Ország-világ

2015.07.01. 20:41

Béremelésért tüntettek az ápolók Budapesten - fotók

Béremelést követelt több ezer egészségügyi dolgozó a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) által szervezett demonstráción, szerda délután a fővárosi Kossuth téren.

Az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján, a  Semmelweis-napon tartott megmozdulás résztvevői - a szervezők  közlése szerint mintegy négy és félezren - a Jászai Mari térről  vonultak a Kossuth térre. A kamara elnöke, Balogh Zoltán petíciót  adott át Dublinszki-Boda Péternek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetőjének, aki azonban nem szólt a  résztvevőkhöz, mert nem kapott nyilatkozattételi jogot.

A petícióban jelezték: a szakdolgozók szándéknyilatkozatot írtak  alá, amely szerint ha 2015. szeptember 30-ig nem történik határozott  és számottevő bérfejlesztés a szakápolóknál, akkor életbe lép a munkaviszony felmondásáról szóló nyilatkozatuk. A szervezők tájékoztatása szerint csak a rendezvényen több százan aláírták ezt a dokumentumot.

Béremelésért tüntettek az ápolók Budapesten. Fotó: MTI (galéria)


[namelink name="Balogh Zoltán"] beszédében kiemelte, hogy szakdolgozók nélkül nem  lehet egészségügyet építeni és beteget ápolni. A kormánynak kell  kiszámítható életutat biztosítania ahhoz, hogy egy helyen, egy fizetésből meg lehessen élni. Hozzátette: a döntéshozóknak meg kell  állítaniuk az elvándorlást. Amiatt is fontos a kiszámítható életpálya, hogy a fiatalok számára vonzó legyen ez a hivatást -  mondta.

"Nem kívánunk mást, csak kiszámítható életutat itthon,  Magyarországon" - hangoztatta Balogh Zoltán. "Hajrá magyarok! Hajrá magyar egészségügyi szakdolgozók!" - zárta beszédét a kamarai elnök.

A demonstráción ismét azt a tizenkét pontot tartalmazó  szórólapot osztották ki, amelyen az egészségügyi szakdolgozók követeléseiket már hónapokkal ezelőtt megfogalmazták a kormánynak. Ezek között egyebek mellett szakdolgozói életpályamodell azonnali  bevezetését, a bértárgyalás azonnali megkezdését, 50 ezer forintos alapilletmény-emelést, cafeteria-rendszer bevezetését, valamint az egészségügyi államtitkárságon belül az ápolásügy képviseletének  megerősítését kérték.

Béremelésért tüntettek az ápolók Budapesten. Fotó: MTI (galéria)


[namelink name="Irinyi Tamás"] szegedi osztályvezető ápoló az egybegyűltekhez szólva azt mondta: ugyan az egészségügyi dolgozók ünnepnapja van, de  a szakdolgozóknak nincs mit ünnepelni. Szóvá tette, hogy a június  15-i, egészségügyről rendezett parlamenti vitanapon a kormánypárti  képviselők alig voltak jelen, akik pedig ott voltak, irreális képet  festettek az ágazatról.

A döntéshozóknak "fel kellene fogniuk", hogy ápolók és eszközök  nélkül nem lehet ellátni a beteget, ezek beszerzéséhez azonban pénz  kell - fogalmazott. Hozzátette, ilyen feltételek mellett nehéz megfelelni az elvárásoknak.

A szónok hangsúlyozta, hogy nemcsak az egészségügyi dolgozókért demonstrálnak, hanem a betegekért is. "Mi elmehetünk, de a betegek  itt maradnak" - mondta az egészségügyi dolgozók nevében.

Morális válság van az ágazatban. Ebből a válságból csak úgy lehet kilábalni, ha az ágazatot prioritásként kezeli a kormányzat -  mondta.

Béremelésért tüntettek az ápolók Budapesten. Fotó: MTI (galéria)


A demonstrálók egységesen fehér pólóban, sokan fehér lufival  vonultak, sokan érkeztek vidékről; a szervezők tájékoztatása szerint  60 autóbusszal csaknem háromezren. A demonstrálók táblái többnyire  azt jelezték, hogy az ország melyik megyéjéből érkeztek, volt néhány  felirat, amely jobb munkakörülményeket követelt, például  "Hivatástudatból éljünk?!".

A résztvevők a demonstráció végén egy vérhez hasonlító piros  folyadékot tartalmazó fiolát tűztek fehér hungarocellből kivágott szívbe a Parlament főlépcsőjénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában