Ország-világ

2015.09.28. 20:34

A migránsválságról tárgyalt Trócsányi László az ET főtitkárával

Pintér Sándor belügyminiszter pedig a határ szlovén oldalán tartott megbeszélést szlovén kollégájával, Vesna Györkös Znidarral, illetve a két ország rendőri vezetőivel.

Magyarország minden nemzetközi normát tiszteletben tart, és tiszteletben is fog tartani - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter, miután a migrációs válsággal kapcsolatban hétfőn Strasbourgban  megbeszéléseket folytatott Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács (ET) főtitkárával. Pintér Sándor  belügyminiszter pedig szlovén kollégájával megállapodott abban, hogy közös járőrözésbe kezdenek a teljes magyar-szlovén határszakaszon a magyar és a szlovén rendőrök, illetve folyamatos, valós idejű információval látják el egymás    


Az igazságügyi miniszter  szeptember 15-én hatályba lépett magyar törvények tartalmát és azok gyakorlati alkalmazását ismertette az Európa Tanács norvég főtitkárával, miután Jagland levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy az ET megvizsgálhassa a jogszabályokat.


Trócsányi László ismertette, hogy idén negyedmillióan keltek át Magyarországon, közülük 170 ezren adtak be menedékkérelmet. A tárcavezető úgy vélte, hogy több dolgot is szem előtt kell tartani. Mint mondta: Magyarország számára kiemelt fontosságú a schengeni szabályok betartása, amit európai kormányok is elvárnak Magyarországtól, emellett pedig az uniós menekültügyi eljárást szabályozó Dublini Rendelet szabályait is maradéktalanul be kell tartani, az emberi jogok és a menekülteljárás szabályainak tiszteletben tartásával együtt.


Újságírói kérdésre, hogy elégedett volt-e a miniszter által elmondottakkal, Thorbjorn Jagland azt válaszolta, hogy ez bonyolult kérdés, a szeptember közepén életbe lépett magyar törvényeket alaposabb vizsgálatnak kell alávetni, mert egyelőre csak a nyilvánosságban megjelent információkkal rendelkeznek.


Az Európai Bizottság nem vitatja annak a magyar törvénynek a létjogosultságát, amely bűncselekménnyé nyilvánítja az illegális határátlépést - mondta a brüsszeli testület hétfői sajtótájékoztatóján Natasha Bertaud szóvivő.


Pintér Sándor belügyminiszter a határ szlovén oldalán tartott megbeszélést szlovén kollégájával, Vesna Györkös Znidarral, illetve a két ország rendőri vezetőivel, majd a tárgyalásokat követően a Rédics-Hosszúfalu (Dolga vas) határátlépési pontnál arról tájékoztatta az újságírókat,  hogy megegyeztek a közös járőrözés elindításáról. A magyar belügyminiszter kifejtette: megegyezésük szerint a járőrözés a teljes határszakaszra kiterjed, és folyamatosan tájékoztatják egymást, "valós idejű" információkat adnak át egymásnak a migrációs hullám kezelése érdekében.


Hétfő délre Horvátországban kiürült az opatovaci és a tovarniki befogadótábor - számolt be az M1 aktuális csatorna tudósítója. Későbbi bejelentkezésekor azt is elmondta, hogy a horvát rendőrség "utánpótlásra" készülve megkezdte a táborok téliesítését.


Opatovacból 25, migránsokkal teli autóbusz indult útnak Magyarország, vagyis Barcs és Beremend felé a nap folyamán.


Szombaton tizenkétezren, vasárnap 8400-an lépték át az osztrák-magyar határt Burgenland tartománynál. Vasárnap nyolcezren Miklóshalmánál (Nickelsdorf), háromszázan Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz im Lafnitztal) mentek át. Hétfő hajnalban több mint kétezren érkeztek Burgenland tartományba ismét.


Továbbra is közlekednek a migránsokat szállító különvonatok Ausztria és Németország között, hétfőn délelőtt 400 ember szállításáról gondoskodtak a salzburgi városvezetés tájékoztatása szerint. A városba naponta kétezer ember érkezik és a vasúti szolgálatot teljesítők már így is a kapacitásaik határán vannak.


Ankara azt javasolta Brüsszelnek, hogy a migránsválság kezeléséhez Szíriában létesítsen egy óriási menekülttábort, és ott regisztrálja a menedékkérőket, ellentétben azzal az európai uniós felvetéssel, hogy Törökország területén történjék mindez.


"Megmondtuk az európaiaknak, hogy semmiféle befogadóközpont nem lesz Törökországban" - jelentette ki Ahmet Davutoglu török kormányfő a Hürriyet című napilapnak adott interjúban. Szerinte három konténerváros elegendő lenne 300 ezer menekült számára.


Ha az EU állja ezeknek a konténereknek a költségét, akkor Törökország vállalja azok megépítését - hangsúlyozta.


A falak sohasem jelentenek megoldást, a hidak építése viszont igen - mondta Ferenc pápa az európai migrációval kapcsolatban az Egyesült Államok és Róma közötti repülőúton tartott sajtótájékoztatóján.


Sajtóbeszámolók szerint Ferenc pápa kijelentette: "Köztudott, mi lesz a falak végső sorsa. (...) Minden fal leomlik: ma, holnap vagy száz év után". Az egyházfő hozzátette: "az akadályok emelése több vagy kevesebb ideig működik, de nem jelent megoldást. A probléma attól még fennmarad, csak a gyűlölet lesz miatta nagyobb."


Ferenc pápa a migrációval kapcsolatban hangsúlyozta: Európa nehéz helyzetben van és nem könnyű megoldást találni a migrációs áradatra. A pápa szerint azonban nincsen alternatíva a bevándorlók befogadásával szemben, és a jelenség részleges feltartóztatásának egyetlen módja az, ha a kivándorlásra kényszerülők országai hatékony segítségben részesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában