Ország-világ

2015.07.23. 12:32

Hőség: a növekvő páratartalom miatt fokozódik a hőérzet

A következő napokban még inkább megnövekszik az emberi szervezet hőérzete a levegő növekvő páratartalma miatt; enyhülés csak vasárnap várható.

A MÁV folyamatosan ellenőrzi a sínek állapotát

 

A MÁV szakemberei folyamatosan ellenőrzik a sínhőmérsékletet a hőségriadó alatt, a 45 Celsius-fokot elérő vagy azt meghaladó érték esetén fokozott pályafelügyeletet vezetnek be - közölte a vasúttársaság csütörtökön az MTI érdeklődésére.


A vasúti pálya 50-60 Celsius-fok között deformálódhat, és ha ennek jelei mutatkoznak, sebességkorlátozást vezetnek be, emiatt jelenleg is több vonalon lassabban járnak a vonatok - tájékoztatott a MÁV.


Közölték: az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriadókor, és általában a műszaki meghibásodások, havária helyzetek miatti hosszabb vonatkéséseknél gondoskodnak a vízosztásról. Az InterCity vonatokon is adnak vizet a klímaberendezés meghibásodása esetén.


Az idén június 12. és 15. és július 3. és 8. között, illetve a július 18-ától tartó hőségriadó alatt a budapesti főpályaudvarokon és 14 nagyobb vidéki állomáson ingyen ásványvizet biztosít az utasoknak a MÁV-START.


A vasúttársaság közlése szerint a MÁV-START járműparkjában mintegy 600 légkondicionáló vagy légjavító berendezéssel felszerelt jármű van, ami a teljes üzemelő állomány 20 százaléka. A berendezéseket a vonatok indulása előtt és menet közben is működtetik.


A vasúttársaság a szabadban dolgozó vasutasok számára megteremti a törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket, az erős napsugárzásnak kitett dolgozók számára megfelelő védőfelszerelést, korlátlan mennyiségű ásványvizet, óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosít - közölte a MÁV Zrt.


Katasztrófavédelem: egyre több a tűzeset

Napról napra az átlagosnál több tűzesethez riasztják a tűzoltókat a kánikulában, ezért fokozott óvatosságot kér a katasztrófavédelem a lakosságtól - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Hajdu Márton felhívta a figyelmet arra, hogy július 3-a óta országos tűzgyújtási tilalom van érvényben és fokozott a tűzveszély a szabad területeken.


Hozzátette, hogy több esetben nemcsak a termény, például a lábon álló gabona, hanem mezőgazdasági gépek is áldozatául estek a földeken pusztító lángoknak, és a hőségben egyre több a közúti baleset is.


Elmondta: azt kérik a lakosságtól, hogy még a kerti szalonnasütések, grillezések alkalmával is fokozott óvatossággal járjanak el és minden esetben tartsanak készenlétben oltóanyagot.


Ugyancsak figyelmeztetett arra, hogy aki útnak indul, az vigyen magával folyadékot, mert a gyakori balesetek miatt nőtt a forgalmi dugók esélye is - mondta Hajdu Márton.

 

A növekvő páratartalom miatt fokozódik a hőérzet


A következő napokban még inkább megnövekszik az emberi szervezet hőérzete a levegő növekvő páratartalma miatt; enyhülés csak vasárnap várható - tájékoztatta az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa csütörtökön az MTI-t.


Páldy Anna közölte: ezzel egy időben nő az ózon koncentrációja a levegő alsó rétegeiben, a gáz pedig izgatja a nyálkahártyát, köhögést, a szem könnyezését okozza és kedvezőtlenül befolyásolja a krónikus légúti megbetegedésekben szenvedők állapotát.


Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) egyelőre péntekig tartja fenn az országos hőségriadót - tette hozzá.


Elmondta: ebben a helyzetben azt ajánlják mindenkinek, hogy ha tehetik, 11 és 15 óra között maradjanak otthon és igyanak sok folyadékot.


A továbbiakban felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekek szervezete fokozott megterhelésnek van kitéve a hőségben.


Azt tanácsolják a szülőknek, hogy a kisgyermekeket kora reggel vagy este levegőztessék. Ha vízpartra viszik őket, keressenek árnyékos helyet számukra, vagy vigyenek magukkal napernyőt, félsátrat, öltöztessék őket cérnatrikóba, illetve legalább 30-as faktorú naptejjel kenjék be a bőrüket. Ez utóbbi vonatkozik a nagyobb gyermekekre is.


Annál is inkább, mert annál nagyobb eséllyel alakul ki a bőrrák, minél többször ég le a bőrünk 18 éves korunk előtt - fűzte hozzá.


A főorvos arról is szólt, hogy a gyerekek szervezete sokkal több folyadékot igényel, mint a felnőtteké, ezért akkor is itatni kell óránként őket, ha maguktól nem kérnek.


Azt ajánlják, hogy a gyerekek folyadékveszteségét felforralt, majd lehűtött vízzel, gyümölcsteával, gyümölcslevekkel pótolják a szülők, és a felnőttek se igyanak cukrozott vagy magas szénsavtartalmú üdítőket - mondta Páldy Anna.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán azt írta: a napok óta tartó, a 35 Celsius-fokot is meghaladó napi csúcshőmérséklettel járó forró időjárás után a következő napokban egy közeledő front előtt nedvesebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, ezért fülledt, már-már trópusi időre lehet számítani. "Igazi felfrissülést" majd egy jövő hét elején érkező újabb front hoz majd, akkor valószínűleg mindenütt megszűnik a kánikula - tették hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában