Ország-világ

2015.07.17. 17:29

El lehet bocsátani a beteg dolgozót

Olvasói kérdés: azt már tudom, hogy a felmondásra vonatkozó szabályok nem egészen ugyanúgy vannak Ausztriában, mint Magyarországon. Mi a legfontosabb, amit jó tudni? Az osztrákoknál tényleg fel lehet mondani táppénz alatt is?

kisalfold.hu


Ausztriában a munkáltató a betegállomány ideje alatt is felmondhat dolgozójának, van jogosultsága erre. Ilyenkor azonban a munkavállaló megőrzi jogosultságát a kereset továbbfolyósítására a betegállomány végéig, azt akkor is meg kell kapni, ha már a munkaviszonya megszűnt. Kivételt jelent, ha próbaidő alatt mondtak fel neki és az, ha a táppénzre jogosultsági idő maximumát kimerítette.

A felmondási időre az osztrákok a Kündigungsfrist kifejezést használják, ez az az időtartam, amely a felmondás közlésétől a munkaviszony befejeződéséig tart. A felmondás hatályosulásának időpontja (Kündigungstermin) az a nap, amelyen befejeződik a munkaviszony, nem pedig az, amelyen a felmondást közlik. (Erről a témáról az IngáZóna mellékletben később bővebben is írunk. A tudnivalók összeállításában a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

Címkék#Ausztria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában