Ország-világ

2015.07.26. 07:57

Clinton cáfolja, hogy titkosított információt küldött magánlevelezésében

Saját állítása szerint nem továbbított titkosított információt külügyminisztersége idején elektronikus magánlevelezésében Hillary Clinton.

A volt külügyminiszter, aki a demokrata párt elnökjelöltje szeretne lenni a 2016-os amerikai elnökválasztáson, szombaton egy iowai kampányútja során beszélt erről, arra reagálva, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium két szövetségi kormányzati főellenőr kérésére fontolóra vette, hogy büntetőjogi vizsgálatot indítson annak kiderítésére, történt-e titkos információkkal való visszaélés.


"Nem küldtem és nem is kaptam semmit, ami a küldésekor vagy a fogadásakor titkosított volt" - mondta Hillary Clinton. Hozzátette, hogy nem tudja, mely levelekre hivatkoznak az ellenőrök. "Azt hiszem, önök itt egy nagyon jellemző vitának lehetnek tanúi, amikor a kormány különböző részlegei között nincs egyetértés arról, hogy mit nem kellene nyilvánossá tenni" - mondta.


Charles McCullogh főellenőr az igazságügyi tárcának küldött levelében azt írta, hogy mintegy 30 ezer, Clinton címéről elküldött e-mailből hivatala 40-et vizsgált meg szúrópróbaszerűen és ezek közül négy tartalmazott a kormány által titkosnak minősített információt. McCullogh szerint az információkra a levelek keletkezésekor érvényes volt a titkosítás. Lapértesülés szerint mindenesetre a levelezés nem megfelelő kezelésével kapcsolatos gyanú nem személy szerint Clintonra, a legnagyobb támogatottsággal bíró demokrata elnökjelölt-aspiránsra vonatkozik.


Arra, hogy minisztersége alatt Hillary Clinton nem hivatali, hanem magánlevelezési rendszert használt, márciusban derült fény. Clintont emiatt élesen bírálták politikai ellenfelei. Az elnökjelölt-aspiráns akkor is tagadta, hogy titkosított információkat továbbított volna magán e-mail-címéről, és több ízben is hangoztatta, hogy nem sértett törvényt vagy előírást, amikor a kormányzati elektronikus levelezési rendszer helyett a New York-i otthonában lévő szerverről levelezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában