Ország-világ

2015.07.13. 21:30

Bántalmazás-e a füllyukasztás?

Brit anyák egy csoportja háborút indított az újszülöttek fülbelövése ellen, ami szerintük gyermekbántalmazás. Hazánkban is hagyomány, hogy a kislányok egy része még újszülöttkorban fülbevalót kap. Az általunk megkérdezett anyukák szerint nincs abban semmi rossz.

Kovács Erika

 Idén 31 baba kapott fülbevalót


Csongrád megyében január 1-jétől június 29-éig 97 kislány született. A rendelkezésre álló adatok szerint közülük 31 baba kapott korai csecsemőkorban fülbevalót. Kilenc esetben védőnő, egy alkalommal orvos végezte el a füllyukasztást, tizennyolc kisgyermek pedig kozmetikai szalonban élte át a fülbelövést. Két kisbaba a kórházból már fülbevalóval érkezett haza, egy kislánynál ismeretlen helyen történt a beavatkozás.

 

Brit anyák egy csoportja azt szeretné elérni, hogy a kormányzat megtiltsa vagy legalább életkorhoz kösse a fülbelövést. Többen egyenesen erőszakos, barbár cselekedetnek tartják a fülbelövést, ami életre szóló sokkot eredményezhet a kisbabának. Vannak, akik azt hiányolják, hogy a kisbabák nem tudják hozzájárulásukat adni a dologhoz, vagyis akaratuk ellenére történik a fülük kilyukasztása.


Több szülő nem érti, miért legális a füllyukasztás, ha az orr- és nyelvpiercing és a tetoválás tilos? A petícióhoz rövid idő alatt mintegy 33 ezren csatlakoztak. Más szülők viszont a tiltakozást tartják értelmetlennek. Kíváncsiak voltunk a hazai anyukák véleményére is. Eperjesen jártunk. Gombkötő Klaudia kislánya 2 éves múlt. A kis Liliána füleiben is ott csillog a fülbevaló.


– Nálunk a családban minden nőnek van fülbevalója, így természetes volt, hogy a kislányom is túlessen a fülbelövésen – mondta az édesanya. – A kórházban, ahol Liliána született, nem volt erre lehetőség. Mivel a kicsim a vártnál korábban született meg, ezért a szokásosnál tovább maradtunk kórházban. Így 3 hónapos volt, amikor megkapta a fülbevalóját. A csattanástól megijedt ugyan egy kicsit, de néhány perc múlva abbahagyta a sírást. Kizárt dolog, hogy életre szóló traumát okozott volna neki – mondta az anyuka, aki maga is olvasta a brit anyák kezdeményezését.


– Nekem még tűvel szúrták ki a fülem kisbabakoromban. Akkor az volt a szokás. Semmire nem emlékszem, és hálás vagyok érte a szüleimnek. Egy lánynak szép, ha van fülbevalója – fogalmazott [namelink name="Gombkötő Klaudia"].

 

Gombkötő Klaudia kislánya, Liliána 3 hónapos volt, amikor megkapta a fülbevalóját. A szerző felvétele

Gombkötő Klaudia kislánya, Liliána 3 hónapos volt, amikor megkapta a fülbevalóját. A szerző felvétele


[namelink name="Szederlang Anett"] is ezen a véleményen van. Kislánya, Jázmin 5 éves, nagycsoportos lesz. – Sajnos a szentesi kórházban sem volt lehetőség arra, hogy kislányunk megkapja a fülbevalót. Egyéves volt, amikor Celldömölkön, a férjem szülőtelepülésén, megtörtént a belövés. A „pisztoly" hangjától ijedt meg, de néhány pillanat múlva már elfelejtette az egészet. Egyébként négy évvel ezelőtt, felnőttként én is kértem fülbelövést. Féltem, pedig nem fájt, csak kicsit feszített. Jobb ezen minél kisebb gyermekként átesni – nyilatkozta az anyuka, aki szerint a fülbelövés semmiképpen nem gyermekbántalmazás.


– Magyarországon a füllyukasztás nem tartozik az egészségügyi ellátás körébe. Régebben, a hagyomány szerint, elsősorban egészségügyi dolgozók végezték, védőnők, elvétve orvosok, napjainkban kozmetikai szalonok is vállalnak fülbelövést. Tény, hogy a csecsemők füllyukasztásának feltételeit, elvégzését semmilyen jogszabály nem írja le. Feltételezhetően világszerte nincs erre vonatkozóan szabályozás, annak ellenére, hogy fájdalmas fizikai beavatkozásról van szó, és a csecsemőnek, gyermeknek nincs döntési joga, hogy akarja-e, vagy sem – mondta [namelink name="Goda Edit"] Csongrád megyei vezető védőnő.


A szakember kitért rá, a jogi szabályozás tekintetében irányadó lehet, hogy az ENSZ Alapokmányában, a gyermekeket érintő fizikai atrocitásokkal összefüggésben, rögzítik a gyermekek jogait, amit Magyarország is ratifikált.


– Ez a deklaráció nem elsősorban a füllyukasztásra, illetve annak hagyományára vonatkozik, de az angliai tiltakozást figyelembe véve, erre az esetre is értelmezhető. Mint említettem, a jelenleg hatályos jogi szabályozás Magyarországon nem tiltja a füllyukasztást. Ugyanakkor fontos az egészségügyi személyzet felelőssége, hogy felhívják a szülők figyelmét arra, hogy a beavatkozás során fizikai fájdalmat okoznak gyermeküknek, illetve a tájékoztatásnak ki kell terjednie a beavatkozás során betartandó higiénés szabályokra is – hangsúlyozta Goda Edit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában