Ország-világ

2015.07.16. 13:10

Katonai titkokat adtak el a kínaiak

A gyanúsítottak csúcstechnológiát képviselő, illetve új fejlesztésű fegyverekkel kapcsolatos kutatással, kísérletekkel és gyártással kapcsolatos információkat szivárogtatott ki.

Katonai információk külföldi titkosszolgálatoknak történő értékesítéséért vettek őrizetbe négy embert Kína Szecsuan tartományában - számolt be honlapján a Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) csütörtökön.

Valamennyien egy, a védelmi ipar közelebbről meg nem nevezett létesítményében, egy Aknakereső kódnevű, belső elhárító művelet során akadtak horogra. Nem tudták egymásról, hogy ugyanannak a megbízónak dolgoznak.

A délnyugati tartomány állambiztonsági illetékeseinek közlése szerint a négy polgári személy csúcstechnológiát képviselő, illetve új fejlesztésű fegyverekkel kapcsolatos kutatással, kísérletekkel és gyártással kapcsolatos információkat szivárogtatott ki. A gyanúsítottak a külföldiektől feladatul kapták a területen dolgozó, együttműködésre alkalmasnak tűnő műszaki szakemberek "beajánlását" is.

A helyi sajtó szerint többségüket az interneten, a közösségi média alkalmazásainak segítségével környékezték meg, illetve szervezték be, és pénzt ajánlva vették rá a munkára.

Kínában általában nem jellemző, hogy kémkedéssel kapcsolatos ügyekről jelennek meg hírek a sajtóban, Szecsuanban sem történt ilyen az elmúlt tíz évben. Ugyanakkor márciusban például a központi sajtó közölte, hogy kémkedésért, katonai objektumok külföldiek megbízásából való fényképezéséért és a képek külföldre juttatásáért hét, illetve hat év börtönbüntetésre ítéltek két kínai férfit. A megbízók kilététét, nemzetiségét nem hozták nyilvánosságra.

Tavaly letartóztattak egy embert, akik a kelet-kínai Csingtao kikötőjében megbízásból fényképeket készítettek Kína repülőgép-hordozójáról és azokat egy külföldinek adták el. Egy másik férfi ugyanebben az évben a déli Kuangtung tartományban 10 év börtönt kapott 23 titkosított dokumentum és fotók külföldi kémekhez való eljuttatásáért. 2007 óta tevékenykedett és maga is több informátort beszervezett.

A kínai törvényhozás tavaly ősszel fogadta el az állambiztonság átfogó védelmét szolgáló új kémelhárítási jogszabályt, amelyben egyebek mellett meghatározták a kémkedés fogalmát.

A Központi Katonai Bizottság (KKB) ezzel egy időben felhívta a katonák figyelmét arra, hogy mennyire fontos és szükséges a katonai titkok szigorú, biztonságos kezelése. "A hadseregnek fokoznia kell éberségét ellenfeleivel szemben, továbbá biztosítania kell a katonai titkok szigorú, biztonságos kezelését" - állt az ország legfőbb katonai testülete által kiadott dokumentumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában