Ország-világ

2015.07.30. 16:59

Így használhatja okosan a klímát

Jobb az általános közérzetünk, koncentrálóképességünk a munkában, ha nyáron, nagy melegben hűtött helyiségben tartózkodunk. Ilyen módon kellemesebb az otthon eltöltött idő, és pihentetőbb lehet az alvás is.

Lévay Gizella

Az autóban a légkondicionált utastér a nagy nyári melegekben biztonságosabbá teszi a vezetést, élvezhetőbbé az utazást. Előnyei mellett azonban a nem megfelelően karbantartott klíma az autókban, az irodákban, közösségi terekben és otthonunkban is komoly veszélyeket rejthet magában.

A légkondicionálók kockázatai

A klímaberendezésben, a szellőzőrendszerben, a szűrőkön és a légkezelő gépekben, valamint a légcsatornában felhalmozódott porban különböző mikroorganizmusok - baktériumok, gombák - telepedhetnek meg, melyek a használat során bekerülnek a belső térbe, az utastérbe, és különböző megbetegedéseket - allergiát, asztmát - okozhatnak.

A klimatizált helyiség levegője néha túl száraz, ami szintén légzőszervi panaszokat, illetve a szem, a torok és az orr nyálkahártyájának, illetve bőrünk kiszáradását okozhatja. Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, megfázásos tünetek jelentkezhetnek, ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak. Különösen a gyermekek, kismamák, idősek és a valamilyen légzőszervi megbetegedésben, allergiában szenvedők lehetnek ebben a tekintetben a legérzékenyebbek.

 

Karbantartás nélkül az egészségre veszélyes a klíma.

 

Óvjuk a testünket!
Mérsékelt hűtést alkalmazzunk, ne tartózkodjunk a kiáramló hideg levegő előtt/alatt. A száraz levegő ellen bőséges folyadékbevitellel, hidratálókrémek használatával védekezzünk.

Az autós légkondi sem kivétel

Helyes használat: javasoljuk a külső hőmérsékletnél maximum 6-8 °C-kal hidegebbre állítani a klímát az autóban, hogy az autóból kiszállva a hőmérséklet-különbség ne legyen megterhelő az emberi szervezet számára; a meghűlés, az ízületi panaszok elkerülése érdekében a hűvös légáramot ne irányítsuk közvetlenül magunkra; idényen kívül is javasolt 1-2 hetente bekapcsolni a berendezést néhány percre.

Rendszeres karbantartás

Az ÁNTSZ ajánlása szerint pollenszűrőt 10–15 ezer kilométerenként ajánlatos cserélni; a klíma tisztítását, fertőtlenítését évente egyszer végeztessük el. Többféle fertőtlenítési módszer közül lehet választani, például: ózonos, ultrahangos, direkt fertőtlenítés, klímatisztító hab vagy klímatisztító spray alkalmazása. Nyári használat előtt ellenőrizzük a hűtőgáz mennyiségét. A klíma tisztítása évente 1 alkalommal ajánlott minimum a közösségi terekben is, míg a nagyobb porterhelésnek kitett helyeken évente kétszer is fertőtleníthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában