Ország-világ

2015.07.17. 18:44

Új módszer válthatja ki az injekciós tűket

Örülhetnek a gyerekek, elképzelhető, hogy hamarosan nem kell injekciós tűt használni a védőoltások beadásakor. Egy alternatív megoldás válthatja ki a szurit.

Munkatársunktól

Feloldódó mikrotűkkel ellátott tapasz helyettesítheti a klasszikus injekciós tűket a jövőben. A legfrissebb kutatás szerint ugyanis az új módszer legalább annyira hatékony az influenza elleni vakcina beadásakor, ezért hamarosan felesleges lesz tűvel szurkálni például a csecsemőket és gyerekeket.

A tapaszon található mikrotűk egy természetes anyagból, a szépségiparban is használt hialuronsavból készülnek. Az anyag könnyen oldódik, így a bőr alá kerülve hamar eltűnik, miközben a hatóanyagot a szervezetbe juttatja.

 

A csodatapasz működése. (Illusztráció: Shinsaku Nakagawa)

 

Shinsaku Nakagawa, az Oszakai Egyetem professzora által a Biomaterials című lapban publikált tanulmány szerint a mikrotűs tapasz segítségével sokkal kisebb dózis is elegendő az immunválasz kiváltásához, mint a hagyományos injekciós tűvel. A tapasz segítségével ráadásul biztonságosabb is, így elkerülhetők a szúrás következtében kialakuló fertőzések. A módszer főként az afrikai és ázsiai országokban jelenthet komoly előrelépést a biztonságos gyógyítás terén.

"Mivel az új tapasz könnyen használható, azt hiszem különösen hatékony lesz a védőoltások beadásában a fejlődő országokban" - nyilatkozta Shinsaku Nakagawa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában