Ország-világ

2015.07.25. 00:29

Földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Ausztriában

Salzburg tartományban egy kőomlás több ezer embert zárt el a külvilágtól csaknem egy napra. Péntek délutánra sikerült megtisztítani az utakat a rájuk került hordaléktól.

Egy négyszáz méter hosszú és öt méter magas földcsuszamlás történt csütörtökön este a heves viharok után a salzburgi Raurisertal völgynél. A tűzoltók és a vöröskereszt tájékoztatása szerint senki nem sérült meg.

A földomlás Rauris településen egy tanyában okozott kárt, ahol négy ember tartózkodott, valamint a lezúduló kőtömeg elzárta a településre vezető egyetlen utat. Mivel a következő napokban újabb esők várhatók, a tanyára még nem térhetnek vissza az ott lakók.

A tűzoltók tájékoztatása szerint csaknem ötezer ember - háromezer helyi lakos és kétezer turista - volt elzárva egészen péntek kora délutánig, amikor is egy fél útpályát rövid időre meg tudtak nyitni. Péntek hajnalban már kétszáz tűzoltó, tíz kotróautó és húsz teherautó csaknem 600 köbméter követ hordott el, és dolgozott azon, hogy délutántól már újra járható legyen az út.

Az osztrák meteorológiai szolgálat (ZAMG) szakértője szerint az okozta a problémát, hogy nagyon rövid idő alatt négyzetméterenként 42 liter csapadék zúdult a településre. A szakértő elmondta: az alpesi területen ez jelenti a legnagyobb kockázatot.

Salzburg tartomány földtani intézetének vezetője szerint a viharcellák nagy sebességgel vonulnak át a hegyeken, amennyiben megrekednek, különösen sok esőt hozhatnak.

Tirol tartományban, Sellrain és Gries település között, az L13-as úton szintén földomlás volt, azonban itt már éjszaka megtisztították az utat. Sellrainben biztonsági okokból nyolc házból kiköltöztették a lakókat. Pénteken a két település közötti utat félpályán lezárják, hogy eltakarítsák az akadályokat. A vihar idején a környéken található St. Sigmund településnél egy hétvégi házban tartózkodó gyerekcsoportot és kísérőiket menekítettek ki.

Karintiában hatvan alkalommal vonultak ki a tűzoltók áradás és kidőlt fák miatt. A Hochrindl síterepen egy nőt villámcsapás ért.

A ZAMG előrejelzése szerint szombaton egy hidegfront záport és zivatart hoz az országba. Ausztria nyugati részében maradnak a záporok, keleten kezdetben napsütés, majd viharok várhatók, a leginkább az ország déli részében fog sütni a nap. A hőmérséklet 24 és 34 fok között lesz. Vasárnap túlnyomóan napsütéses lesz az idő, a maximum hőmérséklet 27 fokra mérséklődik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában