Ország-világ

2015.07.29. 16:58

Brüsszel elégedett a Görögországgal folyó tárgyalásokkal

Intenzív tárgyalások folynak, és Brüsszel elégedett a görög hatóságok konstruktív hozzáállásával, ami hozzájárul ahhoz, hogy mielőbb sikerüljön eredményt elérni.

Az Európai Bizottság (EB) elégedett a Görögországgal folyó tárgyalásokkal - közölte az EB egyik szóvivője. Eközben az Európai Központi Bank bejelentette, nem változtat a görög bankoknak nyújtandó támogatási kereten.

Nina Andreeva, az Európai Bizottság egyik szóvivője szerdán Brüsszelben azt mondta, hogy a bizottság elégedett a Görögország és hitelezői között Athénban zajló tárgyalásokkal. A szóvivő megfogalmazása szerint "intenzív tárgyalások folynak, és Brüsszel elégedett a görög hatóságok konstruktív hozzáállásával, ami hozzájárul ahhoz, hogy mielőbb sikerüljön eredményt elérni".

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB), a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az euróövezet állandó mentőalapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) vesz részt a tárgyalásokon a hitelezők részéről. Az ESM biztosítja majd a becslések szerint 82-86 milliárd eurós, három évre szóló hitelkeretet a görögöknek.

A görög pénzügyminiszter kedden annak a reményének adott hangot, hogy augusztus 12-ig lezárulnak a tárgyalások a hitelezőkkel. Az euróövezet parlamentjeinek az ezt követő napokban kell ratifikálniuk az erről szóló dokumentumot, hogy Athén augusztus 20-ig megkaphassa az első részletet, amikor az EKB-nak 3,188 milliárd eurót kell visszafizetnie.

Szerdán az EKB kormányzótanácsa szinten tartotta a sürgősségi likviditási támogatásból (Emergency Liquidity Assistance - ELA) igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára, miután görög részről nem érkezett emelésre vonatkozó kérés egy név nélkül nyilatkozó forrás közlése szerint. A kormányzótanács előzőleg július 22-én 900 millió euróval 90,8 milliárd euróra emelte az összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában