Ország-világ

2015.08.23. 10:02

Vasárnap helyreáll a nagykövetségi szintű diplomáciai kapcsolat Nagy-Britannia és Irán között

Négy év után vasárnap ismét nagyköveti szintre emelkednek a diplomáciai kapcsolatok Nagy-Britannia és Irán között.

Négy év után vasárnap ismét nagyköveti szintre emelkednek a diplomáciai kapcsolatok Nagy-Britannia és Irán között - jelentette be Philip Hammond brit védelmi miniszter.


"Négy évvel a brit nagykövetség elleni támadás után ma újranyitom a képviseletet" - közölte a tárcavezető, aki egy üzletemberekből álló küldöttség élén utazik az iszlám köztársaság fővárosába.


A miniszter korábban fontosnak nevezte annak a biztosítását, hogy országa készen álljon a Teherán atomprogramjáról Irán és a nagyhatalmak között júliusban létrejött megállapodás nyomán megnyíló üzleti lehetőségek kihasználására.


London 2011-ben bezárta teheráni nagykövetségét, mert iráni radikális diákok megtámadták és feldúlták a képviseletet. A feldühödött tömeg azután rohanta meg a nagykövetséget, hogy a brit kormány újabb pénzügyi szankciókat vezetett be Teherán ellen. A támadók módszeresen feldúlták és kifosztották a teheráni brit képviselet személyzetének lakásait és a nagykövet rezidenciáját is. Összetörték a berendezést, vagyontárgyakat tulajdonítottak el, köztük a diplomáciai személyzet tagjainak személyes értékeit, majd felgyújtották a fő irodaépületet.


A britek a diplomáciai képviseletek védelmét előíró bécsi egyezmény súlyos megsértésének nevezték az incidenst, amelyet követően a szigetország kormánya elrendelte Irán londoni nagykövetségének azonnali bezárását, és a két ország kölcsönösen kiutasította egymás diplomatáit. A két ország azóta helyreállította a közvetlen diplomáciai kapcsolatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában