Ország-világ

2015.09.17. 10:04

Ausztria a kishatárátkelőkön ellenőriz - Német rendőrnőre támadt egy iszlamista férfi - fotók

Visszaáll a vonatközlekedés Bécs-Budapest között. Ausztriában 12 helyen továbbra is lesz határellenőrzés. Légifelvétel a magyar drótkerítésről.

kisalfold.hu


22-.00 - Meg kell szakítani a migrációs láncolatot - hangsúlyozta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.


A migránsok mozgatása szervezett folyamat, ha nem tudjuk ezt a láncolatot minden érintett részvételével megszakítani, "akkor nagyon nehezen fogunk tudni szembeszállni (...) azzal, amivel szemben állunk; ez az emberek továbbra is jönnek" - jelentette ki, hozzátéve, "lehetőleg Görögországban kell megállítani az egész folyamatot".


A kormányszóvivő szerint a közösségen kívüli államok mellett alapvető problémák vannak az európai uniós hozzáállással is; fel kellett volna készülni erre a helyzetre, ráadásul "egy alapvető félretájékoztatási kampány is zajlik az országgal kapcsolatban", és az ilyen hírekből vonnak le következtetéseket meghatározó személyiségek.


Lehet minket hibáztatni az előállt helyzetért, de az egészen biztos, hogy egy dolog valóságos: Magyarország felkészült, vagy legalábbis igyekezett a legjobban felkészülni arra, hogy szembenézzen ezzel a kihívással, a körülöttünk lévő országok pedig láthatóan nem - fogalmazott Kovács Zoltán. 


21. 00 - Akár az ezret is elérheti a horvátországi Pélmonostorra (Beli Monastir) érkezett migránsok száma - jelentette csütörtök este az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója.


A magyar határtól 15 kilométerre fekvő településen egy laktanyában próbálják tartani a migránsokat, de az érkezettek nem hallgatnak a hatóságokra, miközben újabb csoportok érkeznek Pélmonostorra. 


20. 20 - A drónnal készült felvételen a lezárt az M5-ös autópálya, a Röszke-Horgos határátkelőnél 2015. szeptember 17-én. Összesen pár száz illegális bevándorló tartózkodik már csak a két horgosi átkelőhelynél Szerbiában, mert a legtöbben elindultak Horvátország felé. MTI Fotó: Ruzsa István:20. 08 - Német rendőrnőre támadt egy iszlamista férfi. A 41 éves iraki származású férfit lelőtték. Bővebben itt >>


19. 22 - Mintegy kétszáz migránssal szemben intézkedett a rendőrség csütörtökön Baranyában - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság az MTI-t. A közlemény szerint a bevándorlók a magyar horvát határ baranyai szakaszán, a zöldhatáron át jöttek Magyarországra.


A külföldiek a jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni, így a rendőrök előállították őket, és idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek velük szemben - írták. Hozzátették: a rendőrség a szükséges erőkkel és eszközökkel jelen van a térségben, fenntartja a közrendet és a közbiztonságot.


Az MTI tudósítója a határ közelében úgy értesült, hogy a migránsok Baranyában Illocska, Old és Sárok térségében jelentek meg. Az M1 aktuális csatorna tudósítója csütörtök este jelentette, hogy mintegy kilencszáz illegális migránst szállító vonat közeledik a magyar határhoz közeli Pélmonostorra (Beli Monastir).


18. 33 -Tizenkét ponton, javarészt Burgenland tartományban végeznek határellenőrzést az osztrák hatóságok a magyar és a szlovén határszakaszon csütörtökön. Burgenland tartományban Miklóshalma (Nickelsdorf), Sopronkeresztúr (Deutschkreutz), Csajta (Schachendorf), Köpcsény (Kittsee), Pomogy (Pamhagen), Rőtfalva (Rattersdorf) és Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) településeknél folyik a határellenőrzés.


A belügyminisztérium egyelőre nem közölte, hogy miképpen fogja megváltoztatni az ellenörzőpontokat azután, hogy a tartományban már szinte alig érkeznek migránsok. Stájerországban Murafigye (Mureck), Sicheldorf és Bad Radkersburg környékén, valamint a karintiai Karavankák-alagút (Karawankentunnel) és Loibl-hágónál (Loibltunnel) is zajlott határellenőrzés.


Két nagy stájerországi befogadóközpont is várja az érkező embereket, az osztrák-szlovén határ mentén lévő Spielfelden sátrakat állítottak már fel. Csütörtök délutánig nem érkeztek menekültek Spielfeld, Bad Radkersburg és Mureck térségbe, az ide vezényelt 150 katona is csak pénteken kezdi meg szolgálatát. Munkájukat két helikopter is segíti majd. 


16. 56 - Több tucat illegális bevándorló lépte át a magyar-horvát határ baranyai szakaszát csütörtökön. A szír, afgán és iraki migránsokat a baranyai Illocskán tartóztatták fel a rendőrök. A több mint 40 embert a község határában gyűjtötték össze, és átvizsgálásukat követően elszállítják.


16.33 - Megérkezett az ausztriai Traiskirchenből a szlovákiai Bősön újranyitott menekülttáborba csütörtök délután azoknak a migránsoknak az első csoportja, akiknek ideiglenes elhelyezéséről még júliusban írt alá megállapodást a szlovák és az osztrák belügyminiszter.    


A csütörtökön délután Bősre érkezett migránsok első csoportját 18 szíriai férfi alkotta. Bősön tucatnyi rendőr és újságírók egy csoportja várta őket, a helyi lakosok közül azonban senkit nem lehetett látni az újranyitott menekülttábor környékén.   

 

15.10 - Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára az uniós országok állam-, illetve kormányfői testülete, az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk a döntést Twitter-bejegyzésben közölte csütörtökön.     Már kevesebb, mint 1000 menekült van Horgosnál


Körülbelül 600-700, de mindenképpen ezernél kevesebb migráns tartózkodik most már a két horgosi határátkelőhelynél, a legtöbben elindultak Horvátország felé - mondta Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke és migrációval megbízott illetékese az MTI tudósítójának csütörtök délután.    

   

Szerda éjfélig körülbelül 3500 migráns kelt útra a magyarkanizsai pihenőhelyről a szerb-horvát határon fekvő Sid és Bezdán felé, azóta további autóbuszok is elindultak.    

   

A migránsok a határról és Belgrád felől is Magyarkanizsára érkeztek előbb, és onnan folytatták útjukat szintén autóbuszokkal Horvátország felé - mondta Lackó Róbert. A pihenőhely csütörtökre kiürült.   

   

Az illetékes becslései szerint estére, de legkésőbb péntekre szinte teljesen kiürülhet a szerb-magyar határzóna. Néhányan bizonyára maradnak majd, de a helyzet normalizálódhat - tette hozzá. 


Tíz embert őrizetbe vettek a szerdai összecsapások után


Tíz embert vettek bűnügyi őrizetbe a rendőrök azok közül, akik részt vettek szerdán a röszkei határátkelőnél történt zavargásban - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.     

   

Csiszér-Kovács Viktória elmondta: 22 embert állítottak elő, közülük 15 embert gyanúsítottak meg "tömegzavargás résztvevőiként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt". Utóbbiak közül vettek őrizetbe 10 embert.    

   

Migránsok szerda délután döntötték be az átkelőkaput a Röszke 2 határátkelőnél, és megpróbáltak bejutni Magyarországra. A kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygáz és vízágyú alkalmazásával visszaszorította és visszaállította a kerítést.  Visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország közöttAz ÖBB  bejelentette, hogy összesen hat járat már csütörtökön közlekedik a két ország között. A Budapestre tartó első vonat 13 óra 8 perckor már ki is gördült a salzburgi főpályaudvarról; ez a szerelvény 18.49-kor érkezik meg a célállomásra. Délután három és öt óra után további vonatok indulnak Salzburgból.    

   

A bécsi közlés szerint Budapestről 16.10, 18.10 és 21 órakor indulnak vonatok Ausztriába, az első este negyed nyolc, a második negyed tíz körül érkezik meg a Westbahnhofra, a harmadik vonat Salzburgig viszi az utasokat.


A Bruck an der Leitha, Miklóshalma (Mickelsdorf) és Hegyeshalom települések között közlekedő első helyi vonat pénteken reggel öt órakor indul.    

   

A járatok újraindulásáig a Bruck an der Leitha és Zurány (Zurndorf) településekről ingázók és az innen közlekedő iskolások utaztatását pótlóbuszokkal oldják meg. A miklóshalmai (Nickelsdorf) és a hegyeshalmi állomásokra péntek reggelig nem közlekednek helyettesítő járatok. Nezsider (Neusiedl am See) és Köpcsény (Kittsee) településekről Bécs irányába továbbra sincs fennakadás a vonatközlekedésben.   

   

Szerdán Salzburg és Németország között is felfüggesztették a vonatközeledést, Bécsből egyelőre csak Salzburgig lehet utazni, az előre megvásárolt jegyek visszaválthatók. A salzburgi pályaudvaron szerdán késő délután 1600 menekült tartózkodott.   

   

A bécsi rendőrségi szóvivő szerint napok óta nem volt ilyen nyugodt a helyzet a bécsi pályaudvarokon, mint szerdán. A Westbahnhofon csaknem ezer, a Hauptbahnhofon 700 migráns volt. Szerda délutánig 40 menekültkérelmet nyújtottak be az osztrák fővárosban. A bécsi pályaudvarokon 200 rendőr teljesített szolgálatot. Ausztriából Bősre helyezik át a menekülteket


Csütörtök délután megkezdik a menekültek áthelyezését Ausztriából a szlovák-magyar határon fekvő Bős (Gabcikovo) településre - erősítette meg az osztrák belügyminisztérium szóvivője csütörtökön a szlovák belügyi tárca bejelentését.    

   

Összesen 18, eddig Salzburgban tartózkodó szíriai állampolgárt szállítanak Szlovákiába. A menekültek eddig a Schwarzenberg-kaszárnyában laktak. A belügyminisztérium szerint a nap folyamán további csoportokat utaztathatnak át, erről jelenleg egyeztetés folyik az alsó-ausztriai Traiskirchenben lévő menekülttáborban.    

   

A két ország július végén állapodott meg arról, hogy Bősön (Gabcikovo) egy korábbi, újra megnyitandó befogadóhelyen helyeznek el ötszáz, eddig Ausztriában tartózkodó bevándorlót. A migránsokat összesen hat hónapra venné át Ausztriától a szlovák állam, a megállapodás szerint még júliusban ötven, augusztusban kétszáz és szeptemberben további kétszázötven migránst utaztattak volna Szlovákiába.    

 

Augusztus elején népszavazást tartottak a csallóközi Bősön, és ezen a helyi lakosok egyértelműen, 96 százalékban elutasították a menekülttábor újranyitását.    


A román kormány nem örül a kerítésnek


A román kormány szerint nincs összhangban az európai normákkal, hogy Magyarország kerítést épít vagy tervez építeni vele szomszédos országok határain. 


 A bukaresti kabinet csütörtökön adott ki közleményt erről. Eszerint a magyar hatóságok bevándorlókkal szembeni bánásmódjáról kialakított román álláspont összhangban van az EU tagállamai és szervezetei, valamint egyéb nemzetközi szervezetek által kifejtett állásfoglalásokkal. A közlemény többek között az ENSZ-főtitkárt, az Európai Bizottság szóvivőjét, valamint a szerb és a horvát kormányfőt idézi, akik bírálták a magyar kerítésépítést. 


Ausztria a Vas megyei határszakaszon is ellenőrzés


 Ellenőrzésekre lehet számítani Ausztria Vas megyével szomszédos határszakaszán is - közölte a megyei rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrség honlapján.    

   

A tájékoztatás szerint az osztrák hatóságok által bevezetett intézkedések következtében előfordulhat, hogy a közlekedőknek hosszabb menetidővel kell számolniuk, ha Ausztria felé szeretnék elhagyni az országot. Nagyobb torlódás vagy hosszabb várakozási idő eddig nem alakult ki a vasi, illetve az azokkal szomszédos ausztriai határátkelőhelyeken.   

   

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a közleményben arra kéri a közlekedőket, hogy az osztrákok által végrehajtott időszakos és szúrópróbaszerű ellenőrzésekre való tekintettel mindenkinél legyen személyazonosításra szolgáló okmány, személyi igazolvány vagy útlevél, illetve útnak indulás előtt ellenőrizzék az okmányok érvényességét. Ülősztrájkba kezdtek, de többen csomagolnak


13.00  - Többségében családosok maradtak a röszke-horgosi átkelőnél, fogalmuk sincs, hogy mit csináljanak. Néhány nagyon lelkes fiatal afgán fiatal - többségük ülősztrájkol - azt mondja, hogy ha kell, 1-2 hónapig is itt maradnak - írja az Index.

 

Képriport Horgosról - Csomagolnak, ülősztrájkolnak a menekültek. Fotók: Karnok Csaba/delmagyar.hu

 

Fotók: Karnok Csaba
A delmagyar.hu is arról számol be, hogy  Horgosnál folyamatosan csomagolnak, lebontják a sátraikat a menekültek, akik taxival és buszokkal hagyják el a szerb-magyar határt. A migránsok egy kisebb csoportja ugyanakkor ülősztrájkot tart. Tábláikon, transzparenseiken a következő feliratok virítanak: Békét akarunk! Menekültek vagyunk! Hol vannak az emberi jogok? Nyissák ki a kaput!11.57 - Képek a soproni határról. Most szünetel az ellenőrzés, nincs torlódás, de lehet, hogy csütörtökön még újra szúrópróbaszerűen megállítják majd a járműveket az osztrák rendőrök.

 

Határhelyzet Sopronnál - 2015. 09. 17.
11.37 - Németország Csehországgal szomszédos határára is kiterjesztette a határellenőrzést, hogy megállítsa az embercsempészetet - jelentette be a német szövetségi rendőrség csütörtökön. 


Kovács Zoltán: Magyarországot és a rendőrséget támadás érte!


11.22 - 11 órától Szegeden, a kamara székházában Bakondi György, miniszterelnöki főtanácsadó és Kovács Zoltán, kormányszóvivő tart sajtótájékoztatót. Kovács szerint - főként a nemzetközi média - más fényben próbálta feltüntetni a tegnapi eseményeket. Leszögezte, tegnap Magyarországot és a rendőrséget támadás érte! Nem fog az ország engedni az erőszakos támadóknak - jelentette ki. Elmondta, pénzügyi segítséget adnak azoknak az országoknak, amelyek menekülttáborokat tartanak fenn Szíriához közel.


Bakondi szerint a rendőrség törvényesen és számszerűen, arányosan lépett fel. 29 embert fogtak el, de öt embert humanitárius okból visszaadtak Szerbiába. Most nyugalom van Röszke 2 határátkelőn, de olyan információja van Bakondinak, hogy a szerb oldalon újra szervezkednek a menekültek - tudósít a delmagyar.hu.

 

120 ezer menekültet kell vállalniuk


11.10 - Megszavazta az Európai Parlament (EP) csütörtökön azt a javaslatot, amely arról szól, hogy a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól - a korábbi, 40 ezer főre vonatkozó vállalásokon felül - 120 ezer menekültet vállaljon át a többi uniós tagállam.    

   

Az Európai Bizottság indítványában a javasolt kedvezményezett országok között Olaszország és Görögország mellett Magyarország is szerepel.    

   

Az EP brüsszeli ülésén ugyan nagy többséggel fogadta el az előterjesztést, de arról jövő kedden még tárgyalniuk kell az uniós országok belügyminisztereinek.


Péntektől menetrend szerint közlekednek a vonatok Bécs és Budapest között


10.35 - Péntektől visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csütörtökön. Túlterheltségre hivatkozva az ÖBB szeptember 10-én függesztette fel a két ország közötti vasúti járatokat. 


Péntektől újra menetrend szerint közlekednek a Bécs és Budapest közötti Railjet, Eurocity és éjszakai vonatok, továbbá a határon átkelő regionális járatok. A járatok újraindulásáig a Bruck an der Leitha és Zurány (Zurndorf) településekről ingázók és az innen közlekedő iskolások utaztatását pótlóbuszokkal oldják meg.    

   

Szerdán Salzburg és Németország között is felfüggesztették a vonatközeledést, Bécsből egyelőre csak Salzburgig lehet utazni, az előre megvásárolt jegyek visszaválthatók. 


10.10 - Útinform: Hegyeshalomnál az M1-es autópálya végén lévő határátkelőhelyen nincs torlódás, és az 1-es főúti határátkelőn is megindult a forgalom.


A taxis oda viszi a menekültet, ahova csak akarja


10.00 -  Csütörtök reggel négy autóbusz indult a horgos-röszkei határátkelőhelyről a horvát határ felé, ezenkívül az átkelőnél egyre több taxis is várakozik - tapasztalta az MTI tudósítója.    

   

A taxisok azt mondják, oda szállítják a migránsokat, ahová csak akarják, akár Horvátország határáig is. A jelek szerint lesz is munkájuk, egyre több migráns csomagol, és dönt úgy, hogy máshol próbál szerencsét.   

   

Mindkét horgos-röszkei határátkelőhelyen nyugodt a helyzet, az M5-ös autópályán lévő határkapu előtt mintegy húsz férfi ült le, nem nyilatkoznak az újságíróknak. Sokan tanácstalanul várakoznak sátraik előtt, nem tudják, merre induljanak.    

   

A két határátkelő közötti sátortáborban is tanácstalanság tapasztalható, időnként egy-egy férfi elindul a régi horgos-röszkei, úgynevezett Horgos 2 átkelő felé, hogy megnézze, történt-e változás, de a határ továbbra is zárva van, és most már a szerb rendőrök sem engedik a migránsokat a kerítés közelébe.  

 

Horgos határa csütörtök reggel
Több ezer menekült a horvát határnál


9.35 - A vártnál is több, összesen öt és fél ezer migráns érkezett Horvátországba csütörtök reggelig - jelentette a horvát sajtó csütörtökön.    

   

Ranko Ostojic belügyminiszter szerdán éjszaka újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy jelenleg ellenőrzés alatt tartják a határt, de ha nagyobb migránshullám érkezik Szerbiából, akkor teljesen más módszert kell alkalmazniuk. "Ez azt jelenti, hogy az Európai Uniónak hot spotokat kell építeni, hogy ott regisztrálják őket, még mielőtt a migránsok Horvátországba jönnének" - mondta.    

   

A migránsok egy részét az éjszaka folyamán már Zombor felé irányították a szerb hatóságok a horvátok kérésére, a vajdasági Bácsbezdán és a horvátországi Kiskőszeg (Batina) határátkelőre. Ez már a Baranyai háromszög, amely a magyar határ túloldalán fekszik.   

   

Sajtóbeszámolók szerint szerda este még buszokkal szállították az embereket a tovarniki határátkelőről a befogadóállomásokra, éjszaka vonat is indult, amely 800 migránst szállított el. A 24 sata című napilap szerint azonban új vonatok és buszok nem érkeztek a határátkelőre, ahol már több ezren gyűltek össze.   

   

A lap újságírója szerint a helyzet "kezd ahhoz hasonlítani, amit Szerbiában és Magyarországon lehetett látni". A tovarniki vasútállomáson egyetlen mobil WC áll rendelkezésre a migránsoknak, és egyetlen csap van, amelyből ihatnak, és amely előtt folyamatos a sor.    

   

Vesna Pusic külügyminiszter szerdán a késő esti híradóban arról beszélt, hogy Horvátország néhány ezer menekülttel még meg tud birkózni, de több tízezerrel már nem.13 menekült a szegedi bíróságon


8.50 - Tizenhárom újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.    

   

Szanka Ferenc emlékeztetett, szerdán kilenc ügyben már jogerős ítéletet hozott a Szegedi Járásbíróság, valamennyi vádlottat az ügyészi indítvánnyal egyezően kiutasítva Magyarország területéről.   

   

A 13 vádlott kedden kora este, illetve szerdán dél körül Röszke, valamint Mórahalom külterületén lépte át illegálisan a szerb-magyar határt. A kerítést nem rongálták meg, mert a mások által korábban vágott lyukon keresztül másztak át.


8.30 - A Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóság járőrei a magyar-szerb határszakaszon 33 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek szerdán. Magyarország többi határszakaszán és mélységében tiltott határátlépés miatt 244 embert fogtak el a rendőrök, négy személlyel szemben közokirat – hamisítás, egy emberrel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás - írja a police.hu.


Torlódás a soproni határnál


8.04 -  Mintegy hat kilométeres a torlódás a Sopron-Kelénpatak (Klingenbach) határátlépési pontnál az osztrák rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt - tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya csütörtök reggel.


 A torlódás mértéke folyamatosan csökken, miután nem sokkal nyolc óra előtt az osztrák rendőrség felfüggesztette az ellenőrzést - tették hozzá. Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál és a Kópháza-Sopronkeresztúr (Deutschkreuz) határátlépési pontnál folyamatos a haladás. Az osztrák rendőrség szerda reggel 7 óra óta szúrópróbaszerűen ellenőrzi az Ausztriába belépő autósokat.  


Így telt az éjszaka az összecsapások után


7.55 - Nyugodt volt az éjszaka Horgoson, a szerdai heves összecsapások után nem történt újabb incidens.    

    

Késő este és a kora éjszaka migránsok kisebb csoportja tiltakozott és kiabált az M5-ös autópályán fekvő horgos-röszkei határkapunál (Röszke 1), ám később ők is lecsendesedtek.   

    

A Röszke 2 régi átkelőnél - ahol szerdán a migránsok áttörték a kaput - nem támadtak újra a magyar rendőrökre, a szerb rendőrök ugyanis távol tartják a migránsokat a határtól. A Magyar Szó című újvidéki napilap helyszíni tudósítójának beszámolója szerint szerda este egy migráns kiabálni kezdett a sorfalat álló szerb rendőrökkel, és azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja magát, ha nem sikerül átjutnia a határon.   

    

A Röszke 2-nél történt támadás után Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter megerősítette a rendőri jelenlétet a helyszínen azért, hogy - mint mondta - ne történhessen a szerdaihoz hasonló újabb incidens.


Az M1-esen zavartalan a forgalom


7.40 - ÚTINFORM: Hegyeshalomnál az M1-es autópálya végén lévő határátkelőhelyen megszűnt a torlódás, és az 1-es főúti határátkelőn is megindult a forgalom. A magyar-szerb határon a Röszke – Horgos határátkelőhelyen az M5-ös autópálya és az 5-ös főút is zárva van.


7.15  -  Ébredeznek a tegnapi összecsapások közelében kialakult sátortáborban a régi röszkei határátkelőnél. Afgán és szír menekültek egy csoportja már össze is szedte a cuccait, azt mondták, hogy a magyar határnál kialakult helyzet reménytelen, ezért inkább nekiindulnak a horvát útnak - írja Index. A menekültek között továbbra is általános az információhiány, többen kérdezgették hajnalban, hogy "mennyire nyitott Horvátország?", "Szlovéniából át lehet-e menni Ausztriába?", és az is nagyon gyakori kérdés, hogy Slovenia is open? Több szír fiatal arról beszélt, hogy tegnap az ismerőseik elmentek Sidre, de még mindig Horvátországban vannak, nem tudják, hogy tovább tudnak-e menni nyugat felé.


Családokat egyesítettek a rendőrök a déli határnál


6.47 -  Olyan külföldi családokat egyesítettek újra a rendőrök szerdán Röszkénél, amelynek tagjai a közúti határátkelőnél veszítették el egymást.    

    

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtök reggeli közleménye szerint a magyar-szerb államhatár szerb oldalán "feltorlódott, agresszívvé vált tömeg támadását követően családok veszítették el egymást egy rövid időre a Röszke II. közúti határátkelőhelyen" szerdán.   

   

 A három, előzetes orvosi vizsgálaton is átesett családtagot - anyákat, gyermekeiket és egy tizenöt éves fiút - Balogh János, az országos rendőrfőkapitány helyettese kísérte be a röszkei tranzitzónába, ahol találkozott Szerbia szociális miniszterével - írták. A közlemény szerint a vezérőrnagy azt kérte Aleksandar Vulintól, gondoskodjon arról, hogy a három család tagjai visszajussanak hozzátartozóikhoz.   

    

A családjuktól elszakadtak tolmács segítségével elmondták, hogy nem követtek el jogsértést ellenük, és köszönetet mondtak a magyar rendőröknek - áll a közleményben.


 

Az M1 aktuális csatorna értesülése szerint terrorcselekménnyel gyanúsítják a magyar hatóságok azt a férfit, aki szerda délután arra biztatta a határ szerb oldalán a migránsokat, hogy törjék át a kerítést.  Az M1 információját a műsorban Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője nem erősítette meg, de nem is cáfolta. 


A menekültek szerdán bedöntötték a röszkei határátkelő kapuját, át akarták törni a kerítést. A rendőrök vízágyút, könnygázt is bevettek, hogy eloszlassák a köveket, vizespalacokakat dobáló menekültek csoportját.


Bakondi György, a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója szerint két kisgyermeket is átdobtak a határ magyar oldalára a menekültek, őket mentővel elszállították. Mindkettőjüket visszaküldik a családjukhoz. Bakondi szerint 20 rendőr is megsérült, közülük hárman kerültek kórházba. A menekültek és a sajtó munkatársai közül a szerb oldalon háramszázan sérültek meg, köztük harminc gyerek.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában