Ország-világ

2015.07.12. 11:51

Négy csúcshódító veszett oda Európa egyik legmagasabb hegyén

Százötven éve, 1865. július 14-én a világon elsőként jutott fel az angol Edward Whymper a Matterhorn 4478 méter magas csúcsára, amelyről lefelé jövet csapatának négy tagja odaveszett.

Európa egyik legmagasabb hegye, a Matterhorn a Pennini-Alpok vonulatának részeként, a Hörnli-, a Furggen-, a Leone- és a Zmutt-gerincekre támaszkodva emelkedik a magasba. Keleti, északi és nyugati fala Svájchoz, a déli Olaszországhoz tartozik, a hegy lábánál északkeleten a svájci Zermatt, délen az olasz Breuil-Cervinia városkák húzódnak meg. Az Alpok leglátványosabb csúcsának különleges piramisformája Zermatt felől a leglenyűgözőbb. Meghódítása jóval nehezebb feladatnak bizonyult, mint az Európa legmagasabb csúcsának számító Mont Blanc-é, amelyet már 1786-ban megmásztak.

A Matterhornra elsőként feljutó Edward Whymper 1860 nyarán utazott az Alpokba. A húszéves, sportos külsejű művészt egy londoni kiadó bízta meg, hogy készítsen rajzokat és metszeteket a svájci-olasz határon magasodó festői hegyekről. Whympert első látásra rabul ejtette a Matterhorn, s a fejébe vette, hogy megmássza. Vállalkozásához társakat keresve találkozott a csúcsra jutással már többször is megpróbálkozó olasz Jean-Antoine Carrel hegyi vezetővel. 1861 és 1865 között többször is együtt vágtak neki az útnak a délnyugati gerinc felől, de eredménytelenül. 1865-ben a kudarcoktól megviselt Whymper a keleti oldalon történő megközelítéssel próbálkozott, de kísérlete egy kőomlás miatt ismét meghiúsult, s megrémült emberei megtagadták az újbóli próbálkozást. Ekkor döntött úgy, hogy az addig megmászhatatlannak tartott svájci oldalról indít támadást, Carrel azonban elpártolt mellőle, mivel hazafias érzületből az időközben odahívott olasz mászókkal együtt akarta megszerezni az elsőséget.

Whymper hirtelenjében toborzott társaival - a chamonix-i Michel Croz hegyi vezetővel, három angollal (Charles Hudson tiszteletes, Lord Francis Douglas és Douglas Robert Hadow) és két Peter Taugwalder nevű zermatti hegyi vezetővel (apa és fia) - július 13-án kora reggel hagyta el Zermattot, s délben már 3380 méter magasan vert tábort. Július 14-én kora hajnalban indultak tovább, s délután 1 óra 40 perckor Whymper a világon elsőként felért a Matterhorn csúcsára. Az emelkedő végét Crozzal fej-fej mellett rohanva tették meg, s amikor lenéztek, 200 méterrel lejjebb meglátták a Carrel vezette olasz csapatot, amely csalódottságában feladta a küzdelmet és visszafordult.

Edward Whymper

Edward Whymper
A csúcshódítók egy óra pihenés után kezdték meg az ereszkedést, elsőként Croz, utána Hadow, Hudson és Douglas, majd a két zermatti és Whymper. Kötélhez rögzítve óvatosan másztak, egyszerre csak egy ember mozgott. Alig egy órát tettek meg, amikor a kevésbé gyakorlott Hadow megcsúszott, ráesett az alatta mászó Croz-ra, s zuhanásukkal magukkal rántották a mélybe Hudsont és Douglast is. Hármuk holttestét néhány nappal később a Matterhorn gleccseren megtalálták, de Lord Francis Douglas földi maradványai azóta sem kerültek elő.

A lord tragikus halála miatt Viktória angol királynő meg akarta tiltani alattvalóinak a hegy megmászását, mondván, nem engedheti, hogy több angol nemesi vér vesszen oda a Matterhornon. Szándéka azonban nem elvette, hanem inkább fokozta az angolok vállalkozókedvét: tömegével utaztak Zermattba, hogy megcsodálják vagy meghódítsák a hegyet, amelynek generációkon át hű rajongói maradtak. A lelkes angoloknak köszönhetően fellendült a környék turizmusa. Napjainkban évente közel hárommillió ember utazik Zermattba, hogy egy pillantást vessen a Svájc jelképévé vált hegyre, amely a legtöbbet fényképezett turisztikai látványosságok egyike Európában.

Az alpinistáknak oly sokáig ellenálló Matterhorn ma a világ egyik leggyakrabban mászott hegye. Bár már szinte "kiépített utak" vezetnek a csúcsra, ma is komoly kihívást jelent a mászóknak, akiknek a sziklás tereppel, a meredek, jeges sziklafalakkal, a könnyen zordra forduló időjárással, és - a sok mászó miatt - az egymásnak okozott forgalmi akadályokkal is meg kell küzdeniük.

A zermatti hatóságok a nemzeti büszkeség szimbólumává vált hegy megmászásának 150 éves jubileumán, július 14-én 24 órás mászási tilalmat rendeltek el "a hegycsúcs iránti tisztelet" jeleként, és arra az 500-nál több hegymászóra emlékezve, akik életüket vesztették a magasban. Az évforduló alkalmából 1865 címmel dal is született. Az egykori svéd ABBA együttes énekesnője, a Zermattban élő Anni-Frid Synni Lyngstad (Frida) által előadott felvétel bevételét egy gyermekalapítvány javára fordítják.

A Matterhorn 2000 óta a Toblerone csokoládé hivatalos logójának része, de az csupán legenda, hogy az édesség különleges kúpos formáját is a hegynek köszönheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában