

   

Miután Zoran Milanovic horvát miniszterelnök korábban kijelentette, hogy nem regisztrálják többé a migránsokat, és oda mehetnek, ahová akarnak, a magyar határhoz közeli Pélmonostorról (Beli Monastir) és a horvát-szerb határon lévő Tovarnikról ingyenesen buszokkal szállítják az illegális határátlépőket a beremendi határátkelőre - írta az Index.hr horvát internetes portál.   

   

Az Eszék melletti Csepényből pedig, ahol 600 migráns volt elszállásolva, Zágrábba irányítják a buszokat. Az ott lévők ugyanis Szlovéniába akarnak továbbmenni.Osztrák ellenőrzés - Nagy veszteséggel számolnak a teherszállítók


Nyugodt volt a helyzet az osztrák határátkelőknél péntek délelőtt. Hajnalban összesen 300 bevándorló lépte át a határt a Burgenland déli részén fekvő Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz im Lafnitztal), őket rögtön Bécsbe szállították. A burgenlandi rendőrség közlése szerint a tartomány északi részén pénteken egy embercsempészt fogtak el.    

   

Az országban összesen 1600 katona teljesít szolgálatot a menekültválság enyhítésének érdekében. Közülük ezren a határ mentén, hatszázan pedig az ellátási és a logisztikai feladatokban segédkeznek. A hadsereg rendelkezésre bocsátott kétszáz járművet is.    

   

Az osztrák egészségügyi minisztérium szerint a migránsok jelenlegi ausztriai beutazása nem jelenti, hogy megnövekedett volna a fertőzés veszélye.


Ausztriában pszichológiai segítséget is nyújtanak a menekülteknek, akik közül sokan egyre inkább bizonytalanságban érzik magukat, hogy elérik-e valaha az úti céljukat, miután utazásuk Németország felé már nem megy olyan gördülékenyen. A vöröskereszt tájékoztatása szerint számos tolmács is közreműködik azokban az erőfeszítésekben, amelyek célja megnyugtatni az embereket.    

   

Az osztrák sajtó szerint a teherszállítók arra panaszkodnak, hogy naponta 2,5 millió eurós veszteséggel kell számolniuk a németországi és a Miklóshalmánál (Nickelsdorf) végzett közúti ellenőrzések miatt. Az osztrák gazdasági kamara illetékesének számításai szerint az Ausztria egyéb határszakaszain életbe lépő határellenőrzéssel a napi veszteség akár meg is duplázódhat. A sorban állás miatti időkiesésen túl pluszköltséget jelenthet az is, ha a későn leszállított áru után késedelmi díjat kell fizetniük.   

   

A fuvarozók azt szorgalmazzák, hogy enyhítsenek a vezetési szabályzatokon, és a jelen helyzetben ne kelljen betartaniuk a kötelező pihenőidőt, valamint tíz százalékkal csökkentsék a teherautókra kiszabott útdíj mértékét.  


 Egy osztrák logisztikai vállalkozó a közszolgálati televízió (ORF) híradójában arról beszélt, hogy a várakozás miatt igen jelentős, gyakran harminc százalékos teljesítménykiesés is előfordulhat.    

   

Az ORF beszámolója szerint szintén nehézséget jelent a határellenőrzés az Ausztriában dolgozó, Magyarországról naponta ingázó embereknek. Ők várhatóan a további napokban a kisebb határátkelőket keresik fel, így mérséklődhet az autóforgalom a nagyobb csomópontokon.A magyar-horvát határon is tüntettek a menekültek


Rövid ideig tüntettek a migránsok a magyar határ közelében lévő, kelet-horvátországi Pélmonostor (Beli Manastir) vasútállomásán, majd több százan gyalog indultak el délnek, Eszék irányába - közölte az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója pénteken az MTI-vel.    

   

Nem indulnak és érkeznek vonatok a pélmonostori vasútállomásra, amelyet körülbelül kétezer migráns foglalt el péntek délelőtt. Az illegális határsértők tömegesen tódulnak fel azokra a vasúti kocsikra, amelyekkel az éjszaka, a szerb-horvát határ melletti Tovarnikból érkeztek meg.   

   

Az M1 helyszínen tartózkodó tudósítójának a vasútállomás főnöke azt mondta, nem tudják, mitévők legyenek, Zágrábból várnak utasítást, hogy indítsák-e a vonatot. Eközben több száz migráns gyalog indult el visszafelé a magyar határtól Eszékre, hogy onnét próbáljon meg eljutni Zágrábba, majd tovább Szlovéniába.   

   

A Jutarnji List című horvát napilap arról számolt be, hogy Tovarnikban még mindig több ezer migráns tartózkodik. Onnét is gyalogosan próbálnak meg Eszékre eljutni, a vasúti sínek mellett gyalogolnak az ország nyugati része felé. 
A horvát rendszer egy nap alatt összeomlott, a magyar rendőrök felkészültek


A rendőrség felkészült a tömeges migráció okozta helyzet kezelésére a horvát-magyar határnál - jelentette ki a kormányszóvivő péntek Szegeden, sajtótájékoztatón.    

   

Kovács Zoltán elmondta, a magyar hatóságok a szerb határszakaszon alkalmazott eszközökkel megpróbálják elejét venni, hogy illegális migránsok tömegei az országon keresztül ellenőrzés nélkül jussanak az unió belsejébe.   

   

A kormány Csongrád és Bács-Kiskun megye után további négy - Baranya, Somogy, Zala és Vas - megyére terjesztette ki a tömeges migráció okozta válsághelyzetet - emlékeztetett a kormányszóvivő. Kovács Zoltán kijelentette, a horvát menekültügyi rendszer egy nap alatt összeomlott, miközben "mi már kilenc hónapja álljuk a sarat".Már csak 200 menekült van Horgosnál, tucatnyian továbbra is ülősztrájolnak


Péntek délelőttre 150-200-ra apadt a migránsok száma a magyar-szerb határ szerb oldalán a röszke-horgosi határátkelők közelében - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.    

    

Ugyanakkor egy néhány tucat migránsból álló csoport továbbra is ülősztrájkot tart a Röszke 2-es, vagyis a régi határátkelő bejáratánál. Angol feliratú táblákat tartanak fel, amelyeken ehhez hasonló szövegek olvashatók: "Ez Európa szégyene"; "Mi étel és ital nélkül is itt maradunk".   

    

Miközben csütörtökön még sátrak borították az M5-ös autópályának a szerb és a magyar határpont közötti határcsíkját, péntekre eltűnt onnan a tábor, így várhatóan hamarosan újraindulhat a forgalom az autópályán található határátkelőhelyen. A röszkei átkelő szerb oldalán kitartó migránsok az MTI tudósítójának azt mondták: ők is csupán arra várnak, hogy buszokkal elszállítsák őket Horvátország felé.


Cigány népviseletbe öltöztetve szállítják a menekülteket az embercsempészek


Egy kolozsvári roma szervezet vezetője a Mediafax román hírügynökség útján hívta fel pénteken a román és magyar hatóságok figyelmét arra, hogy romániai roma származású embercsempészek cigány népviseletbe öltöztetve szállítanak Magyarországról Ausztriába és Németországba illegális közel-keleti bevándorlókat.


Aurel Pascu, a kolozsvári Roma Emberiesség Egyesület (Asociatia Roma Umanitate) elnöke a hírügynökségnek elmondta: az embercsempészek arra alapoznak, hogy a magyar hatóságok nem ellenőrzik azokat a román rendszámú gépkocsikat, amelyek cigány népviseletbe öltözött személyeket szállítanak. Egyértelműnek gondolják ugyanis, hogy román állampolgárok utaznak ezekben a gépkocsikban.


Az embercsempészek 1500 euróért vállalják, hogy a hatóságokat megtévesztő módon juttassanak el egy-egy illegális bevándorlót Budapestről Bécsig vagy a németországi Passauig.Három év börtön az embercsempésznek

 

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárásban a Nagykátai Járásbíróság egy férfit, akinek négy szír migránst találtak az autójában, amikor Tápiószecsőn elfogták.


Péntek reggelig 13 300 menekült lépett Horvátország területére


A magyar határ melletti Pélmonostor (Beli Manastir) városából taxikkal indultak el a migránsok Eszék és Zágráb irányába - jelentette a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.    

    

Miután a hatóságok úgy döntöttek, hogy a horvát-szerb határ menti Tovarnikból is a Baranyai háromszögben fekvő, a magyar határhoz közeli Pélmonostorra szállítják tovább az illegális bevándorlókat - akik a horvát-szerb határátkelők lezárása ellenére is folyamatosan érkeznek Horvátországba -, a migránsok egy része mégsem Magyarország felé vette az irányt, hanem taxival indult délre, Eszékre, ahonnét menetrend szerint indulnak járatok a fővárosba, illetve Zágrábba, ahonnét pedig Szlovénia felé mennének tovább.   

    

A lap újságírója a tarifákról is beszámolt: a 35 kilométerre lévő Eszék városáig 40 eurót, míg Zágrábig fejenként 150 eurót kérnek a taxisok.   

    

A horvát belügyminisztérium adatai szerint pénteken 8 óráig 13 300 illegális bevándorló lépett Horvátország területére.  


Közben az Index arról ír, teljes a káosz a horvátországi Pélmonostoron. Az ottani volt laktanyából rögtönözve kialakított – vizet és áramot is nélkülöző – tábor megtelt, éjfélre a Vöröskereszt ételtartalékai is elfogytak.

A helyzet a laktanyában egyébként is nyomasztó volt, sokan inkább kihozták onnan a vaságyakat és szerte a településen, a parkban, a benzinkúton, a vasúti és a mögötte lévő buszpályaudvaron heveredtek le. A helyzetet nehezítette az éjfélkor begördült vonat is, amin 900 menekült volt. A rendőrök – akikből csupán tizenötöt lehetett látni – hosszas tanácskozás után végül ott hagyták a vonatot, senkit nem kísértek a táborba, tudván, hogy megtelt. A vonat azóta is ott áll, a menekültek pedig a peronon, a pályaudvaron rendezkedtek be - tudósít az Index.


Újabb négy megyére válsághelyzetet hirdettek


Csongrád és Bács-Kiskun után újabb négy megye, Baranya, Somogy, Zala és Vas megye területére hirdette ki a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány.  A péntek reggel nyolc órától - legfeljebb 2016. március 18-ig - hatályos döntés a Magyar Közlönyben jelent meg.   

    

Baranya és Somogy megye esetében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már csütörtök este jelezte, hogy válsághelyzetet hirdetnek ki, mivel egy nap alatt összeomlott a horvát bevándorlási rendszer. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban közölte, hogy már az éjszaka meg is kezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar-horvát határon.   

   

Másik két megyére, Bács-Kiskunra és Csongrádra kedden hirdette ki a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kabinet.   

   

A most közzétett rendelet - hasonlóan a három nappal ezelőttihez - az idegenrendészetért és menekültügyért is felelős belügyminiszter feladatául szabja, hogy haladéktalanul gondoskodjon a rendelet és a válsághelyzettel összefüggő jogszabályi rendelkezések tartalmáról való tájékoztatásról. A tájékoztatást a közszolgálati műsorszolgáltatók, valamint - lehetőség szerint - a körzeti, helyi műsorszolgáltatók és legalább egy országos napilap közreműködésével, a lehető legrövidebb időn belül közzé kell tenni.   

    

Az országos rendőr-főkapitány és a menekültügyi hatóság vezetője a válsághelyzet elrendelését követően legalább 15 naponként közösen tájékoztatja az idegenrendészetért és menekültügyért felelős minisztert a válsághelyzet elrendelését megalapozó feltételek fennállásáról.  


A csütörtök számokban


A magyar-szerb határszakaszon 267, a horvát határ mentén 453 migránssal szemben intézkedtek a rendőrök csütörtökön - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken Szegeden, sajtótájékoztatón.    

    

Csiszér-Kovács Viktória elmondta, pénteken, reggel 7 óráig a szerb határ mentén kilencven, a horvát határ közelében öt embert fogtak el.   

    

A szeptember 15-től hatályos jogszabályváltozások alapján a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt 104 migránssal szemben indult eljárás - tudatta.  A rendőrség az elmúlt éjjel nem talált újonnan érkező határsértőket a magyar-horvát határ Baranya megyei szakaszán.    

    

A Baranya megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a honlapján azt közölte, hogy csütörtökön éjfélig 453, magukat főként szír és afgán állampolgárnak valló illegális bevándorlót állítottak elő.  "A külföldiek együttműködtek a rendőrökkel, ellenállást nem tanúsítottak, kényszerítő eszköz alkalmazására nem került sor, személyi sérülés nem történt" - írták.  Hozzátették: a rendőrség a térségben a szükséges erőkkel és eszközökkel van jelen, fenntartja a közrendet és a közbiztonságot. 


A horvátok lezártak minden közutat, ami Szerbiával közös határátkelőkhöz vezet


A horvát rendőrség bejelentette csütörtök este, hogy határozatlan időre lezárt minden közutat, amely a Szerbiával közös hét határátkelőhelyhez vezet. Szlovénia pedig csütörtök estétől péntek reggelig nem enged be az országba egyetlen olyan személyszállító vonatot sem, amely Zágrábból érkezik a dobovai határállomásra.    

  

A Reuters hírügynökség egy tévés forgatócsoportjának tagjai látták a dobovai vasútállomáson, amint néhány ember az ablakokon át megpróbálta elhagyni azt a Zágrábból érkező és Zürichbe tartó vonatot, amelyen mintegy 150, úti okmány nélküli migráns volt, és amelyet a szlovén hatóságok megállítottak. Rendőrök megakadályozták a migránsokat a szerelvény elhagyásában.   

    

A szlovén határrendészet szóvivője közölte, hogy a Horvátországból érkező migránsokat a lehető legrövidebb időn belül visszaküldik. Napközben 24 migráns az obrezjei határátkelőnél, az A2-es autópályán gyalog akart bejutni Szlovéniába, de őket is visszaküldték - tette hozzá.   

 

Szerbia felől érkezett illegális bevándorlók a szerb határ közelében fekvő, horvátországi Tovarnik vasútállomásán szeptember 17-én. (MTI/EPA/Antonio Bat)

Szerbia felől érkezett illegális bevándorlók a szerb határ közelében fekvő, horvátországi Tovarnik vasútállomásán szeptember 17-én. (MTI/EPA/Antonio Bat)


    

Ez a mintegy 150 fős volt az eddigi legnagyobb menekültcsoport, amely Szlovéniába érkezett az Európát sújtó migrációs válság kezdete óta. Csütörtök napközbeni horvát és szlovén médiajelentések szerint összesen 500-600 migráns tart Szlovénia felé, többségük éjszaka érhet a határra.   

   

A szlovén hatóságok közölték, hogy nem fogják hagyni a migránsok ellenőrizetlen ki-beáramlását, és biztosítani fogják belépésük megfelelő felügyeletét. A migránsok érkezésére készülve a határ mentén - amely egyúttal a schengeni övezet külső határa is - már kijelölték a tervezett regisztrációs pontokat és fogadóállomásokat.   


Épül a határzár a magyar-horvát határon, 41 kilométeren


Péntekre virradó éjszaka megkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar-horvát határon, a kerítést 41 kilométeren építik ki, és az első védvonal még a nap folyamán el is készül - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.   A teljes cikk itt >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában