Ország-világ

2015.07.11. 10:27

Újra van kapcsolat a Philae-vel

Több mint két hét hallgatás után ismét kommunikált a Rosetta űrszondával a 67P/Csurjumov-Greaszimenko üstökös magján lévő leszállóegysége, a Philae - jelentette be pénteken az Európai Űrügynökség (ESA).

A német űrkutatási hivatal (DLR), amely a Philae-t irányítja, közölte, hogy csütörtök este 22 percen keresztül szolgáltatott mérési adatokat a Philae a Rosettánnak, igaz a kommunikáció akadozott, de 12 percen át folyamatos volt. "Ez bizonyíték arra, hogy a leszállóegységnek működik legalább egy kommunikációs egysége, és megkapja az utasításokat" - mondta Koen Geurts, a DLR mérnöke.

Közlése szerint legutóbb június 24-én kommunikáltak a Philae-vel, amely hét hónapig tartó hibernáció után június 13-án kelt újra életre a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön.

A június 24-én kapott adatok alapján nem gondolják a szakemberek, hogy műszaki problémák akadályoznák a Philae-t, amelynek belső hőmérséklete mostanra elérte a 0 Celsius-fokot. Ez a kutatók szerint reményt ad arra, hogy a leszállóegység képes feltölteni tápegységeit.

A csütörtökön kapott adatokat jelenleg elemzik a szakemberek, akik nem tudnak magyarázatot adni arra, hogy a leszállóegység miért nem működik folyamatosan, miközben "anyaegysége", a Rosetta nem változtatott pályát az elmúlt három hétben.

Egyetlen dolog biztos, az, hogy a Philae túlélte az üstökösön uralkodó pokoli feltételeket, és válaszol a földi irányítóközpontnak. Ez különösen jó hír számunkra - mondta Guerts.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában