Ország-világ

2015.09.29. 19:43

Az idősebb vándormadarak is képesek megtanulni a tájékozódást

Az idősebb vándormadarak is képesek megtanulni a mágneses mező és a csillagok állása általi orientálódást.

A vonuló madarak általában életük első hónapjaiban sajátítják el a tájékozódás képességét. Német kutatók azonban bebizonyították, hogy az idősebb madarak is képesek ezt megtanulni.


Henrik Mouritsen, az Oldenburgi Egyetem kutatója és csapata vörösbegyeket vizsgált, amelyeket emberi kezek neveltek fel, a madarak egy pillantást sem vethettek a csillagokra. Csak életük második telén tartották őket úgy, hogy láthatták az eget. A szakértők feltételezése szerint a madarak a csillagok alapján állítják be "mágneses iránytűjüket".


Kiderült, hogy az idősebb madarak is meg tudják még tanulni a navigálás képességét, még akkor is, ha életük első évében egyáltalán nem láttak csillagot. Orientálódási képességüket egyszerűen később alakítják ki - írta a kutatócsoport a Scientific Reports című szaklapban.


A tanulmány szerzői szerint munkájuk azt bizonyítja, hogy a költöző madarak navigálási képessége lényegesen rugalmasabb az eddig feltételezettnél. A természetbe visszaengedett madaraknak így vélhetően nagyobb esélyük lesz a túlélésre.


A vándormadarak többek között a Föld mágneses mezejének erővonalai mentén orientálódnak. Ezek az erővonalak a sarkvidékeken a Föld felszínére merőlegesek, az Egyenlítőnél pedig csaknem párhuzamosan futnak. A madarak ezeket észlelik és szinte pontosan érzékelik, melyik szélességi körön vannak és merre repülnek. 


Ezen kívül a Nap állását használják a tájékozódásra. Az éjszaka repülő madarak számára, mint amilyen a vörösbegy is, a csillagképek szolgálnak orientálódási pontként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában