Ország-világ

2015.07.17. 17:19

Magyar viszi az osztráknak a levelet

Három éve dolgozik postásként Ausztriában olvasónk. Nőként ügyesen végzi azt a feladatot, amit osztrák és magyar férfiak is egy hét után feladtak. Leveleket, csomagokat kézbesít. Érdemes tapasztalatait megismerni, mert nem elsőre találta meg az osztrákoknál a neki megfelelő munkahelyet.

Rimányi Zita
Magyarországon eladóként és logisztikai ügyintézőként is dolgozott a lapunknak nyilatkozó győri hölgy, de az életkörülményei úgy alakultak, hogy muszáj volt jobb kereseti lehetőséget keresnie. Ausztriában vállalt állást, de nem talált rögtön megfelelő munkahelyet. Több cégnél is dolgozott és nem mindenhol akartak vele jogszerűen eljárni. Tapasztalatai alapján a kezdő ingázóknak azt javasolja, hogy ismerjék meg jogaikat, mert Ausztriában számos előnyt biztosítanak a szabályok a munkavállalóknak és azokat sokféle módon érvényesíthetik. „Ha gyanús a magyar dolgozónak, hogy nem jogszerűen járnak el vele, akkor azt ne nyelje le, rögtön szóljon az érdekvédelemnek. Az osztrákoknál erős a szakszervezet, kőkeményen kiáll az emberekért" – tanácsolja olvasónk.

Meglepi az időseket

Jelenleg a postánál dolgozik, leveleket és csomagokat kézbesít autóval. Két faluba hordja ki a küldeményeket a címzetteknek. A települések utcáit, az ott lakókat könnyen megismerte. Fizikailag viszont megterhelő a feladata, mert sok csomag elég nehéz. Előfordul, hogy férfi kollégái segítségét kell kérnie az autóba bepakoláskor. Ennek ellenére szereti a munkáját, mert emberekkel kerülhet kapcsolatba. Az osztrákok kedvesek vele. Parndorf melletti településeken kézbesíti a küldeményeket és Burgenlandnak ez a része, a Nezsideri járás közel van a magyar határhoz, az itt élők megszokták, hogy sok külföldi dolgozik mindenféle munkahelyeken. Meg is szokták kérdezni a falusiak, miért vállalta olvasónk Ausztriában ezt a munkát. Válaszán főleg az idősebbek lepődnek meg, mert többnyire azt gondolják, hogy már nem jelentősek a bérkülönbségek az uniós államok közt.

Biztonság, nyugalom

A fiatal hölgy szeretne párjával családot alapítani, ezért gyűjt most pénzt. „Azért küzdök, hogy a gyerekeimnek már jobb élete legyen" – fogalmazott, mert előre gondol erre is. Az a vágya, hogy nyugodtan aludhasson, hogy ne kelljen azon aggódnia esténként, kijön-e a pénzéből. Nem arról álmodozik, hogy több ruhát vehessen vagy többet utazhasson, nyaralhasson, az anyagi biztonságát akarja jól megalapozni.

Szerencsésnek érzi magát, mert osztrák főnöke segítőkész, ha nem ért valamit, például egy osztrák szokással kapcsolatban, akkor körülírja azt más szavakkal. S amikor felvették, adtak időt neki arra, hogy mindent megszokjon, jól begyakoroljon. Ismerősei irigylik is jó állása miatt, de ő azt szokta mondani az ilyen megjegyzésekre, hogy „ezt se adják ingyen". Időt, pénzt kellett arra szánnia, hogy jól megtanuljon németül. S azért is meg kell dolgoznia, hogy megtartsa munkahelyét. Neki egyébként egy ismerőse ajánlotta a mostanit. Reggel 6-kor kezd és délután 5 órára vagy később végez. Addig kell mennie, amíg kihord minden küldeményt.

Tartani kell a tempót

– Az útvonalam betanítása idején szorgalmasnak kellett lennem, s eleinte egyedül csak lassan végeztem a munkával, este nyolcig is elhúzódott a munkaidőm. De aztán belejöttem, most már nem tart ilyen sokáig. Jó logisztikusnak kell lennem, át kell látni a feladatokat. Figyelem, szervezettség, koncentráció, felelősségteljesség – erre van szükség. Nem maradhatok le, tartani kell a megfelelő ütemet és nem is felejthetek el semmi fontosat. Nem örülnének az ügyfelek, ha nem kapnának meg egy csomagot és pontosan kell vezetni a dokumentációt a küldemények átvételéről. A rutin segít, de estére jól elfáradok – mondta el olvasónk. Azt szereti állásában, hogy sosem kell hétvégén dolgoznia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában