Ország-világ

2015.09.19. 07:39

Elrendelte a tartalékosok behívását a honvédelmi miniszter

Letenyére ismét buszokkal viszik a horvátok a migránsokat. A kormányszóvivő szerint Horvátország cserbenhagyta Magyarországot.

Újabb buszokkal mintegy ötszáz migráns érkezett Letenyére

Szombat este tíz óra után újabb hét horvát autóbusz érkezett a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelőhöz, a járműveken mintegy 500-an lehettek - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A péntek éjszaka és szombat délelőtt érkezett buszokhoz hasonlóan a járműveket a határátkelő horvát oldalán állították sorba a szélső sávban, onnan egyesével engedik előre őket. A korábbiakkal azonos módon minden utast egyenként irányítanak át a rendőrök a magyar járművekre, közben pedig kikérdezik a származási országukat.

Az elsőként kiürített horvát buszon sok nő és kisgyerek, illetve fogyatékosok is voltak, többen csak a velük utazók segítségével tudtak az egyik buszról a másikra átszállni.

A magyar-horvát határátkelőn tucatnyi vöröskeresztes is várta a migránsokat, vizet és élelmet osztottak számukra. A határforgalom továbbra is a megszokott rendben zajlik a ki- és belépő oldalon egyaránt.

Letenyén először szombatra virradóra érkeztek nagyobb létszámban illegális bevándorlók. Reggelig 55 busszal mintegy háromezren érkeztek, majd szombat délelőtt újabb nyolc buszról még mintegy ötszáz migránst irányítottak tovább a magyar hatóságok a regisztrációs pontokra.

Kormányszóvivő: Az EU-nak gondoskodnia kell küldő határai védelméről

Az Európai Uniónak nem nagyon van más választása, mint az, hogy gondoskodik külső határai védelméről, és ehhez minden szükséges lépést megkövetel a tagállamaitól - mondta a kormányszóvivő szombat este, az M1 aktuális csatorna műsorában.

Kovács Zoltán szerint "sohasem mondtuk, hogy a kerítés, a déli biztonsági határzár megoldás", de olyan eszköz a magyar kormány kezében, amely megakadályozza a zöldhatáron való szabad átjárást, és próbálja ellenőrizhetővé tenni a határátkelést.

Valahogy véget kell vetni annak, ami a nyugat-balkáni útvonalról áramló menekültekkel összefüggésben történik, erre a legjobb esélyünk az, ha az első belépési pontnál, a görög határnál megállítják az illegális migránsok áradatát - mondta, hozzátéve: ehhez közös európai fellépésre van szükség.

Kovács Zoltán butaságnak nevezte a külföldi média azon beszámolóit, amelyek szerint Magyarország megnyitotta volna a horvát határszakaszt a migránsok előtt.

"Kitartunk amellett, hogy biztosítjuk a schengeni határokat, hogy ellenőrizetlen, azonosítatlan emberek mindenféle szervezettség és rend nélkül áramoljanak az unióba, ahol már most is megoldhatatlan problémát jelentenek" - fogalmazott.

A kormányszóvivő megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy Horvátország cserbenhagyta Magyarországot és az uniót, Horvátország semmilyen, az uniós tagságából fakadó kötelezettségével nem foglalkozik, szabadon engedi át területén a schengeni határok felé igyekvő bevándorlókat.

"A következő teszt a szlovén határ, a Szlovéniában bekövetkező események lesznek" - jegyezte meg.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról szólt, hogy szombaton este hat óráig a magyar-horvát határon át 4151 migráns érkezett Magyarországra, ebből Baranya megyébe 1836, Somogyba 1842, Zalába 473.

A bevándorlók azóta is jönnek, Beremenden 9, Letenyén 8 busz érkezését várják, utasaikat buszokkal vasúti átkelőhelyekre szállítják, onnan vonattal utaznak a regisztrációs pontokra - jegyezte meg.

A főtanácsadó kitért rá, hogy horvát sajtónyilatkozatokból úgy tudják, mintegy 20 ezer migráns van Horvátországban, és "a macedón-szerb területeken is jelentős tömegek mozognak", így számítani kell rá, hogy ez a nyomás folyamatos terhet jelent Magyarországnak".

Bakondi György a magyar-horvát határszakaszra tervezett műszaki határzárról elmondta: a honvédség erői dolgoznak a kerítés építésén, mindent megtesznek, hogy a legfontosabb részeken mielőbb megszervezhessék a zöldhatár biztonságos őrzését.

A zöldhatár lezárása megakadályozza, hogy jelentős migránstömegek a magyar lakosság biztonságát érintően a legváratlanabb helyeken bukkanjanak fel - közölte. Hozzáfűzte, hogy mindenfajta határőrizeti szigorítás feltétele a műszaki határzár és a jogi oltalom megléte.

Szlovénia nem tartja korrektnek Horvátország eljárását

Szlovénia nem tartja korrektnek a horvát kormánynak a migrációs válság kezelésére tett lépését - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök szombaton a brezicai befogadóállomáson tartott sajtótájékoztatóján.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kijelentette, hogy elvesztették az irányítást a dolgok felett, és tranzitfolyosót nyitnak a migránsok továbbhaladásának biztosítására Szlovénia és Magyarország felé - mondta a szlovén miniszterelnök, aki telefonon beszélt pénteken Milanoviccal.

Miro Cerar szerint ez nem volt korrekt lépés a horvát kormány részéről, amely nem tesz eleget uniós kötelezettségeinek.

Újságírói kérdésre, hogy a szlovén kormány megegyezett-e a horvátokkal valaha arról, hogy folyosót nyitnak a nyugat felé tartó menekülteknek, a szlovén miniszterelnök azt mondta: soha nem beszéltek ilyenről.

Szlovénia közleményben cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint paprika sprayt fújtak volna a rendőrök a migránsokra. Egyetlen ember ellen vetett be ilyen eszközt egy rendőr a rigoncei határátkelőnél, aki egy nagyobb csoporttal együtt át akarta törni a rendőrségi kordont.

A csoport egyre agresszívebbé vált, és botokkal, valamint műanyag üvegekkel dobálták meg a rendfenntartókat. Egy tüntető agresszíven a földre lökött egy rendőrtisztet, aki önvédelemből használta a sprayt - áll a közleményben.

A legutóbbi adatok szerint Szlovéniába több mint 1500 illegális bevándorló érkezett, főleg Szíriából és Afganisztánból.

Tállai: 60 milliárd forintos terhet jelent a bevándorlás

Tállai András nemzetgazdasági államtitkár közlése szerint az idei költségvetésnek várhatóan 60 milliárd forint kiadást jelent majd a bevándorlási hullám.

A kormány képviselője erről szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva beszélt, hangsúlyozva, hogy a többletkiadásokat a büdzsé tartalékából fedezik. Az államtitkár kiemelte, az ország határainak védelmét nem befolyásolhatják gazdasági szempontok, így arra szükség esetén készek több forrást felszabadítani.

Tállai András emlékeztetett arra is, hogy az adóhatóság a napokban tette közzé a múlt évről készült adóbevallások összesítését, amelyből kiderül, 2014-ben kiugróan teljesített a magyar gazdaság.

Szintén ezt támasztja alá a 3 százaléknál nagyobb gazdasági növekedés, valamint a munkavállalók számának 4 millió fölé emelkedése - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy 1,1 millióan éltek a családi adókedvezmény lehetőségével, az állam 233 milliárd forintról mondott le a gyermeket nevelő szülők érdekében.

Osztrák belügyminiszter: Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez

Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez, és természetesen minden egyes esetben megindítja az eljárást azért, hogy Horvátországba vagy Szlovéniába visszaküldhesse a menekülteket - közölte az osztrák belügyminiszter szombaton.

Senki nem tudja nekem elmagyarázni, hogy Horvátországban és Szlovéniában miért nem nyújtanak be menekültkérelmet, ezek az országok miért ne lennének biztonságosak - adott hangot értetlenkedésének Johanna Mikl-Leitner a Kronen Zeitung című osztrák napilap online felületén szombat délután megjelent közleményében.

Európában megfelelően érvényesül a védelemhez való jog, de az nem áll fenn, hogy ezt a legvonzóbb országban lehessen igénybe venni - olvasható a nyilatkozatban, amely szerint minden ember, aki nem a biztonságot keresi, hanem a gazdasági érdek hajtja, gyorsan meggondolja majd, hogy bevállalja-e ezt a rizikót.

Az üldözötteknek a kvóta szerinti uniós elosztás biztonságot és védelmet nyújt, azonban a gazdasági bevándorlóknak bizonytalanságot jelent - áll a nyilatkozatban. A miniszter szerint az uniós kvóta és a Szíriához közel lévő menekülttáborok támogatása az emberáradatot viszonylag gyorsan beszüntethetik.

Morvai: Az európaiak továbbra is saját hagyományaik szerint akarnak élni

Az Európai Unióban élő emberek továbbra is saját kultúrájukban, saját hagyományaik szerint, vallási gyökereik alapján akarják élni az életüket - jelentette ki Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője szombaton Bicskén.

Morvai Krisztina "a migránsok Magyarországra toloncolása ellen" rendezett megmozduláson, mintegy száz ember előtt, annak a véleményének adott hangot, hogy saját kultúrájukkal, hagyományaikkal együtt szeretnének élni az illegális migránsok is, akik saját hazájukat kívánták erősíteni, azért dolgoztak és tanultak, amíg különböző okok miatt el nem hagyták otthonaikat. Az okok megszüntetését kell követelni, hogy a migráció által érintett emberek saját szülőföldjükön maradhassanak - tette hozzá.

Morvai Krisztina kiemelte: két ideológia ütközik a migrációs válsághelyzetben. Az egyik a nyugati világ neoliberális értékrendszerén alapszik, ahol a demográfiai problémákra megoldást jelentenek az olcsó munkaerőt biztosító, könnyen manipulálható, gyökértelen bevándorlók. Ezzel szemben vannak a szülőföldön maradást előtérbe helyezők, akik szeretnek saját közösséghez, nemzethez tartozni, saját szokások szerint élni. Úgy vélte, "a háború e két oldal között zajlik", és a "szülőföldpártiaknak" össze kell fogniuk a fogadó- és tranzitországokban, továbbá a származási országokban is.

Az EP-képviselő arra biztatta a jelenlévőket, hogy juttassanak szemeteszsákokat és gumikesztyűket a migránsoknak, és udvariasan, higgadt hangnemben kérjék meg őket: takarítsák össze maguk után a szemetet, és helyezzék azt a szemétgyűjtő konténerekbe. Mint mondta, személyes pélmonostori tapasztalatai igen kedvezőek voltak, a migránsok a kérését természetesnek vették, és percek alatt megtisztították a környéket.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke beszédében kiemelte: Magyarország határait 1956 óta nem érte olyan agresszió, mint az utóbbi napokban. Úgy vélte, Röszkén külső hatalmak beavatkozásával érte ostrom a magyar határokat.

Az ellenzéki parlamenti képviselő szerint a horvát határokon hasonló problémák alakulhatnak ki, ezért haladéktalanul kerítést kell emelni, azt pedig emberi erővel védeni, mert az áradat nem fog elfogyni. Szerinte a második hullámnak vége, a harmadik azonban ennél sokkal erőteljesebb lesz: Fekete-Afrikából nincstelen tömegek fognak érkezni, akár naponta tízezren is.

Letenyéről mintegy ötszáz migránst szállítottak el buszokkal

Letenyéről szombaton kora este mintegy 500 illegális bevándorlót szállítottak el azok az autóbuszok, amelyek déltől vették át a Horvátországból érkezett, migránsokkal teli buszok utasait - értesült az MTI a helyszínről.

A Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya-átkelőre nem sokkal dél előtt érkezett nyolc horvát busz, amelyen összesen mintegy 500 menekültet szállítottak a határra. A sorba állított járművekről egyesével szállították át a magyar rendőrök a migránsokat, de a buszok ezután még nem indultak el, a magyar oldalon sorakoztatták fel a járműveket.

Az öt-hat órás várakozás ideje alatt a szombat délelőtt a helyszínre szállított mobilvécékhez, illetve lajtos kocsikhoz leengedték az utasokat, illetve több mentőautó is készenlétben állt szükség esetére. Az illegális bevándorlók mindvégig türelemmel viselték a várakozás óráit.

Végül kora este indultak el a buszok, helyszíni információk szerint a közeli Murakeresztúr vasútállomására mentek, ahonnan vonattal viszik tovább az illegális bevándorlókat.

A letenyei határátkelő magyar oldalán változatlanul erős a rendőri jelenlét, de úgy tudni, hogy honvédségi egységek is várakoznak a közelben. Napközben Nagykanizsa és Letenye környékén több katonai konvoj is áthaladt.

M1: vonattal érkeztek migránsok Szentgotthárdról Hegyeshalomba

Vonattal érkeztek migránsok Szentgotthárdról Hegyeshalomba szombat délután - hangzott el az M1 aktuális csatornán.

Az M1 helyszínről jelentkező tudósítója azt mondta, a Szentgotthárdról Szombathelyen keresztül közlekedő vonat körülbelül 12-13 kocsiból állt. Hozzátette, ezen a vonalon "normál esetben" nem közlekedik vonat.

A tudósító elmondta azt is, hogy a migránsok leszállás után rendőri felvezetéssel indulnak tovább az ausztriai Nickelsdorfba (Miklóshalma), ahol egy kamionparkolóban várják meg az őket elszállító buszokat.

Nagyon kevés busz érkezik azonban, és arra is csak lassan szállnak fel a bevándorlók - fűzte hozzá.

Finnország megkezdte a határellenőrzést a menedékkérők egyik átkelőhelyén

Finnország megkezdte szombaton a Svédországból érkező menedékkérők ellenőrzését az északi Tornio átkelőhelyen. Közben mintegy száz tüntető rövid időre elzárta az átkelőt.

A tüntetők élő láncot alkottak a svéd oldalon fekvő Haparanda és a finn oldalon lévő Tornio beléptetőpont között, hangot adva migránsellenes indulataiknak.

"Zárják le a határt!" - volt olvasható a magasba emelt feliratokon, tiltakozva a Finnországba egyre nagyobb számba érkező migránsok ellen. Az AFP által "szélsőjobboldalinak" nevezett tiltakozókkal szemben ellentüntetők egy csoportja is felsorakozott.

A migránsellenes tüntetők közül egy házaspár az Yle finn állami televíziónak így fogalmazott: "Ellenezzük, hogy ilyen sok menedékkérő érkezzen Finnországba, hiszen ők biztonságos európai országokon keresztül utaztak idáig, ott kellett volna maradniuk".

A tüntetők mindkét csoportja már a délelőtt folyamán békésen feloszlott.

Finnországban az utóbbi időben a menedékkérők számának jelentős növekedését lehet tapasztalni. Túlnyomórészt irakiak érkeznek, és Svédországon, a haparanda-tornói határátkelőn keresztül érik el az országot. Az idén már több mint 11 ezer menedékkérő érkezett, főleg Irakból, a finn bevándorlásügyi hatóságok adatai szerint most már hetente közel 1200-an lépik át a határt ezen az útvonalon. Az év végéig 25-30 ezerre is nőhet a számuk, ami hét-nyolcszorosa a tavalyinak, amikor 3600 ember kért menekültstátust.

Finnországba viszonylag nagy arányban próbálnak meg eljutni iraki menedékkérők, miután az év első felében benyújtott 548 iraki kérelem 54 százalékát pozitívan bírálták el a finn hatóságok, míg Svédországban 33 százalék volt ez az arány.

HM: többségében olyan önkénteseket hívnak be, akik korábban katonaként szolgáltak

Többségében olyan önkéntes műveleti tartalékost hívnak most be, akik korábban a Magyar Honvédségben teljesítettek katonai szolgálatot - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI megkeresésére azt követően, hogy a tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását.

Az önkéntes műveleti tartalékosok elsősorban azokat a hivatásos és szerződéses katonák feladatait látják majd el, akik az Ideiglenes Biztonsági Határzár, illetve a "Határozott Fellépés 2015" elnevezésű gyakorlat feladataiban vesznek részt.

Az MTI kérdésére kitértek arra is: mostanáig a Magyar Honvédség mintegy 3800 emberrel kötött önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra szóló szerződést.

Jelenleg mintegy négyszázan töltik - előírás szerinti - tényleges katonai szolgálatukat, közülük háromszáz újonnan szerződött tartalékos kiképzésen vesz részt. A behívandó létszámokat alapvetően a katonai szervezetek igényei határozzák meg - írta a HM.

Benkő Tibor vezérkari főnök az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában szombaton elmondta, hogy mintegy ötszáz behívóparancsot küldenek ki.

Mint kifejtette: név szerint, meghatározott beosztásokra kívánnak behívni önkéntes műveleti tartalékosokat, elsősorban olyanokat, akik korábban katonaként szolgáltak. A laktanyákban a hosszan tartó határ menti munkálatok idején is adottak a mindennapi feladatok, amelyeket el kell látni.

A tartalékosokat ezen laktanyai feladatok ellátására hívják be. Ahol megoldható, ott a helyőrséghez közel lakó volt katonákat hívják be, így ők mindennap haza is járhatnának. Ahol ez nem megoldható, ott a laktanyákban szállásolják el a tartalékosokat - mondta vezérezredes.

A honvedelem.hu szombaton közzétett cikkében azt írta: péntek hajnalra már több száz katona dolgozott a magyar-horvát határ mentén létesítendő műszaki zár építésén. Napközben mintegy ötszázan települtek át az ország délnyugati részébe, a hétvégén pedig további hétszáz katona érkezése várható.

Mint írták: Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke péntek délután találkozott azokkal a katonákkal, akik a határzár magyar-horvát határon lévő szakaszát építik. A Sárok település külterületén dolgozók a vezérkari főnöknek elmondták: többen közülük már részt vettek a magyar-szerb határon elkészült műszaki zár építésében is, onnan érkeztek a magyar-horvát határra.

A honvédségi portál tudósítása szerint a "katonák rendkívül nehéz, átszegdelt terepen végzik munkájukat", péntek délutánra mégis már több mint húsz kilométer hosszan elkészültek a műszaki zár első vonalával, a háromsornyi drótakadály felállításával. A feszített határidő miatt a munkát éjszaka is folytatják. Benkő Tibor szerint a "katonák minden elismerést megérdemelnek, becsülettel és tisztességgel helytállnak" - idézte a portál a vezérkari főnök szavait.

Az EU bővítési biztosa egymilliárd eurós támogatást javasol Törökország számára

Az Európai Unió bővítési ügyekért felelős biztosa egymilliárd eurós összeget javasol Törökország rendelkezésére bocsátani a menekültválság kezelésére.

Johannes Hahn kétnapos macedóniai látogatása befejeztével adott nyilatkozatában elmondta: az integrációs szervezetnek segítenie kell a balkáni országokat, hogy megbirkózhassanak a Közel-Keletről és Afrikából a háború és a nyomor elől menekülő emberek áradata miatti nehézségekkel.

Hahn meglátogatta a Gevgelija dél-macedón határvárosban lévő tábort, ahol naponta mintegy ötezer migráns fordul meg, hogy onnan Szerbia és a fejlettebb európai országok irányába folytassák útjukat.

Az AP hírügynökség megjegyzi, hogy Macedóniában gyors, egyszerű regisztrációs procedúra után a migránsok vonatra vagy buszra szállhatnak, esetleg taxiba ülhetnek az ország északi határa, Szerbia felé haladva tovább.

A macedón rendőrség közlése szerint az elmúlt három hónapban több mint 83 ezer, az év során összesen több mint 300 ezer migráns utazott át a kis balkáni országon.

Ötmilliárd eurós menekültügyi segélycsomagot szorgalmaz az osztrák kancellár

Ötmilliárd eurós menekültügyi segélycsomagot, valamint a közel-keleti menekültek megsegítésére szánt pénzügyi források növelését szorgalmazta az osztrák kancellár szombaton Bécsben.

Werner Faymann osztrák kancellár pénteken és szombaton szociáldemokrata európai politikusokkal tárgyalt az osztrák fővárosban a menekültügyi helyzetről.

A kancellár szerint az azonnali segélycsomagot, amely egy és ötmilliárd euró közötti összegről rendelkezne, a Szíriával szomszédos államokban kialakított menekülttáborokra kell fordítani. Javaslata szerint a támogatást az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Öböl-menti államok biztosítanák.

Az osztrák kancellár szerint nem építhet egy ország kerítést, úgy, hogy a humanitárius feladatokat a szomszéd országra hárítja. Úgy vélte: néhány problémára nem lehet nemzeti megoldást találni, nemzetközi szolidaritásra van szükség.

A bécsi tárgyaláson szintén résztvevő Sigmar Gabriel német alkancellár hangsúlyozta: itt az idő, hogy segítsünk azoknak az országoknak, ahol nagy nyomor van.

Ha nincsen mit enniük és inniuk, mi marad még azon túl, hogy meneküljenek? - tette fel a kérdést a német politikus és úgy vélekedett: egy kerítés sem fogja őket megállítani.

Pártjaink mindig a szolidaritás és az egyenlőség mellett álltak ki - hangsúlyozta a svéd miniszterelnök, Stefan Löfven a bécsi találkozó után. Úgy vélte, hogy most Európában nem a menekültügy, hanem a felelősségvállalás van válságban. A svéd politikus kiállt a szociális biztonság mellett, és további munkahelyek teremtését szorgalmazta.

Szijjártó: szemenszedett hazugság, amit a horvátok állítanak

Szemenszedett hazugság, hogy Horvátország magyar kormányzati jóváhagyásával szállította vonattal migránsok tömegét egyenesen magyar területre, ráadásul horvát rendőri kísérettel. Ezt a hazugságot azóta a horvát miniszterelnök is elismerte - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombat délután a dunakeszi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter "arcátlan magatartásnak", a magyarországi szuverenitás súlyos megsértésének nevezte a történteket. Közlése szerint Horvátország ezzel "felmondta" az együttműködést, nemcsak Magyarországgal, hanem egész Európával.

A horvátok szemébe hazudnak a magyar és az európai embereknek is. Ahelyett, hogy ellátnák a bevándorlókat, regisztráció nélkül "ráöntötték őket hazánkra" - fogalmazott Szijjártó Péter.

A cseh hadsereg kész a segíteni a rendőrségnek a migrációs válság kezelésében

Mintegy 900 katonát kész a cseh hadsereg 48 órán belül a rendőrség rendelkezésére bocsátani az esetleges migrációs problémák kezelésére - jelentette ki Josef Becvár, a cseh hadsereg vezérkari főnöke szombaton az észak-morvaországi Ostravában zajló NATO-napok megnyitóján elmondott beszédében.

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter közölte: a cseh hadsereg és a rendőrség szeptember végéig közös hadgyakorlatot tart, amelyen összehangolják tevékenységüket egy esetleges válság idejére.

"Készek vagyunk azonnal, mintegy 48 órán belül, 900 katonát küldeni a köztársasági rendőrségnek, amely feladatokkal bízná meg őket" - nyilatkozta Becvár.

A hadsereg - fejtette ki a vezérkari főnök - jelenleg maximum 2500 katonát tudna a rendőrség rendelkezésére bocsátani anélkül, hogy korlátozni kellene saját tevékenységét.

"Ha több katonára lenne szükség, akkor már meg kellene határoznunk, hogy milyen tevékenységünket - például a részvételt a nemzetközi hadgyakorlatokon - fogjuk korlátozni" - jegyezte meg a tábornok.

Stropnicky úgy vélekedett: nyilvánvaló, hogy a menekültválság rövid időn belül nem oldódik meg. Szerinte nem kizárt, hogy a súlyos problémák Csehországot is elérik, ezért erre a helyzetre fel kell készülni.

A hadsereg és a rendőrség vezetői hétfőn találkoznak, hogy megbeszéljék a tervezett közös hadgyakorlattal összefüggő feladatokat.

"A határsávban felmerülő problémákhoz hasonló helyzetek megoldását szeretnénk begyakorolni" - mutatott rá Martin Stropnicky.

"A hadsereg számos katonája elegendő tapasztalatokkal rendelkezik a külföldi missziókból, ahol gyakran kellett tömegeket megfékezniük. Meggyőződésem, hogy szükség esetén a katonák helytállnak, és hatékony segítséget tudnak nyújtani a rendőrségnek" - vélekedett Josef Becvár.

Csehország kívül esik a Nyugat-Európába tartó menekültútvonalakon, ezért eddig súlyosabb problémákkal nem kellett szembenéznie. Prága azonban nem zárja ki, hogy a jövőben Csehországot is nagyobb mértékben érintheti a probléma, ezért szeretne erre felkészülni.

A DK a honvédelmi bizottság rendkívüli összehívását kéri

A Demokratikus Koalíció (DK) szombaton felszólította Kósa Lajost, hogy a testület kormánypárt elnökeként azonnal hívja össze az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának rendkívüli ülését, mivel az ellenzéki párt szerint az önkéntes tartalékosok szombaton bejelentett "mozgósítása", valamint a kerítésépítés és a Határozott Fellépés 2015 nevű hadgyakorlat együttesen veszélyeztetik a honvédség harckészültségét.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke, független országgyűlési képviselő az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy a kormány alkotmányellenes módon hadgyakorlatnak álcázza a honvédség aktív részvételét a határvédelemben, a "mozgósítással" pedig a honvédelmi tárca bevallotta, ehhez nincs elegendő katonája.

Vadai Ágnes szerint ezért Simicskó István miniszternek és Benkő Tibor vezérkari főnöknek haladéktalanul meg kell jelenniük, és beszámolót kell tenniük a honvédelmi bizottság előtt.

A horvát államfő garanciát kér az EU-tól, hogy segít megoldani a horvát menekültproblémát

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában garanciát kért az Európai Uniótól, hogy segít megoldani a Horvátországban kialakult menekültproblémát - jelentette a horvát sajtó szombaton.

"Meg kell állítani a menekültáradatot, valamint válaszokat kell kapnunk az EU-tól, hogy mi lesz azokkal az emberekkel, akik Horvátországba jönnek, és azokkal, akik már elmentek innen" - idézték a horvát hírportálok az államfő nyilatkozatát.

Kolinda Grabar-Kitarovic késő este, a Vukovár-Szerémség megyei válságtörzs tanácskozás után Vinkovcében (Vinkovci) a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy elkerülhetetlennek tartja a katonaság bevonását.

Az Index.hr horvát hírportálnak a zágrábi belügyminisztériumra hivatkozó jelentése szerint Horvátországba szerda reggeltől szombat 11 óráig több mint 20 ezer illegális bevándorló érkezett. A portál hozzátette: közülük szombat reggel 7 óráig mintegy 5 ezer hagyta el az országot Magyarország és Szlovénia felé.

Liberálisok: teljes a káosz a magyar külpolitikában

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint teljes a káosz a magyar külpolitikában és a kormányzati kommunikációban.

Szent-Iványi István, az ellenzéki párt külpolitikai szakértője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében hangsúlyozta, a magyar-horvát határon tapasztaltak bebizonyították, hogy a kerítésnek semmi értelme, ahogy a válsághelyzet és a szigorított menekültügyi törvények sem működnek.

"Szerdán még könnygázzal támadt a menedékkérőkre a magyar rendőrség, most pedig vonattal és buszokkal utaztatják át regisztráció nélkül az osztrák határra a menekülteket" - fogalmazott a politikus.

PM: a kormány magyarázza meg tragikomikus intézkedéseit!

A Párbeszéd Magyarországért (PM) a miniszterelnöktől és a belügyminisztertől vár válaszokat arra, miért történhettek tragikus, illetve tragikomikus események az elmúlt napokban Röszkén, valamint a magyar-horvát határon.

Szabó Tímea, az ellenzéki párt független országgyűlési képviselője szombaton az MTI-nek nyilatkozva elmondta, írásbeli parlamenti kérdéssel fordult Orbán Viktor kormányfőhöz, valamint Pintér Sándor belügyminiszterhez, akiktől elsőként azt szeretné megtudni, indult-e vizsgálat a szerdán, Röszkén történt atrocitás miatt.

A politikus egyebek mellett választ vár arra, a rendőrök miért nyitották meg a határátkelő kapuit, ami a későbbi összecsapást kiindulópontjává vált, majd miért használtak könnygázt és hol tartják az állítólagos terroristákat.

Szabó Tímea továbbá arra is kíváncsi, valójában mi történt a horvát-magyar határon, ott miért érte atrocitás a horvát rendőröket, akik szerinte előzetes megállapodás alapján szállították a menekülteket Magyarországra.

Német védelmi miniszter: Németország hajlandó használni katonai erejét a szíriai polgárháború befejezéséért

Németország hajlandó katonai erővel fellépni az európai menekültválság egyik legfőbb kiváltó okaként számon tartott szíriai polgárháború befejezéséért - jelezte Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap szombati beszámolója szerint.

Németország készen áll a katonai szerepvállalásra Szíriában, ha előbb sikerül politikai megállapodásra jutni arról, hogy miként kell stabilizálni az országot, és az ENSZ felhatalmazást ad a küldetésre - mondta a miniszter egy pénteki berlini konferencián.

Kiemelte: elsőként a nemzetközi közösségben diplomáciai úton ki kell alakítani a "politikai minimálkonszenzust", vagyis egyetértésre kell jutni abban, hogy a konfliktus mely résztvevői ellen kell harcolni, és kiket kell támogatni.

Máskülönben egy katonai stabilizációs küldetés biztosan a konfliktus szereplőinek kereszttüzébe kerül - mutatott rá.

Amennyiben viszont sikerül az ENSZ elveinek megfelelő, közös álláspontot kidolgozni, "további lépések" is következhetnek, és Németország "nem maradna ki" ezekből - mondta Ursula von der Leyen .

A szíriai menekültek befogadása "nemes feladat Németországnak" - tette hozzá a védelmi miniszter a FAZ beszámolója szerint. Hangsúlyozta, hogy szerinte az Európai Unió a "tények kényszerítő ereje" révén közös megoldásokat talál majd a menekültválságra.

Ursula von der Leyen pénteki beszéde változást jelez a német kormány álláspontjában. Németország ugyan csatlakozott a Szíriában is mind inkább előrenyomuló Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni nemzetközi szövetséghez - és kiképzőkkel, harci felszereléssel és fegyverrel is támogatja az IÁ ellen harcoló észak-iraki kurdokat -, de eddig elzárkózott a szíriai katonai szerepvállalástól.

A védelmi miniszter még szerdán is azt mondta, hogy "elméletileg, abban az általunk nem kívánt esetben, ha csapatok vonulnának be (Szíriába), mindig csak olyanokat találnának el, akiket nem kéne, az egymással harcoló csoportok százainak malomkövei közé kerülnének, és több kárt tennének, mint amennyire hozzájárulnának a rendezéshez".

Elszállították a migránsokat a röszkei átkelő szerb oldaláról

Teljesen kiürült a röszkei határátkelőhely szerb oldala, azt a valamivel több mint száz migránst, aki még arra várt, hogy kinyíljon a határkapu, és átkelhessen Magyarországra, buszokkal a szerb-horvát határ melletti Sidre szállították.

A migránsokat a szerb rendőrök kora délután a buszok felé irányították, így a két horgos-röszkei átkelőnél már csak a szeméthalmok emlékeztetnek az utóbbi napok tömegeire.

A szerb rendőrök feltehetőleg azért intézkedtek, mert pénteken Nebojsa Stefanovic belügyminiszter bejelentette: országa készen áll arra, hogy újra megnyissák a Szerbia és Magyarország közötti határátkelőket, és erről tárgyalni fog magyar kollégájával is. Kora délután az áteresztőpontnál is csak ketten várakoztak.

Eközben Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök üzenetben emlékeztette Orbán Viktor miniszterelnököt a Belgrád és Budapest közötti autópálya megnyitásának fontosságára, és reményét fejezte ki, hogy ez mihamarabb megtörténik.

Szerb sajtóértesülések szerint szombaton lezárták a Horvátország felé vezető sidi határátkelőhelyet, így jelenleg ott nem tudnak átjutni a migránsok.

A macedón vesti.mk hírportál pénteken azt közölte, hogy egy nappal korábban legalább 3700-an haladtak át az országon, akik Szerbia felé tartottak. A szerb-macedón határ közelében fekvő Presevóba naponta 3500-4000 migráns érkezik, őket is Sid irányába szállítják.

MSZP: az alkalmatlan kormány káoszt okozott

Az MSZP szerint az alkalmatlan kormány káoszt okozott, és teljes egészében lejáratta Magyarországot menekültügyben a nemzetközi színtéren.

Botka László, a szocialista párt választmányának elnöke szombaton Budapesten azzal indokolta kijelentését, hogy azokat a menekülteket, akikkel szemben a kormány Röszkénél "eljátszott egy honvédő háborút", néhány nappal később a magyar hatóságok vonattal és autóbusszal szállították az osztrák határra.

A választmány tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón Tóbiás József pártelnök-frakcióvezető azt követelte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hagyja abba a diplomácia "ámokfutást".

Az ellenzéki politikus azt is kérte, hogy Áder János köztársasági elnök - a honvédség főparancsnoka - hívja össze a hat parlamenti pártot, hogy tisztázzák a honvédség szerepét a menekültügyi helyzetben.

Fidesz: a baloldal folyamatosan tagadja a migrációs válságot

Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a baloldali politikusok - köztük kiemelten Gyurcsány Ferenc - folyamatosan tagadják a migrációs válságot, és lázítják a kötelességüket végző magyar katonákat és rendőröket.

A kormánypárti politikus szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján arra kérte ellenzéki képviselőtársait, hogy "induljanak ki a valóságból", és gondolják át cselekedeteiket, mert ha továbbra is tagadják a migrációs válság létét, az "súlyos politikusi felelősség". Hozzátette: hétfőn a parlamentben a kétharmados támogatottságot igénylő törvényeknél ki fog derülni, hogy a baloldal a magyar emberek érdekét tartja-e szem előtt.

Németh Szilárd emlékeztetett, hogy a nemzeti konzultáción - amelyre több mint 1,1 millióan válaszoltak - 80-85 százalékos többséggel kérték az emberek az ország határainak védelmét, biztonságunk fenntartását.

M1: feltehetően megtalálták a röszkei zavargások egyik résztvevőjét

A Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei elvittek egy bevándorlót Győrből, aki feltehetően részt vett a szerdai röszkei zavargásokban - hangzott el szombaton az M1 aktuális csatorna műsorában.

A helyszínről beszámoló tudósító azt mondta, Győrben reggel óta mintegy ezer migráns várakozott a vasútállomáson, hogy továbbutazhasson Hegyeshalomba.

Egy óra körül megjelentek a TEK emberei, és kiemeltek egy férfit a várakozók közül, aki feltehetően a szerda délutáni röszkei atrocitások résztvevője volt - tette hozzá.

Migránsok szerda délután bedöntötték az átkelőkaput a Röszke 2 határátkelőnél, és megpróbáltak bejutni Magyarországra. A köveket, fadarabokat, palackokat dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygázzal és vízágyú bevetésével visszaszorította, és visszaállította a kerítést.

Kormányszóvivő: Horvátország cserbenhagyta Magyarországot

Horvátország nemcsak Magyarországot, hanem az Európai Uniót is cserben hagyta, és feladott minden rá nézve is érvényes jogi kötelezettséget - jelentette ki a kormányszóvivő szombaton Mohácson, sajtótájékoztatón.

Kovács Zoltán beszámolt arról, hogy a horvátok folyamatosan szállítják a magyar határra az illegális migránsokat, Magyarország pedig teljesíti és a továbbiakban is teljesíteni fogja az unióval kapcsolatos eljárásokhoz kötődő feladatait.

"Regisztrálunk, és ellátunk minden, hozzánk érkező illegális migránst" - fogalmazott.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt, hogy az éjszaka elkészült a magyar-horvát határszakaszra 41 kilométeren tervezett műszaki határzár első védvonala, a kerítés építése ugyanakkor a terepviszonyok miatt nehezebb lesz, mint a magyar-szerb határon.

Olasz külügyminiszter: a magyar kormány döntése nincs összhangban az uniós alapelvekkel

A magyar kormány döntése nincs összhangban az uniós alapelvekkel - mondta Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter a Der Standard című osztrák lap szombati interjújában.

A politikus szerint nem lehet csak a jó dolgokban - támogatási alapok, szabad piac, szabad munkavállalás - részt venni, és ezzel egy időben elutasítani az unió elveit.

A következő héten meg kell találnunk annak a módját, hogy ezt az üzenetet uniós szinten egyértelmű döntéssé formáljuk - mondta a miniszter.

A politikus úgy vélte: a jelenlegi migránsválság Európa számára fenyegetettséget, de egyúttal kihívást is jelent, és nem kizárt, hogy a kontinens még akár erősebben jöhet ki a helyzetből.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy a 2004-es keleti bővítés hiba volt-e, a miniszter elmondta: nem gondolja, hogy ilyen gyorsan negatív következtetést kell levonni. Aláhúzta: ma a bevándorlás kapcsán új politikai és stratégiai döntés előtt áll Európa, és szomorú ellentmondás lenne, ha azok az országok, amelyek főszereplői és kedvezményezettei voltak a korábbi uniós bővítésnek, kivonnák magukat most a feladat alól.

Úgy vélte: a hotspotok és az egyenlő uniós elosztás nem elegendő a válság megoldásához, hanem közösen kell megalkotni a menekültelosztási és -regisztrációs politikát.

Ha kiállnak falak és kerítések építése mellett, vagy ujjal mutogatnak a szomszédra, fennáll annak a veszélye, hogy megvédik az idejétmúlt dublini szabályokat, és félredobják a személyek szabad mozgásáról szóló megállapodást - mondta a miniszter.

Kijelentette, a történelem megtanított minket arra is, hogy terrorfenyegetettség nemcsak kívülről jöhet, hanem azoktól az emberektől is érkezhet, akik köztünk élnek.

Több mint kétezer migránst mentettek meg a líbiai partoknál, a görög szigeteknél meghalt egy kislány

Nyolc mentőakcióban 2200 migránst mentettek meg Líbia partjai közelében a Földközi-tengeren szombaton, miközben ugyanazon a napon Leszbosz görög sziget közelében egy kislány vízbe fúlt és többen eltűntek - közölték segélyszervezetek és a helyi hatóságok.

Az egyik legnagyobb szombati mentőakcióban legkevesebb 750 migránst mentett ki a tengeren hánykolódó három kisméretű hajó fedélzetéről a Földközi-tengeren, a líbiai partok térségében az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet.

A szervezet egyik szóvivője elmondta, hogy a hajókon több ország állampolgárai utaztak, és valamennyien jól vannak. Egy negyedik hajót a segélyszervezet hajója kísért biztonságos kikötőbe. A szervezet orvosai ellátásban részesítik a menekülteket, akiket ezután olaszországi vagy görögországi helyszínekre szállítanak.

Az olasz parti őrség Dattilo nevű hajója több mint ezeregyszáz embert szedett fel két hajóról.

Előző nap ugyancsak több száz menekültet helyeztek biztonságba hasonló bárkákról a líbiai partoknál, de hét embert már holtan találtak meg, köztük egy gyereket.

Szombaton egy öt év körüli szíriai gyerek meghalt, 13 ember pedig eltűnt a görögországi Leszbosz szigete közelében. A parti őrség 11 túlélőt szállított partra.

Kedden 22 migráns fúlt vízbe, miközben Törökországból megpróbáltak Kósz szigetére jutni, kétszáz másikat kimentettek.

Letenyére ismét buszokkal viszik a horvátok a migránsokat

Újabb autóbuszok érkeztek Zágrábból szombat délelőtt a letenyei magyar-horvát autópálya-átkelőre, ahol, akárcsak az éjszaka, magyar buszokra ültetik át az illegális bevándorlókat - tudta meg az MTI a helyszínen.

Délig nyolc busz érkezett Zágrábból, ezek az autópálya egyik sávját foglalták el a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelő Magyarországra belépő oldalán. Ezekkel a buszokkal mintegy öt-hatszázan érkeztek a határra, ahol megerősített rendőri jelenlétet lehet továbbra is tapasztalni.

Délelőtt ugyanakkor elhagyta Letenyét, és Nagykanizsán keresztül Somogy megye irányába távozott az a honvédségi konvoj, amely még éjjel vonult fel a letenyei határátkelőnél. Eközben mobilvécéket, szemétgyűjtőket helyeztek el a határállomáson az átszállásra várakozóknak.

Az MTI információja szerint folyamatosan érkeznek még horvát buszok a szerb-horvát határ menti Tovarnikból, ahol becslések szerint ötezer ember is lehet. Őket vonatokkal szállítják a magyar határra, Gyékényesre, buszokkal pedig Letenyére. A várható nagyobb létszámra utalhat, hogy nagyjából húsz magyar autóbusz várakozik még a migránsok átszállítására.

Az illegális bevándorlókat - többségük továbbra is fiatal férfi, de nők és kisgyerekek is akadnak közöttük - a rendőrök egyesével terelik át egyik buszról a másikra, közben pedig mindenkitől megkérdezik a származási országát is. Az átszállítás folyamatos és zavartalan, az emberek türelemmel viselik a várakozást.

A letenyei átkelőn a forgalom eközben továbbra is zavartalan, mindkét irányban a megszokott rend szerint léptetik be és ki a személyautóval vagy turistabuszokkal érkezőket.

Szombatra virradó éjszaka 55 autóbusszal mintegy háromezer migráns lépett be Letenyénél magyar területre.

DK: a kormány bűncselekménye kényszeríti a rendőröket

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány bűncselekmény elkövetésére kényszeríti a rendőröket azzal, hogy a horvát-magyar határon nem engedi a menekültek új szabályok szerinti feltartóztatását.

Molnár Csaba, az ellenzéki párt alelnöke az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében emlékeztetett, szombaton négyezer menekült lépte át a magyar-horvát határt, akiket a magyar hatóságok továbbszállították Ausztriába.

Az akcióban közreműködő rendőrök mindezzel az Orbán-kormány által bevezetett "embertelen és felesleges" új szabályokat szegték meg, a tiltott határátlépés ugyanis már bűncselekménynek minősül - írta a politikus, majd megjegyezte, a rendőrök hivatali kötelességüket szegték meg, amikor ezekben az esetekben nem indították meg a büntetőeljárásokat.

Molnár Csaba szerint ugyanakkor nyilván nem a rendőrök a bűnösök, hanem az, aki ilyen helyzetbe hozta őket, aki ezt az utasítást kiadta.

"A kerítés politikája ma végleg megbukott, alig három napig élt" - fogalmazott a DK alelnöke, aki szerint bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor képtelen kezelni a menekülthelyzetet és "attól sem riad vissza, hogy tisztességes rendőröket az általa kreált bűncselekmények elkövetésére kényszerítsen".

Köszönet és pluszpénz a migránsokat szállító autóbuszvezetőknek

A magyar kormány köszönetet mondott a Volán társaságoknak a migránshelyzet kapcsán elvégzett többletfeladatokért - közölte a Dél-Dunántúli Közlekedési Zrt. szombaton az MTI-vel.

A magyar kormány elismerte, hogy a közlekedési központok munkatársainak áldozatos és kitartó munkája nagymértékben hozzájárult a bevándorlási krízis okozta helyzet hatékony kezeléséhez, a társaságok munkavállalói ebben a kiélezett helyzetben is nagyszerű munkát végeztek - írta közleményében a társaság.

Közölték: VOLÁNBUSZ Zrt. szeptember 4-én 64 autóbusszal vett részt a szokásos napi rendszerességű szállítást jelentősen meghaladó mozgósításban, amely a járművezetőktől jelentős többlet erőfeszítést igényelt.

A rendkívüli helyzetben és körülmények között végzett feladatban részt vevő autóbuszvezetőknek, illetve a háttérmunkát végző szervező munkatársaknak - összesen 74 dolgozónak - valamennyi Közlekedési Központ a társasági szabályoknak megfelelően plusz járandóságot fizetett ki.

MSZP: biztonsági kockázatot jelent Bakondi György szereplése

Az MSZP szerint biztonsági kockázatot jelent Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, mivel pénteken "tömeghisztériát megalapozó, nemzetközi diplomáciai feszültségeket keltő valótlanságokat" állított a Magyarországra érkező horvát rendőrökről.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke és Harangozó Tamás, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának MSZP-s alelnöke az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében annak kivizsgálását sürgeti, hogy miként nyilatkozhat Bakondi György a rendvédelmi szervek nevében, ahhoz hozzájárult-e a bel-, illetve a honvédelmi miniszter.

Emlékeztetnek, a kormányfő főtanácsadója pénteken bejelentette, lefegyvereztek negyven horvát rendőrt, akik a Magyarországra vonaton érkező menekülőket kísérték.

Ezzel szemben a magyar rendőrség egy Bakondi Györgyöt cáfoló közleményben tudatta, nem volt semmilyen lefegyverzés, a kísérő rendőrök fegyvertelenek voltak - írták a szocialista politikusok, akik azt kérdezik, "Orbán Viktor magához vonta-e a rendőrség és a hadsereg közvetlen irányítását, és ennek okán nyilatkozik az ő főtanácsadója?".

Az MSZP a történtek miatt arra is választ vár, mikor történik meg Bakondi György felelősségre vonása és felmentése.

Javaslatcsomagot dolgozott ki az LMP a menekültválság megoldására

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint az információ és a kommunikáció hiánya akadályozza leginkább a menekültválság megoldását, ezért a párt huszonnégy pontból álló javaslatcsomagot dolgozott ki.

Ferenczi István, az LMP országos elnökségi tagja ezt sajtótájékoztatón jelentette be szombaton Budapesten. A javaslatok közül kiemelte a menekültek, a magyar állampolgárok, a szomszédos országok, valamint a civil szervezetek és önkéntesek alaposabb és megbízhatóbb tájékoztatásának fontosságát.

Az LMP szerint uniós szintű tájékoztatási rendszer létrehozására van szükség, hogy a menekültek már a határon alapos tájékoztatást kapjanak vagy az anyanyelvükön, vagy egy számukra érthető nyelven.

Ferenczi István megemlítette a menekülteket segítő civil szervezetek és egyházak támogatásának fontosságát is, valamint egy kutatási projekt indítását, amely felmérné a menekültek hátterét, tehát azt, hogy pontosan kik, honnan és miért jönnek.

Úgy fogalmazott a "tudatos cinizmus, a hozzá nem értés, a dilettantizmus, a vezetni képtelenség" miatt nincs látható megoldás és kiút a jelenlegi helyzetből, és a tájékoztatás elégtelensége az oka a feszültség növekedésének, a kirobbanó konfliktusoknak.

A DK az EBESZ-hez fordul az újságírók röszkei bántalmazása miatt

A Demokratikus Koalíció (DK) az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiabiztosához fordul az újságírókat ért szerdai röszkei bántalmazás miatt.

Kakuk György, az ellenzéki párt elnökségi tagja szombaton az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a rendőrök szerdán egy szlovák, egy svájci, egy lengyel és egy ausztrál újságírót, valamint egy teljes szerb TV-stábot vertek meg Röszkén.

"A kormány először arról beszélt, hogy az újságírók rossz helyen voltak, ma már a rendőrséggel együtt tagadnak le mindent" - fogalmazott a politikus, aki szerint hasonló eset egyik uniós országban sem történhetett volna meg.

A DK elnökségi tagja közölte: több felvétel bizonyítja, hogy a menekültek szerdán békésen, rendőri invitálásra indultak át a röszkei határátkelő kapuján.

Az újságírók tehát azért voltak ott, mert a békés átkelést filmezték, nem tudhatták, hogy a rendőrök figyelmeztetés nélkül támadnak majd az ártatlan civilekre - mondta Kakuk György, majd megjegyezte, minden megvert újságíró arról számolt be, hogy mikrofon vagy kamera volt a kezében, ezért a rendőrök számára is egyértelmű kellett legyen, hogy a sajtótól vannak.

Kiemelte, elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány az "állami cenzúra és az újságírók felvételeinek töröltetése után már könnygázzal és gumibottal harcol a hiteles tájékoztatás ellen".

Szlovénia engedett a migránsok nyomásának

Szlovénia beengedte azokat a migránsokat az országba, akik péntek este óta vártak a horvát-szlovén Harmica átkelőhelynél - közölte a horvát sajtó szombaton.

A szlovén rohamrendőrök az éjszaka még útjukat állták. A migránsok a Szutla határfolyó egyik hídján akartak bejutni az országba. A tömeg, amelyben gyerekek is voltak, át akarta törni a rendőrkordont. A rendőrök ekkor könnygázt vetettek be. A feszült helyzet egy órán át tartott.

Az STA szlovén hírügynökség tájékoztatása szerint közülük százat szombaton reggel beengedtek az országba - elsőbbséget élvezetek a nők és a gyerekek -, további százan pedig még várnak a horvát oldalon.

A szlovén hatóságok busszal szállítják az embereket a határhoz közeli brezicei befogadóállomásra, ahol regisztrálják a határátlépőket.

Újabb migránsáradat tart Horvátország felé

A délelőtti órákban újabb migránsáradat indult el a szerb-horvát határon fekvő Tovarnik felé Szerbiából - közölte az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója az MTI-vel szombaton.

Nagy a rendőri készültség. A horvát hatóságok a földekről és a kukoricásból a határátkelő felé próbálják meg terelni a migránsokat, akik kétszáz méteres sorban kígyóznak a tovarniki határállomás felé, amelyet újra megnyitottak.

Szlovénia tízezer menekültet tud fogadni berlini nagykövete szerint

Szlovénia legfeljebb tízezer menekültet képes fogadni, olyanokat, akik menekültstátus iránti kérelmet nyújtanak be az országban - mondta Marta Kos Marko, Szlovénia németországi nagykövete egy szombati német napilapnak.

"Ha a menekültek menekültstátus iránti kérelmet adnak be nálunk, befogadjuk és megvédjük őket. Megvannak a kapacitásaink erre. Legfeljebb tízezer embert tudunk fogadni" - mondta a nagykövet a Rheinische Postnak. Ezen a számon felül - tette hozzá - Szlovéniának európai segítséget kell kérnie.

"A schengeni egyezmény és a dublini rendelet előírásainak megfelelően járunk el. Ugyanakkor szem előtt tartjuk a humanitárius szempontokat is" - jelentette ki a diplomata.

1991-ben a délszláv háborúk idején Ausztria és Olaszország azonnal készek voltak segítséget nyújtani Szlovéniának. Ezért Szlovéniának "erkölcsi kötelezettsége" segíteni a menekülteken - fejtette ki a nagykövet.

Pénteken a szlovén nemzetbiztonsági tanács ülése után Miro Cerar kormányfő azt mondta, ha a menekültáradat túl nagynak bizonyul, az érintett országokkal együtt megvizsgálják annak lehetőségét, hogy létrehozzanak egy szabad folyosót, amelyen keresztül átengedik a migránsokat Szlovénián. Döntöttek arról is, hogy megerősítik a Horvátországgal közös határ biztonságát, valamint elsősorban logisztikai feladatokra mozgósítják a hadsereg egy részét.

Péntek este a horvát határnál, Harmica határátkelőnél szlovén rohamrendőrök útját állták a migránsoknak, a feszült helyzetben a rendőrök könnygázt vetettek be.

A szlovén hatóságok arra számítanak, hogy szombaton mintegy ezer migráns érkezik Horvátországból. Közölték, hogy a menedékkérőket beengedik, de visszatoloncolják azokat, akiket illegális bevándorlónak minősítenek. A pénteken belépni akarók többsége menedéket kért, őket zömmel a sátrakból álló brezicei menekülttáborba, kisebb részben a postojnai menedékes központba vitték.

A Külügyminisztérium berendelte Görögország budapesti nagykövetét

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőre berendelte Görögország budapesti nagykövetét a görög belügyminiszternek egy svéd lapnak adott interjújával kapcsolatban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyi miniszter az MTI-hez szombaton eljuttatott tájékoztatásában úgy fogalmazott, a görög belügyminiszter a csillagokat is lehazudta az égről, amikor arról beszélt, hogy Görögország megvédi a határait.

"Ha ez így van, akkor hogy jöhetett az idén több mint 202 ezer illegális bevándorló Magyarországra?!" - kérdezi a tárcavezető, aki szerint "jó lenne, ha a görög kormány nem nézné hülyének az európai embereket, hanem érdemi lépéseket tenne határának megvédése és a bevándorlók regisztrációja érdekében".

Szijjártó Péter emellett Gentiloni olasz külügyminiszternek az osztrák Der Standardnak adott nyilatkozatára is reagált.

A magyar külügyminiszter szerint "Olaszország a bevándorlási hullám egyik frontországa, így az olasz külügyminiszter jobban tenné, ha arra figyelne, hogy az országa minden uniós előírást betartson, ahogy Magyarország betart".

"Szívesen hallottuk volna az olasz külügyminiszter véleményét a magyar rendőrök elleni brutális és szervezett támadásról, valamint arról is, hogy Horvátország az európai szabályokra fittyet hányva regisztráció nélkül továbbküldi a bevándorlókat Magyarország felé" - tette hozzá Szijjártó Péter.

Milanovic: rákényszerítettük a magyarokat, hogy fogadják a menekülteket

Nem volt megállapodás a magyarokkal. Rákényszerítettük őket, hogy fogadják a menekülteket, úgy, hogy odaküldtük az embereket, és továbbra is ezt fogjuk tenni - jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szombaton Pélmonostoron (Beli Manastir) az Index.hr horvát hírportál tudósítása szerint.

A miniszterelnök szombat reggel látogatott el a magyar határ melletti Pélmonostorra, ahol felmérte a helyzetet, és beszélt a Vöröskereszt dolgozóival, valamint azzal a mozdonyvezetővel, akit péntek este vettek őrizetbe Magyarországon. Ő vezette azt a vonatot, amelyen mintegy ezer migráns felfegyverzett horvát rendőrök kíséretében érkezett Magyarországra.

Milanovic a helyszínen tartózkodó újságíróknak azt mondta: megítélése szerint működik a "B-terv".

A kormányfő pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ország lehetőségei korlátozottak, ezért átérnek a "B-tervre", és a magyar határhoz irányítják az menekülteket.

Több ezer menekült érkezett Ausztriába éjfél óta

6700 menekült érkezett az ausztriai Burgenlandba magyar-osztrák határátkelőkön keresztül péntek éjfél és szombaton reggel fél kilenc között - közölte az osztrák rendőrség.

Helmut Marban rendőrségi szóvivő az APA osztrák hírügynökség érdeklődésére elmondta: 2500-an az észak-burgenlandi Miklóshalma (Nickelsdorf) térségében, 4200-an a dél-burgenlandi Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) érkeztek.

A menekültek egy részét az éjszaka folyamán autóbuszokkal már tovább szállították Bécsbe, illetve Grazba. Rábakeresztúrról a közeli Nagyfalvára (Mogersdorf) viszik őket buszokkal, ahonnan különvonatokkal szállítják őket Grazba.

Az osztrák rendőrségi illetékes tájékoztatása szerint a hegyeshalmi határátkelő osztrák oldalán található miklóshalmai határállomáson viszonylag nyugodt a helyzet, ezer-ezerötszáz menekült tartózkodik ott.

A menekülteket a Vöröskereszt és az osztrák hadsereg látja el. Nagyobb kihívást jelent a helyzet kezelése Rábakeresztúrnál, ahol kisebb területen tömörül a tömeg - tette hozzá.

Habár péntek este már körvonalazódott, hogy egy "lélegzetvételnyi szünet" után az érkezők újabb hullámára lehet számítani, a nagyságrend mégis meglepetésként érte a hatóságokat. "Információáramlás van már, de lehetne jobb is" - mondta Helmut Marban.

Éjfél óta mintegy 1200 migráns érkezett Baranyába

Szombaton, délelőtt tíz óráig mintegy 1200 migráns érkezett Magyarországra a magyar-horvát határ Baranya megyei szakaszán - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Popovics Dejan elmondta, hogy az éjszaka nyugalomban telt, a bevándorlók többsége Beremendnél lépte át a határt, onnan buszokkal szállították el őket, mások a zöldhatáron keresztül érkeztek.

A zákányi vasútállomáson újabb, ezernél több menekült vár vonatra

A zákányi vasútállomáson szombat délelőtt ezernél is több menekült várakozott a sínek mellett ülve - az MTI információi szerint Nagykanizsáról értük jövő - vonatra.

A rendőrségi sorfallal körülvett emberek - többségében fiatal férfiak - nyugodtan várakoznak - tapasztalta az MTI helyszínen lévő tudósítója.
Jankó Szabolcs (Fidesz-KDNP), a valamivel ezer feletti lakosú Zákány polgármestere szombaton az MTI érdeklődésére elmondta: a migránsok többsége éjszaka a vasúti sínek mellett, illetve a zöldhatáron jött át Horvátországból.

A még pénteken érkezett, Zákányban maradt menekültek egy részét éjfél után már elvitték vonattal a településről - mondta a polgármester. Korábban mintegy ezer ember gyalog indult el Nagykanizsára, ahonnan a regisztrációs pontokra szállították őket.

Közölte: az előző nap érkezettek közül néhány százan ott maradtak éjszakára, de közben újak "szivárogtak be" a határon, és azóta is folyamatosan érkeznek.

A többség a pályaudvaron várja a vonatot, de a közeli sportpályán is sokan vannak - közölte a somogyi falu vezetője, aki arról is beszámolt, hogy pénteken a faluban "volt egy kis riadalom, amikor a semmiből megjelent" mintegy 1500 menekült átvonult a településen, de mostanra normalizálódott a helyzet. A faluban nyugalom van, folyamatosan tájékoztatják a helybelieket.

Péntek óta több mint ötezer migráns hagyta el Horvátországot

Horvátországba szerda reggeltől péntek 19 óráig 17 ezer illegális bevándorló érkezett, és több mint ötezer hagyta el az országot - tudatta a horvát közszolgálati televízió szombaton.

Horvátország a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a bajakovói átkelő maradt nyitva, amely a Belgrád-Zágráb autópályán van. Ennek ellenére folyamatosan érkeznek a zöldhatáron az illegális bevándorlók.

A kelet-szlavóniai Tovarnikban pénteken még több mint nyolcezer migráns tartózkodott, és további ezrek várják, hogy átléphessenek a még csütörtök éjszaka lezárt kiskőszegi-bezdáni határátkelőn, amelynek kiskőszegi horvát oldalát rendőrségi kordonokkal védik, és a híd közepén állítottak sátrakat a bevándorlók.

Azokat a migránsokat, akik illegálisan lépik át az országhatárt, a horvát hatóságok regisztráció nélkül, szervezetten, autóbusszal szállítják a magyar határra, ahol a magyar hatóságok átveszik őket.

A menedékkérők azután indultak el Magyarország felé, miután Zoran Milanovic horvát miniszterelnök pénteken, rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette: nem tartóztatja fel tovább a migránsokat, nem zárja le az országhatárokat, és nem vezényli ki hadseregét a határokra.

Az ország lehetőségei korlátozottak, ezért átértnek a "B-tervre" és a magyar határhoz irányítják az menekülteket - mondta.

Nézőpont Intézet: erős és egységes politikai vezetés kezelheti a válságot

A Nézőpont Intézet szerint csak az erős, stabil és egységes politikai vezetéssel rendelkező országok tudnak hatékonyan reagálni a migrációs válságra, hiszen csak itt tudnak megfelelő szabályozásokat alkotni és azokat következetesen betartatni.

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője szombaton, az M1 aktuális csatornán nyilatkozva úgy fogalmazódott, az elmúlt egy hétben beigazolódott minden, amiről a magyar kormány beszélt az előző fél évben, továbbá az is, hogy Horvátország és Szlovénia nem készült fel a jelenlegi helyzetre.

Kiemelte, a térségben kooperációra és a határok megerősítésére lett volna szükség, azonban ez a környező országokban belpolitikai okokból nem történt meg, így Magyarország maradt a térség egyetlen olyan állama, amely meg tudja védeni a schengeni határokat.

Fodor Csaba közölte: a magyar kormánynak igaza van abban, hogy a külső határok megerősítése mellett a tranzitországokat is támogatni kell.

Ehhez azonban uniós támogatásra lenne szükség, nem pedig a határaikat megerősítő országok démonizálására - tette hozzá.

Működik a tranzitzóna Beremenden

Pénteken 18 óra óta működik Beremenden az újonnan létesített tranzitzóna, annak ellenére, hogy még tart a kialakítása - közölte Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese szombaton, a menekültválsággal foglalkozó budapesti sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a hivatal munkatársai biztosítják a helyszínen a menedékjogi kérelmek átvételét.

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője elmondta, hogy péntek éjfélig 209 963 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt az idén, ebből 200 973-an Szerbia, 7993-an pedig Horvátország felől érkeztek.

A honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását

A tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményben szombaton az MTI-vel.

Közleményük szerint az éves behívási terveknek megfelelően a Magyar Honvédség kötelékében jelenleg is több mint száz önkéntes tartalékos katona teljesít szolgálatot. A tömeges migráció okozta válsághelyzetben azonban a tartalékosok az eddigieknél is nagyobb létszámban kapják meg behívójukat.

A HM azt írta: elsősorban azoknak az aktív katonáknak a laktanyán belüli feladatait látják majd el, akik már huzamosabb ideje az ideiglenes biztonsági határzár, illetve a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat feladataiban vesznek részt.

Az önkéntes műveleti tartalékos katonák a határ mentén zajló munkálatok során a rendészeti feladatok kivételével minden egyéb tevékenységbe is bevonhatók - olvasható a HM közleményében.

A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere két részből tevődik össze, a védelmi és műveleti tartalékosokból. Az őrzés-védelmi feladatokra rendszeresített, kétezres létszámban megjelölt védelmi tartalékos keret szinte mindig teljesen fel van töltve. Az önkéntes műveleti tartalékosok száma is meghaladja a három és fél ezret.

Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Idők múlt szombati számában úgy nyilatkozott: a múlt hét végéig már 4300 magyar katona teljesített szolgálatot a déli határnál.

A miniszter a lap szombati számában megjelent interjúban legfontosabb feladatként jelölte meg a műszaki határzár kiépítésének felgyorsítását, és ezzel indokolta a térségben lévő katonák létszámának növelését is. Fontosnak ítélte a határzár élőerős védelmét annak érdekében, hogy jogkövető magatartásra lehessen bírni az illegális bevándorlókat, és hatékonyabban lehessen fellépni az embercsempészbandák ellen.

Simicskó István szerint meg lehet oldani, hogy a határzár mentén elég ember legyen, és jelezte: meg kell vizsgálni - és ha lehet, ki kell aknázni - a tartalékos rendszerben rejlő erőforrásokat is.

Volker Kauder: nem lehet bírálni Orbánt a külső határok ellenőrzése miatt

A német konzervatív CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag) frakciójának vezetője, Volker Kauder szerint nem lehet bírálni Orbán Viktor miniszterelnököt az uniós külső határ ellenőrzése miatt.

Volker Kauder a Focus című német hírmagazin szombati számában megjelent interjúban arra a kérdésre, vajon korábban kellett volna segíteni az Európai Unió külső határain fekvő tagországoknak, elmondta: amikor már látható volt, hogy "nem néhány ezer emberről van szó, jobban kellett volna segíteni Olaszországnak, Görögországnak, vagy Magyarországnak".

"Európa ebben kudarcot vallott" - tette hozzá.

Az ideiglenes műszaki határzárra vonatkozó kérdésre azt mondta: "nincs ok Orbán Viktor bírálatára, ha ellenőrzi a külső határt".

"Az, hogy azt gondolja, ehhez egy kerítést kell építeni, alapvetően összhangban van a joggal, akkor is, ha mi azt gondoltuk, hogy a szögesdrót kerítések Európában a múlthoz tartoznak" - mondta a német konzervatívok frakcióvezetője.

Arra a kérdésre, hogy mindennek alapján a magyar miniszterelnök helyesen jár el, Volker Kauder kijelentette: "nem tartom elfogadhatónak azt, ahogyan Orbán úr a menekültekkel bánik, és hogy országa számára hatá

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában