Ország-világ

2015.07.16. 13:37

Egy 9 éves kisfiú felfedezésétől hangos a világ

Saxon Thomas egy új kockamedúzafajt talált a kelet-ausztráliai Gold Coast egyik csatornájában.

A világ egyik legveszélyesebb mérgű állataként számon tartott kockamedúza eddig ismeretlen fajaként azonosították ausztrál szakemberek azt az apró tengeri lényt, amelyet egy kilencéves kisfiú talált a kelet-ausztráliai Gold Coast egyik csatornájában.

Az ifjú felfedezője, Saxon Thomas után Chiropsella Saxoninak keresztelt állat, amelyet törpe kockamedúzaként is emlegetnek, nagyjából két és fél centiméter hosszú.

"Ez egy nagyon pici lény, és ahhoz képest, hogy medúza, még aranyos is" - mondta Lisa-Ann Gershwin, a Queenslandi Múzeum medúzaszakértője.

Gershwin szerint nincs okuk feltételezni, hogy a Thomas által 2013-ban felfedezett medúza halálos veszélyt jelent, mivel testmérete miatt a csípése is nagyon apró lehet. Hozzátette: "persze valószínűleg fájdalmat okoz, de hát pont ez a cél".

A szakember ugyanakkor rámutatott: a törpe kockamedúza jelenléte arra utalhat, hogy a normális körülmények között az észak-ausztráliai vizekben előforduló nagyobb, halálos veszélyt jelentő kockamedúzák mozgásban vannak.

"Ennek a fajnak az ökológiája a jelek szerint hasonlít a halálos mérgű kockamedúzájéhoz. Ha a törpe kockamedúza képes megélni és boldogulni a Gold Coast-i és Sunshine Coast-i csatornákban, az nagy eséllyel jelentheti, hogy ez a halálosabb rokonnak sem jelent problémát" - fejtette ki Gershwin.

A halálos veszélyt jelentő kockamedúzák a nagyjából 1400 kilométerrel arrébb hullámzó vizekben szoktak előfordulni, elsősorban november és május között.

A kockamedúza csápjai akár a három métert is elérhetik, csípésük olyan kínzó fájdalmat okoz, hogy az áldozatok többsége először sokkot kap, majd belefullad a vízbe. Akik mégis kijutnak a partra, azokkal általában az állat halálos mérge végez, amely azonnal megtámadja a szívet és az idegrendszert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában