Ország-világ

2015.07.02. 16:38

Lázár: heteken belül elkezdik építeni a kerítést

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, kiemelte, hogy a kormány nem tud 4-5 hónapot várni.

Heteken  belül meg kell kezdődnie az ideiglenes határzár létesítésének a  szerb-magyar határon - közölte Lázár János Miniszterelnökséget  vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.  

A tárcavezető azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök az  előző napi kormányülésen világossá tette, hogy az ideiglenes  határzár megvalósításának minél hamarabb meg kell történnie. A  kormány nem tud 4-5 hónapot várni - jelentette ki Lázár János.  Megismételte, hogy a kivitelezést állami érdekkörben akarják  tartani, a költségeket pedig 5-10 milliárd forint közé tette,  emlékeztetve, hogy 6,5 milliárd forint már rendelkezésre áll.  Jelezte, hogy a határzár nyomvonalát a Belügyminisztériumban már  meghatározták.  

Közölte azt is, hogy eddig körülbelül egymillióan küldték vissza  a bevándorlásról szóló - július 15-ig meghosszabbított - nemzeti  konzultáció kérdőívét, és 800 ezer ív kiértékelése után továbbra is  az látszik, hogy a válaszolók döntő többsége határozottan elutasítja  az illegális bevándorlást.  

A Miniszterelnökség vezetője elmondta továbbá, hogy a kormány  vizsgálja azokat a híreket, amelyek szerint embercsempészek által  szervezett útvonalakon érkeznek az illegális bevándorlók.  

A szerdai magyar-szerb kormányüléssel kapcsolatban a miniszter  hangsúlyozta: Magyarországnak kiemelt jelentőségű az együttműködés  Szerbiával, amelynek európai uniós integrációját Budapest  elkötelezetten támogatja. A határzárral kapcsolatban megerősítette  Orbán Viktor előző napi szavait, vagyis hogy a magyar lépés nem  irányul senki ellen, csak "szeretnénk megvédeni Magyarország  határait".

"Megfenyegették Magyarországot"

Lázár János a sajtótájékoztatón európai uniós ügyekre is kitért.  A belső piaci szabályozásért felelős uniós biztos egy interjújára  hivatkozva a politikus azt mondta: Elzbieta Bienkowska megfenyegette  a magyar kormányt, a magyar törvényhozást és egész Magyarországot,  ami példa nélküli.  

Az EU-biztos "fenyegetéssel felérő üzenete" szerint a magyar  kormánynak háborúra kell számítania az Európai Bizottsággal, ha a  korábban leosztott jogokat elveszi a külföldi cégektől, és patrióta  gazdaságpolitikát folytatva igazságosabban akarja elosztani a  gazdasági jogokat - fejtette ki a miniszter.  

A magyar kormány tisztázni szeretné az Európai Bizottsággal,  hogy ez a brüsszeli testület álláspontja vagy a biztosé - közölte,  hozzáfűzve: a belső piaci EU-biztos a Spar élelmiszer-üzletlánc, a  nagy gyógyszerkereskedő hálózatok és a Philip Morris dohányipari  vállalat érdekében emelt szót. Utóbbival kapcsolatban Lázár János  hozzátette, nem volt még példa arra, hogy egy uniós biztos nyíltan  egy dohánycég és a dohányzás mellett kampányolt volna.  

A paksi fejlesztésről a kormány versenyjogi eljárást kezdett

A tárcavezető beszélt a paksi atomerőmű-fejlesztésről is,  amellyel kapcsolatban tudatta: májusban a magyar kormány maga  kezdett versenyjogi eljárást, azt kérve az Európai Bizottságtól,  hogy döntse el, a paksi kapacitásfenntartásban a kabinet betartja-e  a tiltott állami támogatással kapcsolatos szabályozást. Azt kérte,  hogy a brüsszeli testület a tények és a számok alapján hozza meg  döntését.  

Közölte egyúttal, hogy a jövő héten Sonkodi Balázs, a  Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára és Aszódi  Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős  kormánybiztos Brüsszelben tájékoztatja a versenyjogi  főigazgatóságot, majd az Egyesült Államokban hivatalos tájékoztatást  nyújtanak az amerikai kormánynak is.

Példátlan segítség a családi csődvédelem

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint példátlan a hazai joggyakorlatban a családi csődvédelem, ami 100 ezer bajba jutott családnak jelenthet kiutat az adósságcsapdából.

Lázár János csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta, ezek a családok nem tudtak élni a korábbi adósmentő intézkedésekkel, ugyanakkor az otthonuk elvesztése fenyegeti őket.

Kifejtette, hogy a magáncsődbe belépők a következő 5 évben vagyonfelügyelő bevonásával, szigorú szabályok mellett törleszthetnek. A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy a felelősséget egyetlen devizaadóstól sem vállalja át az állam, de mindenkinek segít, aki bajba jutott.

Duplázná a rosszul kereső közszolgálati dolgozók bérét

A legalacsonyabb jövedelmű közszolgálati dolgozók bérének 50 százalékos emelésére tett javaslatot Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 2016-os büdzsében az első félévre 25 milliárd forintos "mozgástér" van a közszolgálati életpályára. Ennek igazságos elköltése érdekében a tárcavezető konzultációt kezdeményez a szakmai partnerekkel.

Lázár János közlése szerint a legalacsonyabb jövedelmű vagy beosztású járási hivatali vagy kormányhivatali dolgozók 80-100 ezer forintot keresnek, cél, hogy az ő esetükben mielőbb béremelés legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában