Ország-világ

2015.09.04. 16:46

A stratégia ellenére három állatfaj kihalt Ausztráliában

Az ausztrál állat- és növényvilág védelmét célzó kormánystratégia felülvizsgálatát sürgetik a kutatók, mert legalább három állatfaj halt ki a stratégia bemutatása óta eltelt öt évben - írja az abc.net.

A karácsony-szigeti szkink (Emoia nativitatis), a karácsony-szigeti törpedenevér (Pipistrellus murrayi) és a korallszirti mozaikfarkú patkány (Melomys rubicola) is azon állatok között van, melyek örökre eltűntek. 

A környezetvédelmi minisztérium szóvivője elmondta, Ausztrália fajmegőrzési stratégiája 2010-ben íródott, hogy keretet teremtsen az ország faji sokszínűségének megőrzéséhez és fenntartásához.  

John Woinarski, a Charles Darwin Egyetem biológusa szerint a kihalt emlősöket és növényeket regisztráló lista azt mutatja, Ausztráliában a legrosszabb a helyzet. 

"A biodiverzitási stratégiának helyre kellene hoznia a természeti örökséget ért veszteségeket és nyilvánvaló, hogy ennek nem tesz eleget. Alapvető kivizsgálásra van szükség" - véli a szakértő. 

"A stratégiában nincs a fajok kihalásának megelőzését célzó kötelezettségvállalás, ami, úgy gondolom, lényegi pontja a biodiverzitás megőrzését célzó tervnek" - fogalmazott Woinarski. 

A Humane Society International (HSI) környezetvédelmi szervezet áprilisban hozta nyilvánosságra a stratégia felülvizsgálatát. Úgy találták, hogy a 2015-ös határidővel meghatározott tíz cél közül mindössze egy valósult meg. A HSI vezetője, Evan Quartermain szerint a célok leírása "általános és semmitmondó", és a specifikusság hiánya miatt szinte lehetetlen mérni a sikerességet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában