Ország-világ

2015.07.22. 17:42

Két hullámban népesülhetett be az amerikai kontinens

Észak- és Dél-Amerika volt az utolsó kontinens, amelyet benépesített az ember.

Az amerikai kontinens az általánosan elfogadott elmélettől eltérően nem egy, hanem két hullámban népesülhetett be, sok évezreddel ezelőtt érkezett egy rejtélyes népcsoport, amelynek DNS-lenyomatát Brazíliában, az Amazonas-medence őslakos indiánjainak genetikai mintázatában fedezték fel amerikai és dán kutatók.

A vizsgálatok eredményeiről a Nature online kiadásában, valamint a Science-ben jelent meg egy-egy tanulmány.

Észak- és Dél-Amerika volt az utolsó kontinens, amelyet benépesített az ember. A korábbi DNS-vizsgálatok kimutatták, hogy az első telepesek körülbelül 15 ezer évvel ezelőtt a Szibériát Észak-Amerikával összekötő földnyelven érkeztek, majd fokozatosan meghódították az Újvilágot. Genetikai örökségük kimutatható az amerikai bennszülött népesség, az indiánok DNS-ben, akik rokonságot mutatnak a modernkori kelet-ázsiaiakkal.

Amerikai kutatók viszont az Amazonas-medencében két olyan csoportot is találtak, amelynek eltérő eredetű gyökerei vannak. David Reich, a Harvard Egyetem kutatója hangsúlyozta, hogy az úgynevezett Y populációhoz sorolt indiánok olyan Ázsiából már eltűnt népességtől származnak, amelynek DNS-töredékei megtalálhatók a jelenkori ausztráliaiak és új-guineaiak genomjában.

Az amerikai genetikus szerint egyelőre nem világos, hogy az eddig őstelepeseknek tartott népességhez viszonyítva mikor érkeztek az Újvilágba az Y populáció ősei. Az viszont biztos, hogy sok évezreddel ezelőtt népesítették be az Amazóniát és őket kell tartani a második alapító csoportnak.

"A Nature által közölt tanulmány szolgáltatja az első szilárd bizonyítékokat arra, hogy az amerikai bennszülött népesség egyes csoportjai a második bevándorlási hullámtól származnak" - hangsúlyozta Deborah Bolnick, a Texasi Egyetem docense, aki nem volt részese a kutatásoknak.

A második bevándorlási hullám genetikai lenyomatát kimutatták a koppenhágai Dán Természettudományi Múzeum kutatói is, akik a Science-ben teszik közzé eredményeiket. Adataik szerint a betelepülők genetikai öröksége nemcsak az Amazonas-medence csoportjainál, hanem Alaszkában, az aleutok körében is kimutatható. A dán tudósok ugyanakkor úgy vélik, hogy ezek a telepesek jóval az első bevándorlók után, mindössze 9000 éve érkeztek az amerikai kontinensre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában