Ország-világ

2015.07.23. 00:50

Berlin magyarázatot vár Washingtontól a német külügyminiszter lehallgatásáról szóló hírekre

A német külügyminisztérium magyarázatot vár a washingtoni vezetéstől azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint a WikiLeaks kiszivárogtató portál újabb dokumentumai alapján az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) évekig lehallgatta a német diplomácia vezetőjét, Frank-Walter Steinmeiert is.

A német külügyminisztérium szóvivője, Martin Schäfer szerdán Berlinben - arra az újságírói kérdésre, hogy a tárcánál örvendenek-e annak, hogy a WikiLeaks révén átláthatóbbá, transzparensebbé vált a diplomáciai munka - elmondta, hogy "figyelmesen tanulmányozták" a beszámolókat, de azok hitelességét és forrását nem tudják ellenőrizni. Ezért a berlini amerikai nagykövethez fordultak, "nyomatékosan" kérve, hogy Washington "tárja fel és magyarázza meg" az ügyet.

A szóvivő hangsúlyozta: ha a WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentumok hitelesek, akkor "partnerek közötti kémkedésről van szó, ami teljességgel elfogadhatatlan".

Berlin az NSA tevékenységéről szóló, a sajtóban egymás után megjelenő beszámolókkal kapcsolatban minden egyes esetben felvilágosítást, magyarázatot kér Washingtontól - tette hozzá Marint Schäfer, megjegyezve: "természetesen azt szeretnénk, hogy ne forduljon elő" mindaz, amiről a sajtóban olvasni lehet. Ugyanakkor a külpolitikában Németországnak változatlanul az az érdeke, hogy "jó, hasznos és konstruktív" együttműködést folytasson az Egyesült Államokkal - emelte ki.

A Süddeutsche Zeitung című lap, valamint az NDR és a WDR regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság közös tényfeltáró munkacsoportjának keddi beszámolója szerint a WikiLeaks-től származó dokumentumok alapján megállapítható, hogy az NSA évekig lehallgatta Steinmeier és a német külügyminisztérium több telefonját.

Német lapok a WikiLeaks dokumentumaira hivatkozva korábban arról írtak, hogy az NSA évtizedeken keresztül megfigyelte a német kancellári hivatal tevékenységét, és évekig lehallgatta több minisztérium telefonjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában