Ország-világ

2015.08.21. 21:32

Kiszámolták, mennyivel jobb, ha e-cigit szív, mint igazit

Egy új brit tanulmány szerint az e-cigaretta közel sem olyan káros, mint azt korábban gondolták. Az angol Közegészségügyi Intézet jelentése megállapította, hogy az e-cigaretta mintegy 95 százalékkal kevesebb kárt okoz az egészségre nézve, mint a dohányzás.

Munkatársunktól

A jelentés azt is megállapította: nem bizonyított, hogy az e-cigaretta használata később az igazi dohány felé terelné a fiatalokat. Sőt, az adatok azt mutatják, hogy a 2,6 millió e-cigaretta használó hozzájárult a csökkenő dohányzási rátához az Egyesült Királyságban. Az is kiderült, hogy az e-cigarettát használó mintegy 2,6 millió felnőtt korábban szinte mind dohányos volt.

"Az e-cigaretta nem teljesen kockázatmentes, de ha összehasonlítjuk a dohányzással, a bizonyítékok azt mutatják, hogy az okozott egészségügyi kár csak töredéke a dohánynak" - magyarázta Kevin Fenton professzor, a brit Közegészségügyi Intézet egészségügyi és jóléti igazgatója. Fenton szerint ugyanakkor fontos, hogy a leszokást segítő szervezetek támogassák az korábbi dohányos e-cigaretta használókat abban, hogy a cigi után az e-cigit is letegyék.

 

Kávé és e-cigi - jobb, mint az igazi.

 

Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy egyre többen teszik le az e-cigarettát, növekszik azok száma, akik szerint az e-cigaretta inkább káros, mint a hagyományos dohányzás. A jelentés részletezi, hogy ez a szám a 2013-as 8,1 százalékról 22,1 százalékra emelkedett 2015-ben.

Angliában a becslések szerint jelenleg 80 ezer ember hal meg évente. Ha minden dohányos e-cigarettára váltana, akkor az előrejelzések szerint ez a szám 4000-re csökkenhetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában