Ország-világ

2015.09.30. 07:13

Cápacsúcs: csúcstehnikával védenék a fürdőzőket a ragadozóktól

A tavalyi hárommal szemben idén eddig 14 cápatámadás történt Ausztráliában.

A cápák elleni védekezés újszerű, a tengeri ragadozókat lehetőleg életben hagyó technikáiról kezdődött nagy nemzetközi tanácskozás kedden az ausztráliai Sydneyben egy példátlan cápatámadás-sorozat után.

A tavalyi hárommal szemben idén eddig 14 cápatámadás történt a délkeleti Új-Dél-Wales állam 2000 kilométeres partvidéke mentén. Februárban egy japán szörfös életét vesztette, miután egy cápa letépte a lábait. A támadások súlyosabb sérültjei közül többen még most is kórházban lábadoznak.

A tanácskozáson összegyűlt 70 nemzetközi cápaszakértő tudományosan megalapozott megoldásokat keres a problémára. Megvitatják Új-Dél-Wales állam kormányának előterjesztését, amely kíméletes ötleteket tartalmaz, például olyan "villanykerítést", amelyet a hullámok energiája működtetne.

A rendkívüli tanácskozás nem titkolt célja az aggódó közvélemény megnyugtatása is.

Állatvédők dicsérték a délkelet-ausztráliai állam kormányát, amiért az állatok életét megkímélő ötletekkel is előállt az előterjesztésben. Szerintük ez az első eltávolodás attól az "ósdi" felfogástól, amely szerint egyedül a cápák megölésével lehet megmenteni az emberéleteket.

Egy, a "cápacsúcshoz" időzített tanulmány szerint csekély a társadalmi támogatottsága a keményvonalas megoldásnak. A felmérés szerint az érintett térség lakosságának 80 százaléka ellenzi a cápairtást mint a cápatámadások elleni védekezés eszközét.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában