Ország-világ

2015.07.28. 20:05

Végkielégítés, szabadság, kártérítés Ausztriában

Hasznos információkat gyűjtöttünk össze cikkünkben.


Ha menni akar...
Ha a munkavállaló (Arbeiter) akar felmondani munkahelyén Ausztriában, akkor általában a törvényben rögzített kéthetes felmondási idő vonatkozik rá. (Az ágazati kollektív szerződések sokszor más időtartamot határoznak meg.) A felmondási idő ledolgozásához ragaszkodhat a dolgozó főnöke. Azonban munkavállalói felmondással kapcsolatos szabályokat tartalmazhat az ágazati kollektív szerződés mellett az üzemi megállapodás és a dolgozó munkaszerződése is. Ezeket érdemes megismerni, mielőtt munkahelye elhagyása mellett dönt a munkás.

Ha a főnöke küldi...
Ha a munkaadó mond fel dolgozójának (Arbeiter), akkor a törvényben rögzített felmondási idő ugyancsak két hét, ennyi ideig még mindenképp fizetni kell a munkavállaló bérét. Azonban e téren is befolyásolhatja a helyzetet az ágazati kollektív szerződés, az üzemi megállapodás és a munkaszerződés. S jó tudni, hogy ha a munkáltató kijelenti emberét az egészségbiztosítónál, az még önmagában nem jelent felmondást.

Ki- és bejelentés
Az egészségbiztosítónál a be- és kijelentés a munkaviszony létesítése vagy megszűnése, megszüntetése szempontjából csupán jelzésértékkel bír. A munkavállaló a területileg illetékes egészségbiztosítási pénztárnál bármikor ellenőrizheti, szabályszerűen be van-e jelentve. A tb-kártyájával (e-card) tud biztosítási kivonatot kérni (Versicherungsdatenauszug). Azon a bejelentés legfontosabb adatai szerepelnek, például a munkáltató neve és címe, a bejelentés kezdete.

Mi jár távozáskor?
Felmondás esetén a munkavállaló a ki nem vett szabadságát pénzben megkaphatja (Urlaubsersatzleistung). Jogosult a 13. és a 14. havi bér időarányos részére is, amennyiben ezt a kollektív szerződés, az üzemi megállapodás vagy az egyéni megállapodás tartalmazza. Végkielégítést csak akkor kaphat, ha a munkáltatója mondott fel neki, és ennek más feltételei is vannak. Ha a főnöke küldi el, akkor álláskereső napot, napokat is biztosítania kell a rendszeres heti munkaidő egyötödének mértékéig. Tehát teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetén ez általában egy nap.

Ha a munkavállaló a felmondási idő alatt elbocsátásra indokot adó magatartást tanúsít, a munkáltató elküldheti, azaz módosul a munkaviszony megszűnésének jogcíme. A felmondás és az elbocsátás különbségéről későbbi számunkban írunk. (A tudnivalók összeállításában a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában