Ország-világ

2015.09.28. 21:14

Egymilliárd dolláros alapot hoz létre Kína az ENSZ támogatására

A tíz évre szóló "Kína-ENSZ béke és fejlődés alapot" a világszervezet munkájának támogatására hozzák létre.

Kína egymilliárd dolláros alapot hoz létre az ENSZ támogatására - jelentette be Hszi Csin-ping kínai elnök az ENSZ jubileumi közgyűlésén hétfőn New Yorkban.


A tíz évre szóló "Kína-ENSZ béke és fejlődés alapot" a világszervezet munkájának támogatására hozzák létre - közölte a kínai elnök.


Kína továbbá nyolcezer katonával járul hozzá az ENSZ békefenntartók készenléti erőihez, és az elkövetkező öt évben száz millió dolláros támogatást nyújt az Afrikai Uniónak azzal a céllal, hogy segítse egy afrikai készenléti erő létrehozásában és válságkezelési képességeinek fejlesztésében.


A kínai elnök az ENSZ közgyűlésén mondott beszédében hangsúlyozta: a második világháború következményeiből tanulnia kell a világnak, hogy a múlt hibái ne ismétlődjenek meg.


Kína sohasem fog hegemóniára törekedni, nem fog terjeszkedni és nem fog létrehozni befolyási övezetet - hangsúlyozta Hszi, és a világ országai közötti egyenlőséget, kölcsönös együttműködését, és egymás területi egységének tiszteletben tartását sürgette. Hozzátette, a szuverén országok belügyeit - hasonlóképpen területi egységüket - tiszteletben kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában