Ország-világ

2015.09.07. 10:56

Embercsempészek várják a migránsokat, több százan indultak az M5-ösön

Embercsempészek csaptak le a pályán sétáló csoportokra, de Röszke II-nél is falkában várakoznak. A tábor tele, körülbelül 200-an sátraznak a kerítés előtt.

delmagyar.hu

22:14 - Körülbelül kétszázan sátraznak a hangár és Röszke II előtt. A rendőrök étellel látják el őket. Ők is tovább indulnának, de az autópálya még zárva. A helyszínen elterjedt, hogy embercsempészek várják a migránsokat.

Az M5-ös autópályára rohantak a migránsok. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

19:42 - Embercsempészek viszik tovább a menekülteket, a külső sáv megtelt autókkal az autópályán. A rendőrök nem próbálják meg őket leterelni, a migránsok több csoportban továbbra is pályán sétálnak, majd átrohanva az úttesten, a szalagkorláton átugorva szállnak be az embercsempészek autóiba.


18.55 - A körforgalomnál már zavartalan a forgalom, a Röszke II-be vonult tömeg már lenyugodott. Temérdek rendőr érkezett közben a helyszínre.


18:51 - Arabul, angol és németül beszélő tolmácsok elmagyarázták a körforgalomban maradt menekülteknek, hogy csak így tudnak Németországba jutni, ha regisztrálnak. A tömeg önként elindult Röszke II-re. A körülbelül 100-150 fős csoport továbbra is Budapest felé halad a pálya rossz oldalán, őket a bajai úti felüljáróról látni, rendőrök biztosítják a vonulásukat.

 

Kitörtek a migránsok Röszkén, lezárták az M5-öst a rendőrök. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA

18.30 - Lezárták a rendőrök az M5-ös autópálya Röszke és Petőfiszállás közötti szakaszát mindkét oldalon. A rendőrök forgalmat kiterelik az autópályáról - írta a police.hu.

18:10 - Egy nagyobb csoport felment az autópályára, de ők a forgalommal szemben, Budapest felé gyalogolnak a belgrádi autópályán. Rendőrautó szirénázva haladt el mellettük, hogy a baleset megelőzése érdekében lezárják a pályát. A migránsok a rendőrsorfal előtt ülve sztrájkolnak.


18:05 - Helyszínen tartózkodó kollégánk azt látja, hogy a rendőrség lezárta a felüljárót, Belgrád felé egy közel 100 fős csoport indult el, utánuk rohantak a rendőrök. Jelenleg a körforgalomban folyik a tülekedés. Könnygázt és gumibotot is használnak a rendőrök, óriási a káosz a környéken.


18:02 - Megindult a tömeg az autópályára, de Belgrád felé indultak el.


17:55 - Cserben hagyta a kormány a rendőröket. Körülbelül 800 migránsra 30 rendőr jut Röszkén, akik megpróbálták őket a régi röszkei kempingbe beterelni. Ez a migránsoknak nem tetszett, és elállják a régi 5-öst. Információnk szerint lezárhatják az autópályát, ha a migránsok feljutnak az M5-ösre. Rövid időn belül beállhat a sztráda forgalma: úgy tudjuk, ezért a rendőrség arra készül, hogy hamarosan lezárja a pályát.

Kitörtek a migránsok Röszkén, lezárták az M5-öst a rendőrök. Fotó: Segesvári Csaba - GALÉRIA


17:35 - Kitörtek a migránsok Röszkénél. Körülbelül kétszáz bevándorló szaladt el, a rendőrök a maradék 700 embert sétálva kísérték el a regisztrációs ponthoz.

 

 

17:15 - Röszke külterületén, a Dugonyi úton lévő gyűjtőponton 2015. szeptember 7-én többször is megpróbálták az illegális bevándorlók kivonni magukat a rendőri intézkedés alól. Reggel, valamint a déli órákban a bevándorlók mintegy 300 fős csoportja kísérelt meg távozni a gyűjtőpontról. Ezeket a kísérleteket a helyszínen lévő rendőri erők megakadályozták. A bevándorlók elmondásuk szerint Németországba indultak volna, nem akarták megvárni, hogy a rendőrök az idegenrendészeti előállítókba vigyék őket, majd ott ujjlenyomatot vegyenek tőlük. Az esetek során a rendőrök kényszerítő eszközt nem alkalmaztak, személyi sérülés nem történt. Jelenleg körülbelül 500 fő illegális bevándorló tartózkodik a Dugonyi úti gyűjtőponton, a rendőrök tolmácsok segítségével tájékoztatják őket a hivatalos eljárás menetéről. Élelmet és ivóvizet folyamatosan biztosítanak számukra. A rendőrség tervezett ütemben szállítja el a gyűjtőpontról az illegális bevándorlókat, a helyszínen a szükséges erőkkel és eszközökkel fenntartja a közrendet.


16:25 - Tuzson: szeptember 15-ével szigorúbb szabályok lépnek életbe


Szeptember 15-ével a  jelenleginél sokkal szigorúbb szabályok lépnek életbe, "nem lesz  olyan egyszerű" átlépni a magyar határt - jelentette ki Tuzson  Bence, a Fidesz-frakció szóvivője hétfőn Röszkén.    


A kormánypárti politikus a röszkei átkelő mellett, a  határzárnál tartott sajtótájékoztatón elmondta, a hónap közepétől a  határhoz csatlakozva gyűjtőpontokat, befogadóállomásokat alakítanak  ki, ahol gyorsított eljárásban elbírálják a kérelmeket, és döntenek  arról, hogy valakinek vissza kell fordulnia vagy menedékesként  beléphet az Európai Unióba.  


Megjegyezte: az Országgyűlés rendkívüli ülésén azonban nem  minden szabályt sikerült elfogadni, mert volt "41 baloldali  képviselő" - köztük Gyurcsány Ferenc (DK), Mesterházy Attila (MSZP)  és Schiffer András (LMP) - nem tette lehetővé a törvénymódosítások  sürgősségi tárgyalását. Pedig kifejezetten fontos lett volna a  rendőrség hatáskörének erősítése vagy az, hogy a honvédség is  segíthesse a határ őrizetét - hangsúlyozta.  


Az unió szabályai ugyanakkor nem segítik a helyzet rendezését.  Szerinte sokkal gyorsabb és hatékonyabb lenne, ha a határok  megerősítésére koncentrálna Európa, és tényleg csak azok  léphetnének be, akik segítségre szorulnak és valóban menekültek.  


Az érkezők nagy része nem menekült, hanem gazdasági bevándorló,  azért jönnek Magyarországra és mennek tovább Ausztriába és  Németországba, hogy jobb életük legyen - hangsúlyozta a politikus.  


A Fidesz nem támogatja a menekültek elosztását eredményező  kvótarendszer bevezetését. Az okok helyett csupán a tünetek  kezelése üzenet azoknak, akik elindulnak Európa felé, "terített  asztal várja őket" - fogalmazott a szóvivő. 

14 óra: tarthatatlan a helyzet Röszkénél: úgy tűnik, hogy nincs elég rendőr és busz sem, ami megoldhatná a helyzetet. Több gyermek is rosszul lett a hosszú várakozás alatt, néhányan ülősztrájkba kezdtek.


13 óra: Újra kitörtek a migránsok Röszkénél. Újra egymásnak feszültek a rendőrök és a migránsok. Nagy erővel tolják vissza a mintegy 100 fős tömeget. Megint afgánok okozták a balhét. A férfiak gyerekeket maguk elé tartva mentek neki a rendőrök sorfalának. Most a földön ülnek, tolmács magyarázza nekik, hogy nem mehetnek ki a gyűjtőpontól.

Újra megpróbáltak kitörni a migránsok - hétfőn már másodszor.

Újra megpróbáltak kitörni a migránsok - hétfőn már másodszor.


12 óra: Folyamatosan ürül a gyűjtőpont Röszkénél, de újabb migránsok érkeznek a határon át. A rendőrség nem zárta le a Röszkére bevezető Dugonyi utat, így a bámészkodók mellett a kamionosok is akadályozzák a közlekedést. Többször volt példa arra, hogy a menekültekkel megtelt busz egy kamion miatt nem tudott megindulni.

 

 

 

 


10.50 óra: Közvetlenül Békéscsabára, a menekülttáborba indulnak a buszok. A rendőrök már nem küldik Röszke 2-re a migránsokat, így is gyorsítva az elszállításukat. Viszonylag nyugodt a hangulat, de sokan várnak órák óta a hideg, szeles időben. A menekültek között sok a gyermek, több emberhez érkezett mentő.

Újra kitörtek a migránsok a gyűjtőpontról - GALÉRIA

10 óra: rendőrök vették körbe a tábort minden irányból. Az arab tolmács segítségével sikerült csillapítani a kedélyeket valamennyire. Azért egy-két kő elrepült a testpáncélt viselő rendőrök felé. Most nyugalom van, a menekültek arra várnak, hogy felszállhassanak a buszokra.

Újra kitörtek a migránsok a gyűjtőpontról - GALÉRIA


9.15 óra: a helyszínen tartózkodó kollégánk azt látja, hogy a menekültek többször nekifeszültek a rendőrsorfalnak. Jól látszik, hogy egy-két hangadó próbálja meg irányítani az apadó tömeget. A többség már türelmesen vár a buszra.

Jól látszik, hogy egy-két hangadó próbálja meg irányítani az apadó tömeget.

Jól látszik, hogy egy-két hangadó próbálja meg irányítani az apadó tömeget.

 

Újra kitörtek a migránsok a gyűjtőpontról

 9 óra: Mintegy 200 fő megunva az egész éjszakás várakozást a szabad ég alatt, kilépett a rendőrségi kordon mögül és először Szerbia felé, majd Szeged irányába próbált meg elindulni. A rendőrök sorfallal zárták el az útjukat, a menekültek folyamatosan skandálják a már megszokott Freedom! Freedom! szavakat. Egy arab tolmács igyekszik segíteni az egyenruhásokkal a kommunikációban.

Újra kitörtek a migránsok a gyűjtőpontról.

Újra kitörtek a migránsok a gyűjtőpontról.


A balhét vélhetően megint afgán migránsok robbantották ki, ők Be want Freedom, Afganistan! transzparensekkel tüntetnek. A gyűjtőpontról kitört menekülteket bekerítették a rendőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában