Ország-világ

2015.07.28. 14:51

Nézeteltéréssel indult a a tárgyalás Athén és a hitelezők között

Az egyeztetéseknek a múlt héten pénteken kellett volna elkezdődniük. A szakértői szintű megbeszélések máris nézetletéréssel indultak.

Megkezdődtek kedden a szakértői szintű tárgyalások Görögország és a nemzetközi hitelezők képviselői között az új, harmadik pénzügyi mentőcsomagról.

Az állami számvevőszék épületében az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 12 szakértője tárgyal görög kormányzati tisztségviselőkkel.

A szervezetek delegációinak vezetői majd csak a hét vége felé utaznak a görög fővárosba és kapcsolódnak be a tárgyalásokba.

Az egyeztetéseknek a múlt héten pénteken kellett volna elkezdődniük az új pénzügyi mentőprogramról, amelynek a finanszírozási igénye 82 és 86 milliárd euró közé tehető a hitelezők által végzett értékelés alapján. A halasztást logisztikai és szervezési problémákkal indokolták a felek.

A szakértői szintű megbeszélések máris nézetletéréssel indultak. Mina Andreeva, az Európai Bizottság egyik szóvivője hétfőn ugyanis azt mondta: "Görögország részéről pótlólagos reformokra lesz szükség ahhoz, hogy lehetővé váljon a harmadik segélycsomag első részletének az átutalására".

Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az athéni parlament által nemrég elfogadott két törvény volt a feltétele a harmadik hitelcsomagról szóló tárgyalások elkezdésének. Pótlólagos reformokról nem volt szó - hangsúlyozta.

A pénzügyminiszter reményei szerint augusztus 12-én zárulnak le a tárgyalások a hitelezőkkel. Az euróövezet parlamentjeinek az ezt követő napokban kell ratifikálniuk az erről szóló dokumentumot, hogy Athén augusztus 20-áig megkaphassa az első részletet, amikor az EKB-nak 3,188 milliárd eurót kell visszafizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában