Ország-világ

2015.07.20. 17:49

Jövőre havi 5000 forinttal több maradhat a kétgyerekes családoknál

Folyamatosan emelik a két gyermeket nevelők családi adókedvezményét 2019-ig.

Folyamatosan emelik a két gyermeket nevelők családi adókedvezményét 2019-ig, első lépésként január 1-jétől havonta ötezer forinttal több maradhat náluk – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

[namelink name="Novák Katalin"] elmondta: eddig az egy-, illetve kétgyerekes családoknál havonta gyerekenként tízezer forintnyi adókedvezményt érvényesíthettek a szülők, míg három gyerek után már közel 100 ezer forintot. Ezt a nagy különbséget szeretnék most csökkenteni, és ezzel is támogatni, hogy minél több gyermek szülessen, és megálljon a 34 éve tartó népességcsökkenés – fűzte hozzá.

A cél, hogy 2019-ig havi szinten 40 ezer forint maradjon a két gyereket nevelő családoknál az adókedvezmény jóvoltából – mondta az államtitkár.

Fontos tudnivalóként sorolta, hogy az adókedvezmény megosztható, tehát mindkét szülő igénybe veheti, a közfoglalkoztatásból származó jövedelem után is igényelhető, illetve 2014-től már nem csak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékokból is érvényesíthető, amennyiben az alacsonyabb jövedelme miatt valaki nem tudná a teljes kedvezményt igénybe venni.

Novák Katalin felidézése szerint 2010-ben ugyan létezett egy kezdetleges formája az adókedvezménynek, ez azonban csak három vagy több gyerek után járt és mindössze négyezer forint volt havonta, az Orbán-kormány azonban első lépései között kibővítette ezt a lehetőséget.

Míg 2010-ben csak 13 milliárd forint jutott családi adókedvezményre a költségvetésből, addig 2014-ben már 240 milliárd, amelynek köszönhetően közel 900 ezer család tudta igénybe venni ezt a lehetőséget - mondta.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy 2011-2014 között összesen 790 milliárd forint többlettámogatás maradt a családoknál az adókedvezmény jóvoltából, ami családonként 833 ezer forintos megtakarítást jelent.

Az elmúlt öt év családbarát intézkedései közül az államtitkár kiemelte az ősztől induló térítésmentes közétkeztetést a bölcsődékben és az óvodákban, a felmenő rendszerben bevezetett ingyenes tankönyvellátást, illetve az idén indított első házasoknak járó adókedvezményt.

Fidesz: több pénz marad a gyermeket nevelő családoknál

Egy kétgyermekes család éves jövedelme jövőre akár 60 ezer forinttal is nőhet a kormány intézkedéseinek következtében - közölte a Fidesz hétfőn az MTI-vel.

A nagyobbik kormánypárt ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár bejelentette: négy év alatt folyamatosan emelik a két gyermeket nevelők családi adókedvezményét, 2019-ben a mostani dupláját, havonta gyerekenként 20 ezer forintnyi adókedvezményt érvényesíthetnek majd a kétgyermekes családok.

A közleményben kiemelték: míg a baloldal kormányzása alatt eltörölték a családi adókedvezményt, és a családi pótlékot is meg akarták adóztatni, addig a polgári kormány visszaállította a családi adókedvezményt, bevezette a családi adórendszert, amelyet évről évre bővít. Tavalyelőtt életbe lépett a kiskeresetűek adócsökkentése, tavaly a fiatal házasok adókedvezménye, 2016-tól pedig nő a kétgyermekes családok adókedvezménye - sorolták. Ez 350 ezer család megélhetését könnyíti meg, egy kétgyermekes család éves jövedelme jövőre akár 60 ezer forinttal is nőhet - hangsúlyozták.

A családi adókedvezmény hat év alatt 1300 milliárd forintot hagy a családoknál - fűzték hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában