Ország-világ

2015.07.15. 12:10

Újabb akasztásra készül az érpataki polgármester

Orosz Mihály Zoltán Izrael vezetőit ábrázoló bábukat akasztatott fel, és egy Izrael zászlaját utánzó lapot is megtaposott korábban. Közösség elleni uszítással vádolják.

Folytatólagosan elkövetett, közösség elleni uszítás bűntette miatt vádat emelt [namelink name="Orosz Mihály Zoltán"], Érpatak független polgármestere ellen a Nyíregyházi Járási Ügyészség.

[namelink name="Zsíros Zsolt"], a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vezetője az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében azt írta, a vádirat lényege szerint Orosz Mihály Zoltán 2014 nyarán egy ünnepségen a község polgármestereként beszédet mondott az önkormányzat épülete előtt. "A beszéd célja az volt, hogy a hallgatóságban bizonyos csoportokkal szemben félelemérzést, ellenszenvet, gyűlöletet alakítson ki, egyidejűleg az általa hamisan beállított támadással szembeni fellépésre buzdított" - ismertette a főügyész.

Zsíros Zsolt a vádiratot idézve elmondta, a vádlott az önkormányzat alkalmazásában lévő személlyel Izrael vezetőit ábrázoló bábukat akasztatott fel, nyakukba megalázó tartalmú feliratot helyeztetett, valamint megtaposott egy Izrael zászlaját utánzó, de szabadkőműves jelképeket tartalmazó papírlapot. A polgármester a rendezvény utáni hagyományőrző megemlékezésen is gyűlöletkeltésre alkalmas beszédet tartott. Mindkét eseményről felvételt készíttetett és felrakatta az internetre.

Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, valamint a sérelmes internetes adattartalmak végleges hozzáférhetetlenné tételét indítványozta.

Orosz Mihály Zoltán nehezményezi, hogy kihallgatás nélkül emelnek ellene vádat, ezért sajtótájékoztatót hirdetett csütörtökre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség bejáratához, ahol ígérete szerint újabb bábuakasztásra kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában