Ország-világ

2015.07.06. 23:06

Újra feltűnt Migaloo, a híres fehér bálna

A ritka tengeri emlős ezúttal az Új-Zéland két szigetét elválasztó Cook-szorosban bukkant fel.

Migaloo neve a Nagy-korallzátony vidékén élő őslakosok nyelvén azt jelenti, "fehér fickó". Sokáig a világ egyetlen albínó púpos bálnájának tartották, hűséges rajongótábora is kialakult. Később kiderült, hogy egy hypopigmentált fajhoz tartozik, és ma már nem is az egyetlen ismert példány. Norvégiában találtak egy másik hasonlóan fehér bálnára, emellett Migaloo is két fehér borjút nemzett; az egyiket MJ-nek, Migaloo Juniornak (Ifjabb Migaloo) nevezték el.

A most felbukkant bálnáról egyelőre csak erősen valószínűsítik, hogy Migaloo, aki 1991 óta szinte minden évben feltűnik Kelet-Ausztrália partjainál - közölte az új-zélandi természetvédelmi hatóság (DOC), amely minden évben négyhetes bálnaszámlálást tart a Cook-szorosnál.


A fehér példány, amelyet ezúttal egy normális fekete púpos bálna társaságában láttak, külső jegyei alapján nagyon valószínű, hogy Migaloo-val azonos, de azért vasárnap bőrmintát is vettek róla, hogy DNS-vizsgálattal bizonyosodjanak meg erről (Migaloo-ról már korábban levettek hasonló mintát).

Az éves bálnaszámlálással a kereskedelmi célú bálnavadászat 1964-es betiltása óta vizsgálják a púpos bálnák populációját. Az idei mérés rekorderedményt hozott: 122 egyedet számoltak össze, ami túlszárnyalja az eddigi, 2012-es rekordot, amikor 106 bálna vonult át a szoroson.

Az énekükről és élénkségükről ismert, védelem alatt álló púpos bálnák elérhetik a 15 méteres hosszúságot és a 40 tonnás súlyt.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában