Ország-világ

2015.07.12. 00:14

Tiltott fürdőzés: három gyerek fulladt a Tiszába

Gyál, Szerbia - Három gyerek fulladt a Tiszába a magyar határtól mindössze egy kilométerre lévő szerbiai Gyálon. A gyerekek egy vadstrandon, tiltott helyen fürödtek. A lányt elsodorta a víz, két fiú ugrott utána – mindannyian odavesztek.

Timár Kriszta

– Az egész falu erről beszél. Nem történt még itt ilyen tragédia – mondta a gyáli Alexandar Cerovic, amikor azt kérdeztük vasárnap délidőben, hallott-e a szombat este történtekről. Az újvidéki Magyar Szó weboldala számolt be róla, hogy három gyerek fulladt a Tiszába. Igaz, a lap Magyarkanizsát említett. Mi is oda mentünk először, ahol a helyiek azt mondták, Törökkanizsán történt az eset. Az ottaniak igazítottak végül a helyes irányba: a Tiszaszigettől mindössze egy kilométerre fekvő szerbiai településen gyászolják a három gyereket.

Tragédia történt Gyálon. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA


A helyszínt nagyon nehéz volt megtalálni: a település főutcájáról nyílik az a földút, ahol két kilométernyi, kukorica- és búzatáblák melletti autózás után lehet elérni a folyó partjára. Alexandar vezetett el bennünket odáig. Közben elmesélte: a vadstrandot már nem igazán használják a helybeliek sem. Egyrészt ott tilos fürdeni, másrészt Magyarkanizsán van rendes strand is.

Hogy Kristijana, Danijel és Lacika miért ment oda még két másik társukkal, azt senki sem tudja. A szinte kizárólag szerbek lakta településen egyébként főleg szegények élnek, valószínűleg keveseknek van lehetősége akár csak pár kilométert is utazni a strandra.

Tragédia történt Gyálon. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA


Délután egy órakor már több helyi médium újságírói ott voltak, de a Tisza partjára senkit nem engedtek le. Egy gyereket ugyanis még mindig kerestek a búvárok. A tragédia napján már elkezdték a kutatást, de téves információ miatt rossz helyen. Vasárnap kezdték el átvizsgálni a megfelelő partszakaszt, délben pedig két testet megtaláltak. Az egyik Lacikáé volt, aki négy hónapja került nevelőszüleihez. Jovan Saran, a fiú nevelőapja annyit mondott, a fiú vér szerinti szülei máshol élnek: édesanyja másik országban, édesapja Kikindán. A 12 éves fiút eleven gyerekként jellemezte.

A 14 éves Kristijana testét is megtalálták. Édesanyja megtörten üldögélt az árnyékban. – Nem tudott úszni. Nem is tudom, miért ment a vízbe. Azt mondják, csak a sekély résznél akart megmártózni, de elsodorta a víz. Ezért sietett a két másik fiú a segítségére – mesélte Savka Jankovic, aki özvegyként nevelte a gyereket. Ő egyébként úgy tudta, lánya a barátnőjéhez ment át. – Gyanús volt már késő délután, hogy nem jönnek, aztán a szomszéd telefonált 6 órakor, hogy eltűnt két másik gyerekkel. A tragédiáról egyébként a két, parton maradt gyerek értesített egy, a közeli stégen lévő férfit, ő hívta aztán a rendőröket.

Tragédia történt Gyálon. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA


A helyszínre utoljára érkezett ki délután 2 óra után a 13 éves Danijel Ivanov édesanyja és nevelőapja. A minden tagjában remegő asszonyt egy másik nő támogatta, az újságírókat pedig megkérték, ne kérdezzenek tőlük. Órákon keresztül várták, hogy a búvárok megtalálják fiukat. Eddig nem kaptunk információt arról, hogy nyomára bukkantak-e.

Korábban írtuk:

Három gyermek fulladt a Tiszába Törökkanizsánál, egy 14 éves kislány és két 12 esztendős kisfiú - írja a Magyar Szó online kiadása.

A tragédia akkor történt, amikor a lány bement a vízbe és fulladozni kezdett. A két fiú ekkor utána ment, hogy segítsenek neki.

A gyermekek holttestét a csendőrség találta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában