Ország-világ

2015.08.11. 13:58

Speciális mentési tervvel készülnek augusztus 20-ra

Az időjárási helyzetet fél óránként elemzik. A nap folyamán bármikor dönthetnek az egyes programok kezdési időpontjainak módosításáról.

Speciális tervekkel és mentési egységekkel készülnek az augusztus 20-ai állami ünnep központi programjainak biztonságos lebonyolításáért felelős szervek.

Erről számoltak be a rendezvényeket szervező Honvédelmi Minisztérium (HM), az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), az Országos Mentőszolgálat és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviselői kedden, Budapesten a Gellérthegyen tartott sajtótájékoztatón.

Kun Szabó István, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: az állami ünnep központi programjai - amelyeket a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal szervez - augusztus 20-án a Parlament előtti Kossuth téren kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. A központi programsorozat pedig szokás szerint az esti tűzijátékkal zárul.

Új helyszínek


Az államtitkár felidézte, hogy idén a budai fonódó villamos építési munkálatai miatt a kilövési helyszíneken változtatni kellett. Az egyik kilövési pont a Gellért-hegyen lesz, s szintén újdonság, hogy idén a Dunáról katonai pontokról lövik majd fel a pirotechnikai eszközöket. Hozzátette: a legjobb látvány a Lánchíd, az Erzsébet és Szabadság híd vonalában lesz majd.

Bármikor változtathatnak


Mint kiemelte: a legfontosabb a programokon résztvevők biztonsága. Az ezért felelős Operatív Törzs - melyben többek között az OKF, az ORFK, a mentőszolgálat és a meteorológiai szolgálat is képviselteti magát - augusztus 20-án reggel 7 órakor kezdi, majd az este 9 órakor kezdődő tűzijáték utáni mentesítési munkálatok befejeztével zárja munkáját. Az Operatív Törzs fél óránként elemzi az időjárási helyzetet, jelentéseket. A nap folyamán az Operatív Törzs vezetője, Kun Szabó István bármikor dönthet az egyes programok kezdési időpontjainak módosításáról.

Készenlétben a tűzoltók


Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta: az OKF számára a tűzijáték biztosítása nem új feladat, s mivel a korábbi években is volt már kilövési helyszín a Gellért-hegy, ebben is van tapasztalatuk. A hegyen az esetlegesen visszahulló tűzijáték-maradványok okozhatnak problémát. Ezért itt a tűzoltók már augusztus 20-án délelőtt locsolni fognak, s a tűzijáték idején is készenlétben lesznek a helyszínen.

Az OKF biztosítási terve szerint összesen száz ember, 19 gépjárművel, a Dunán 3 mentőhajóval és egy tűzoltóhajóval gondoskodik a központi programsorozat biztonságáról - fejtette ki Bérczi László.

Mentési tervvel készültek


Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója elmondta: részletes mentési tervben rögzítették, hogy aznap melyik időszakban, hol és milyen egységek látják el a fővárosi programok egészségügyi biztosítását. E szerint 34 plusz mentőegységet állítanak szolgálatba: 26 kint lesz a különböző helyszíneken, 8 mentőegység pedig a közeli mentőállomásokon lesz tartalékban.

A mentőszolgálat tömeges baleseti egységekkel is készül. A felszereléshez tartozik egy percek alatt bárhol felállítható tömeges baleseti sátor, amely szükség esetén ellátóhelyként működhet.

Győrfi Pál elmondta továbbá, hogy nem csak a helyszíneken lesznek készenlétben, augusztus 20-án a mentőszolgálatnál egy külön mentési-irányítási központ is működni fog. A kommunikációs igazgató az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt mondta: az ünnepi rendezvényeken jellemzően, rosszullétek, ájulások, leesések miatt szokták a mentők segítségét kérni.

Fellépnek a zavargók ellen

Szabóné Csontos Stefánia, az ORFK kommunikációs szolgálatának vezetője felhívta a figyelmet, hogy a rendőrség honlapján (www.police.hu) folyamatosan tájékoztatnak majd az esetleges forgalomkorlátozásokról, lezárásokról.

A rendőr ezredes arról is tájékoztatott, hogy kedd reggel 8 óráig országszerte 148 bejelentés érkezett augusztus 20-ai rendezvény megtartásáról. Ezek között a központi állami programok mellett vannak önkormányzati, kulturális események, s a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvények is.

Az ORFK képviselője hangsúlyozta: ha bárki megzavarja a rendezvényeket, azzal szemben gyorsan és határozottan lép fel a rendőrség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában