Ország-világ

2015.09.24. 02:01

A pápa a klímaváltozás és a szegénység elleni harcra szólította fel az Egyesült Államokat

A klímaváltozás és a szegénység elleni sürgős fellépésre szólította fel az Egyesült Államokat, egyszersmind védelmébe vette a házasság és a család intézményét szerdán Washingtonban Ferenc pápa, amikor a négyszemközti találkozójukat megelőzően, a Fehér Ház déli pázsitján üdvözölte őt Barack Obama amerikai elnök.

A katonai tiszteletadással kísért szertartáson, 11 ezer meghívott vendég és mintegy 4 ezer hivatalból jelen lévő tisztségviselő és újságíró előtt a katolikus egyházfő rámutatott, hogy a klímaváltozás problémáját már nem lehet a következő nemzedékre hagyni, és hogy a "közös házunk" iránti gondoskodás szempontjából "a történelem kritikus pillanatában élnünk".


Ferenc pápa a szónoki emelvényről méltatta Barack Obamának a klímaváltozás elleni és az amerikai-kubai kapcsolatok helyreállítása érdekében kifejtett erőfeszítéseit, ami aligha vált majd ki helyeslést az amerikai kongresszus mindkét házában többségben lévő republikánusok részéről. Az egyházfő csütörtökön mond beszédet a törvényhozás két háza előtt.


Az első latin-amerikai pápa angolul szólva egy "igazán toleráns és befogadó" társadalom létrehozására és a sebezhetők védelmére szólította fel az amerikaiakat, és szót emelt a fejlődés "egységes és befogadó modelljei" mellett.


Az egyházfő "civilizációnk történetének kritikus pillanatára" figyelmeztetett a házasság és a család intézményének védelmével kapcsolatban, amivel feltehetően kivívta az amerikai liberálisok nemtetszését. (Az amerikai Legfelsőbb Bíróság június végén legalizálta a melegházasságot.)


Ferenc pápa a hagyományos keresztény értékekkel kapcsolatban rámutatott: az amerikai katolikusok aggódnak amiatt, hogy "az igazságos és bölcsen rendezett társadalom felépítésére" irányuló erőfeszítések tiszteletben tartják-e "a legmélyebb aggályaikat és vallási szabadságukat".


"Ez a szabadság továbbra is Amerika egyik legértékesebb tulajdona" - mondta a pápa.


Üdvözlő beszédében Obama elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kiáll a pápa mellett a vallásszabadság és a vallásközi párbeszéd fenntartásában. Támogatásáról biztosította a szentatyának a világ vezetőihez intézett felhívását, amelyben az egyházfő összefogást sürgetett a klímaváltozás által legjobban fenyegetett közösségek védelme és "értékes világunknak a jövő nemzedékei számára való megőrzése" érdekében.


Mint mondta, a szegényekről és a Földről való gondoskodásról szóló üzeneteivel Ferenc pápa "felráz bennünket az önelégültségből".


Az elnök szerint a pápa által közvetített könyörületesség üzenete az, hogy üdvözölni kell a háborús menekülteket és bevándorlókat. (Ferenc pápa beszéde közben kitért arra, hogy maga is bevándorlók fia.)


Az elnökkel az Ovális irodában tartott mintegy 40 perces négyszemközti megbeszélését követően Ferenc pápa nyitott pápamobiljából üdvözölte az amerikai főváros szívében a tiszteletére összegyűlt tízezreket. Ezután együtt imádkozott az amerikai püspöki karral a Szent Máté-székesegyházban.


Itt egyebek között leszögezte, hogy a kiskorúak ellen a papok által elkövetett szexuális visszaélések sohasem ismétlődhetnek meg. Méltatta az amerikai klérusnak az ezekkel szembeni, "önkritikától való félelem nélküli" fellépését. A gyermekek és az elesettek mellett felemelte szavát a magzati élet védelmében is.


Az egyesült államokbeli - főleg latin-amerikai - bevándorlókkal kapcsolatban kijelentette, hogy "ezek az emberek gazdagítják Amerikát". Az egyházfő emellett üdvözölte a zsidóságot az engesztelés napja, a jóm-kipúr alkalmából.


A pápa a Szeplőtelen Fogantatás Nemzeti Szentélye Bazilikánál 25 ezer egybegyűlt előtt misét pontifikált, szentté avatta a 18. században élt Junipero Serra spanyol ferences szerzetest, aki 21 missziót létesített Amerika nyugati partvidékén, a mai Kalifornia területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában