Ország-világ

2015.07.15. 16:00

Próbamászókkal tesztelik majd a kerítést - videó

Mórahalom - Mórahalomra látogatott Pintér Sándor belügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter. Hangsúlyozták, a kerítés átmeneti, de amíg nem csökken az illegális határátlépés, vagy az Uniónak nincs jobb megoldási javaslata, állni fog.

K. G. G.

12:15 - A sajtótájékoztatón Hende Csaba elmondta, tiszteletben kell tartani a kerítést, azaz nem kell megmászni, és akkor nem sérül meg senki. Természetesen felkészülnek az esetleges sérülésekre, így külön hangsúlyozta, ne izguljon senki, a megye nem marad mentő nélkül. A 3 kilométerenként beépített kapuk is arra kellenek, hogy ha tömegesen jönnének a menekültek és valami történik, akkor kezelni tudják a sérülteket. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozták, a kerítés nem a határra épül, hanem 2,5 méterrel beljebb a magyarországi oldalon, így ha a mentősöknek, vagy a hatóságoknak át kell menni, akkor nem követnek el határsértést.A választott technológiáról viszont csak jövő kedden fognak dönteni. Pintér Sándor elmondta, a belügyminisztérium saját munkatársai fogják letesztelni a kerítést, így az ő szavuk is döntő lesz a technológia kiválasztásában. Utána 10-12 helyszínen egyszerre kezdik a munkát augusztusban.

A belügyminiszter és a honvédelmi miniszter is megtekintette az épülő kerítést. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA


Pintér Sándor hangsúlyozta, a kerítés ideiglenes, de amíg nem csökken a nyomás vagy az Unió nem ad épkézláb választ a probléma kezelésére, addig állni fog, ugyanis évi 160 ezer migráns érkezik az országba, de ma reggelig idén már 82 ezren jöttek, ebből körülbelül 80200-an a határ ezen szakaszán.

A politikusok kitértek a nemzeti konzultációra is. Elmondták, 1 millióan küldték vissza a kérdőívet, az emberek többsége támogatja a határzárat. A sajtótájékoztatón külföldi médiumok is jelen voltak: jelezték, hogy Németország kancellárja is ellenzi a kerítést, de Pintér szerint nem érkezett hivatalos megkeresés, ahogy anno a spanyoloknál sem. Kiemelték, számítanak rá, hogy radikálisan csökkenni fog az illegális határátlépés.

A próbakerítés pár tízméteres szakaszon szinte teljesen elkészült már, a tartó vasszerkezetet felszerelték, a pengés drótot kell már csak rárakni.

A belügyminiszter és a honvédelmi miniszter is megtekintette az épülő kerítést. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA


A hvg.hu mai cikkében azt írja, " Nógrádi Zoltán ottani polgármester is mindent megtesz, hogy a menekültveszélyt felhangosítsa. Az mindenesetre nem véletlen, hogy a próbakerítés Mórahalom határában épül – mint ottjártunkkor tapasztaltuk, Nógrádi bátyjának a nadrágszíjparcellája mellett."

A mórahalmi polgármester elmondta, öccse fóliája pár száz méterrel arrébb van, és a kerítés melletti föld - amely nem az övé -az is jó tíz méterekkel hamarabb véget ér. Ez a földek kisajátításával és a gazdák kártalanításával kapcsolatban vetődött fel.

Áder János köztársasági elnök az ideiglenes határzárra is vonatkozó törvénycsomagot szombaton írta alá. A jogszabály augusztus 1-jén lép hatályba, miután kihirdették a Magyar Közlönyben.

11:30 - A katonák a fémoszlopok közé ebben a pillanatban rögzítik a drótkerítés első métereit. Megdöbbentő a határzár látványa, pedig a pengesor még rá sem került...

11:22 - Megérkeztek a miniszterek Mórahalomra. Hende a munkálatokat végző katonákkal, Pintér a rendőrökkel beszélget. Az eddig elkészült határzár mellett sétálgatnak. A helyszínen van [namelink name="Nógrádi Zoltán"], [namelink name="Juhász Tünde"] és [namelink name="Kakas Béla"] is.

A belügyminiszter és a honvédelmi miniszter is megtekintette az épülő kerítést. Fotó: Schmidt Andrea  - GALÉRIA


10:20 - [namelink name="Pintér Sándor"] belügyminiszter és [namelink name="Hende Csaba"] honvédelmi miniszter sajtótájékoztatója 11:30-kor kezdődik az épülő határzárnál. A miniszteri pulpitust már felállíttták, mögötte lázasan folyik a munka, a fémkerítés oszlopait cölöpverő veri be a talajba. Az oszlopok mellett összetekercselve pihen a kerítés is.

Korábban

Katonai térképészek mérték ki tegnap délelőtt az ideiglenes határzár fa- és fémoszlopainak helyét a magyar–szerb határon Mórahalomnál, majd egy gödörfúrós jármű fúrt bele a homokba a megfelelő mélységig. Késő délután pedig letették a határzár első fémoszlopait. A 175 kilométer hosszúra tervezett határzár első, 150 méteres próbaszakaszának felhúzását a Magyar Honvédség katonái kezdték el hétfő reggel a város külterületén. Három technológiát tesztelnek az egyhetesre tervezett munkálatok alatt – a 3 méteres, két pengesoros határzárnak november 30-ára a teljes magyar–szerb határszakaszon állnia kell.

Helyére kerül a próbakerítés. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A munka szerdán is gőzerővel folyt, ugyanis illusztris vendégeket várnak az épülő próbakerítéshez: Pintér Sándor belügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter részvételével ma délelőtt miniszteri értekezletet tartanak Mórahalmon, majd a miniszteri konvoj az épülő határzárnál tesz látogatást. A katonák szerda délután már az ideiglenes parkolóhelyek kialakítását végezték – fűnyíróval.

Megfúrták a határzárat Mórahalmon. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


– Szerdán tartottunk egy közbiztonság-egyeztető fórumot Mórahalmon. Az épülő határzárat a helyiek nagy többsége támogatja, hiszen a migrációs nyomás hatékony megállítására a határzár uniós és hazai ellenzői sem nyújtottak semmilyen alternatívát. Az uniós vezetők a migrációs helyzet megvitatását 2016 második negyedévére írták ki. A Mórahalomnál épülő kerítés ideiglenes jellegű, azt el fogják bontani, az építkezés jelenlegi munkálatai ellen egy környékbeli gazda sem tett panaszt – mondta Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester. Az épülő határzár ellenére a térségben továbbra is naponta fognak el a rendőrök illegális határsértőket: szerda délelőtt fél 11-kor egy kameruniakból, kongóiakból és afgánokból álló, 12 fős csoportot tartóztattak fel az egyenruhások Mórahalom és Röszke között. Kedden összesen 838 illegális bevándorlót – köztük 126 gyermeket – fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel Csongrád megye déli részén.


Megfúrták a határzárat Mórahalmon. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A magyar–szerb határon épülő határzár a tervek szerint négy és fél hónap múlva készül el. A Belügyminisztérium hétfői közleménye szerint 2015-ben eddig 78 ezer 190 tiltott határátlépőt regisztráltak – 77 ezer 600-an érkeztek a szerb határon keresztül. A teljes határzár – amely megmászása komoly sérüléseket okozhat a migránsoknak – felállítása után nehezebb lesz átlépni illegálisan a magyar–szerb határt. Feltételezhető, hogy november 30-áig ezen a határszakaszon – kihasználva még a határzár nemlétét – minden eddiginél nagyobb lesz a migrációs nyomás. Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke is arról beszélt kedden, hogy év végére az illegális határátlépők száma elérheti a 140-160 ezret.

Kétharmad nem támogatja a kerítésépítést

A Publicus Intézet friss közvélemény-kutatása szerint a magyar–szerb határnál épülő, 175 kilométer hosszúra tervezett kerítést csak az emberek egyharmada építené fel, 67 százalékuk szerint teljesen alkalmatlan a migránsok megállítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában