Ország-világ

2015.07.03. 10:38

Orbán: rossz politikával többszörösére gerjeszthető a népvándorlás

Orbán Viktor miniszterelnök szerint rossz politikával a jelenlegi népvándorlás a többszörösére gerjeszthető, ezért ő - mondta pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában - határozott határvédő politikát képvisel.

A határzárral kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott:  ezzel "miközben megvédjük Magyarországot, megvédjük az Európai Uniót  is", ami a magyar történelemben nem példa nélküli.  

A szerdai szerb-magyar kormányülésről tájékoztatva elmondta,  noha Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök sem örült a szerb-magyar  határra tervezett kerítésnek, "amit értsünk is meg", a bevándorlás  is olyan kérdés, amelyben a szerbeknek és a magyaroknak érdemes  közös álláspont kialakítására törekedni.  

Nemzetközi szervezetek, például az ENSZ Menekültügyi  Főbiztosságának (UNHCR) aggályaira Orbán Viktor úgy reagált: ezek a  nemzetközi szervezetek félnek a jövőtől. Nem lesz könnyű a következő  néhány év a népvándorlások miatt, de "látjuk a feladatokat, van  időrendünk, akcióterveink vannak", ezeket végre kell hajtani, nem  pedig félni a jövőtől - közölte.  

Kitért a múlt heti EU-csúcstalálkozóra, ahol az a döntés is  született bevándorlásügyben, hogy Magyarország - Bulgária mellett -  külön elbírálás alá esik. Magyarországnak ki kellett állnia saját  érdekeiért, mert "a mi helyzetünk mindenki másétól különböző": "mi  nem vagyunk frontország (...), mégis Magyarország nehezebb  helyzetben van, mint ők, mert a görögök nem fogják meg a saját  határaiknál a gazdasági bevándorlókat, és ezek rázúdulnak  Magyarországra" - fejtette ki a miniszterelnök.  

A magyar kormány azt az álláspontot képviselte Brüsszelben, hogy  a bevándorlók szétosztására vonatkozó szabályok, a kvóták  Magyarországra nem érvényesek, "ragaszkodunk az önkéntes, saját  jogon meghozott döntéshez, és nem vállalunk egyébként ezekből a  terhekből, mert ezekből rajtunk már több van, mint másokon" -  közölte.  

Azt, hogy kit engedek be a házamba, az országomba, a kormányfő a  legelemibb önvédelmi kérdésnek tartja, amit csak a magyarok  dönthetnek el.  

Beszélt arról is, hogy akik a menekülteket és a megélhetési  bevándorlókat nem választják szét, egyszerűen csak idegeneket látnak  bennük, és akik szerint az idegen nem veszélyes, hanem szép, és az a  jó, ha minél sokszínűbb emberek alkotnak egy társadalmat, azok  szerint Magyarország egy jó folyamatot akaszt meg. Hozzátette,  általában a nemzetet, a családot kevésbé fontosnak gondoló baloldal  szenved leginkább "abban a betegségben, hogy illúziói vannak a  bevándorlással kapcsolatban".  

Kifejtette továbbá azt az álláspontját, amely szerint Afrikával  ellentétben Európa teljesítmény nélkül is garantálja az ember  életben maradását. Ezért ha az Afrikában élők azt a hírt kapják -  folytatta -, hogy beengedik őket Európába, és gondoskodnak róluk,  akkor nekiindulnak, "és nem százezren", ennek ugyanis  beláthatatlanok "a matematikai dimenziói", hiszen sok százmillióan  élnek Afrikában.  

A helyzet rossz kezelése, a rossz európai válasz miatt "ma az a  képzet él Afrikában", hogy Európa elfogadja az ő ideérkezésüket.  Ezért világosan meg kell mondani nekik: "nincs esély, vissza fogunk  küldeni, ez a kontinens nem lesz a te hazád, van neked saját hazád,  ez a mi hazánk, mi építettük fel, szívesen működünk veled együtt,  vannak törvényeink, tartsd be, ha ide akarsz jönni, még ennek is  megvannak a szabályai, de az lehetetlen, hogy te törvénysértő módon  átrohanj a kerítéseinken, a határainkon" - fejtette ki álláspontját  a miniszterelnök, ezzel magyarázva határozott határvédő politikáját.  

Orbán Viktort kérdezték a görög válságról is, amelyről szólva  azt hangsúlyozta: ha 2010-ben nem jött volna létre példátlan  összefogás Magyarországon, és nincs kétharmados parlamenti többsége  a kormánynak - amely így nehéz döntéseket tudott meghozni -, akkor  ma ugyanott lennénk, mint Görögország. A magyarok azonban  létrehoztak egy "teljes, szinte feltétel nélküli összefogást" -  mondta, hozzátéve, hogy Görögországban azonban nem az egység volt a  válasz a bajból való kilábalásra.  

Jelezte ugyanakkor, hogy mélyen együttérez a görögökkel, és  szurkol nekik. "A görögök is tehettek volna többet, és akiknek az  lett volna a dolguk, hogy segítsenek rajtuk, is lehettek volna  kevésbé mohók" - fogalmazott a miniszterelnök.  

Azzal kapcsolatban, hogy a parlament már az év közepén elfogadta  a 2016-os költségvetést, Orbán Viktor úgy reagált: példátlan  esemény, hogy az ország eljutott a kiszámíthatóságnak arra a  szintjére, hogy az év közepén elfogadott büdzséje van. A  költségvetésről szólva kiemelte a személyi jövedelemadó csökkentését  és a teljes foglalkoztatottság eléréséhez szükséges intézkedéseket.  Nincs vesztese a költségvetésnek, mindenki léphet egyet előre -  jellemezte a büdzsét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában