Ország-világ

2015.07.14. 08:33

Megvan az iráni atommegállapodás

A megállapodás szerint Iránnak be kell engednie minden gyanús nukleáris létesítményébe az ENSZ-ellenőröket. Gyengült a rubel, és nagyot esett az olajár.

Létrejött a vitatott iráni atomprogramról szóló átfogó megállapodás Irán és a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) között - jelentette be Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Mohamed Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter kedden Bécsben.

A több politikus által történelmi jelentőségűnek minősített egyezséget a Teherán nukleáris programja körül Irán és a nagyhatalmak között tizenhárom éve fennálló vitát követően fogadták el a felek. A most bejelentett megállapodás célja annak szavatolása, hogy az iráni nukleáris programot nem használják katonai célokra. E kötelezettségért cserébe a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja a Teherán ellen bevezetett büntetőintézkedéseket.

  

Az egyezség szakértők szerint legalább tíz évig gátat vet annak, hogy Irán atomfegyver előállítására alkalmas mennyiségű és minőségű hasadóanyagot állítson elő, cserébe fokozatosan feloldják az iszlám köztársaság ellene hozott gazdasági és pénzügyi szankciókat. A fegyverszállítási embargó nagy része ugyanakkor még évekig érvényben marad.

    

A perzsa állam ígéretet tett rá, hogy az urándúsításhoz használatos nagyteljesítményű centrifugák számát tíz éven belül kétharmadára csökkenti. Egy Bécsben kedden bemutatott iráni dokumentum szerint a natanzi létesítményben 5060, a fordói nukleáris komplexumban pedig további 1044 centrifuga maradhat, azonban ezeket nem használhatják urándúsításra. Jelenleg Iránnak 19 ezer centrifugája van, de ezek közül kevesebb mint tízezer működik. 

    

Egy Bécsben tartózkodó francia diplomata elmondta, a megállapodás értelmében az Irán elleni nemzetközi szankciókat legkorábban 2016-tól, fokozatosan oldják fel, és amennyiben az ország megsérti a vállalt kötelezettségeit, a korlátozások ismételten életbe lépnek. A név nélkül nyilatkozó illetékes szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) december közepén összeül, hogy mérlegelje, betartotta-e Teherán a kötelezettségeit, és ha a szervezet zöld utat ad, akkor feloldják a kényszerintézkedések egy részét.

    

Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója azt közölte, hogy a szervezet "menetrendet" írt alá Iránnal azzal a céllal, hogy az év végéig tisztázzák az iráni atomprogram kapcsán fennálló nyitott kérdéseket. "A főigazgató 2015. december 15-ig rendelkezésre bocsátja a végső értékelését a jelenlegi és múltbeli rendezetlen kérdések megoldásának" - közölte a tisztségviselő, majd hozzátette, bízik benne, hogy az ügynökség képes felügyelni az egyezségben foglaltak betartását.

    

Az illetékes azt is elmondta, hogy a NAÜ "külön megegyezés" keretében engedélyt kapott a Teherántól 20 kilométerrel délkeletre található parcsini katonai támaszponton történő vizsgálódásra. Ezzel Ali Akbar Szálehi, az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője szerint a nagyhatalmak nem lépték át a perzsa állam által meghúzott "vörös vonalakat".

   

Barack Obama amerikai elnök az egyezség létrejöttének bécsi bejelentését követően kijelentette, hogy a megállapodás Irán számára minden utat elzár a nukleáris fegyverkezés előtt. Megerősítette, hogy a megegyezés értelmében feloldják az Irán elleni szankciókat, de ha Teherán nem teljesíti a tárgyalások során vállalt kötelezettségeit, akkor visszaállítják őket.

    

"A megállapodás nem a bizalomra, hanem az ellenőrzésre épül" - emelte ki Obama, hangsúlyozva, hogy Irán atomipari tevékenységét az egyezségnek köszönhetően mostantól szigorúan ellenőrizni fogja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

    

Az amerikai elnök azt is leszögezte, hogy megvétózza hazája kongresszusának bármilyen határozatát, ha az akadályozni próbálja az iráni atomprogramról most bejelentett megállapodás megvalósítását. A washingtoni Fehér Házban beszélve hangoztatta, hogy olyan lehetőségről van szó, amely lehetővé teszi, hogy "új irányba mozduljanak el", ezért azt mindenképpen meg kell ragadni.

    

Haszan Róháni iráni elnök délután televíziós beszédet tartott, amelyben kijelentette, az egyezséggel "új fejezet nyílik" országa és a nagyhatalmak között. Szerinte a megállapodás tisztességes alkalmazása esetén fokozatosan felszámolhatóvá válik a felek közti kölcsönös bizalmatlanság. Az államfő elmondta, az egyezmény új távlatokat nyit, és lehetővé teszi, hogy a nemzetközi közösség mostantól a közös biztonsági kihívások elleni küzdelemre összpontosítson.

    

Az iráni elnök azt hangoztatta, hogy a perzsa állam elérte minden célkitűzését, majd hozzátette, "a megegyezés építő jellegű mindkét fél számára". Hangsúlyozta, Teherán egészen addig be fogja tartani a vállalásait, amíg a nagyhatalmak is így tesznek.

    

Róháni a néphez intézett beszédében tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint az iszlám köztársaság atomfegyver kifejlesztésén dolgozott volna. "Irán soha nem akart nukleáris fegyvert előállítani, és soha nem is fogja ezt akarni" - állította az államfő, aki szerint az Irán elleni szankciós rezsim soha nem volt sikeres.

    

Az egyezményt Vlagyimir Putyin orosz elnök is üdvözölte, s hangsúlyozta, Oroszország minden tőle telhetőt meg fog tenni annak megvalósítása érdekében. Az orosz államfő megjegyezte, hogy a bécsi megállapodás elő fogja segíteni az orosz-iráni polgári célú nukleáris együttműködést, és hozzá fog járulni a Közel-Keleten a terrorista fenyegetés elleni széles koalíció létrehozásához.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában