Ország-világ

2015.07.08. 11:43

Kínzással és szakmai hibákkal vádolják a thaiföldi rendőrséget

Kínzással és szakmai hibákkal vádolják a thaiföldi rendőrséget a tavaly szeptemberben meggyilkolt brit turistapár ügyében. A bűnperben, amelyben két mianmari vendégmunkást vádolnak a kettős gyilkossággal, szerdán hangzottak el az első tanúvallomások.

Az ügy nagy nyilvánosságot kapott, külföldön is, és egyesek szerint a thaiföldi igazságszolgáltatás és a vendégmunkásokkal való ottani bánásmód próbája.

A két brit állampolgár, a 23 éves Hannah Witheridge és a 24 éves David Miller holttestét a déli Koh Tao (Teknősbéka-sziget) tengerpartján találták meg, ahol nyaraltak. A nyomozás során két mianmari vendégmunkás beismerő vallomást tett, és a DNS-vizsgálat is alátámasztotta, hogy közük volt a gyilkossághoz. Nem sokkal később azonban visszavonták a vallomásukat, és azt állították, hogy veréssel, fenyegetéssel kényszerítették ki belőlük. A rendőrség ezt tagadja. Jogvédő szervezetek azóta többször felszólították a thaiföldi hatóságokat, hogy folytassanak le egy független vizsgálatot a rendőrséget ért vádak miatt, mert elképzelhető, hogy a két mianmari férfi csak bűnbak.

A két gyanúsított ellen több pontban emeltek vádat, egyrészt a gyilkossággal kapcsolatban, másrészt amiatt, hogy illegálisan dolgoztak Thaiföldön. Szerdán meghallgatták az első tanúkat a bűnügyben, köztük egy rendőrt és egy igazságügyi orvos szakértőt.

A bűnügyben már az elejétől fogva hozzá nem értéssel és szakmai hibákkal vádolták a rendőrséget, köztük azzal, hogy nem gondoskodtak megfelelően a bűnügy helyszínének biztosításáról, és nyilvánosságra hozták olyan gyanúsítottak nevét és fényképét is, akikről kiderült, hogy ártatlanok.

Thaiföldön körülbelül 2,5 millió mianmari dolgozik vendégmunkásként, többségük háztartási alkalmazottként, illetve betanított munkásként az építő- és a ruhaiparban, illetve a halászatban.

Az országban a nemzeti össztermék tíz százalékát adja az idegenforgalom, és a hatóságok attól tartottak, hogy a brit turisták meggyilkolása kedvezőtlen hatással lehet a turizmusra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában