Ország-világ

2015.07.07. 09:28

A területi vita miatt Venezuela visszahívta guyanai nagykövetét

Nicolás Maduro venezuelai elnök visszahívta hétfőn guyanai nagykövetét a két ország közötti területi vita miatt, és azt is bejelentette, hogy alacsonyabb szintre korlátozzák a diplomáciai kapcsolatokat.

Maduro elrendelte a két ország kapcsolatainak gyökeres felülvizsgálatát, a szomszédos ország vezetőjének meg nem nevezett intézkedéseire hivatkozva.

Venezuela Guyana területének kétharmadára, az Essequibo folyótól nyugatra fekvő, 215 ezer négyzetkilométeres térségre tart igényt. Ásványi kincsekben, elsősorban aranyban és gyémántban gazdag területről van szó. A területi vita még a gyarmati időkre nyúlik vissza.

A viszály az utóbbi időkben a két ország felségvizeire is átterjedt, a tengerfenék alatt ugyanis jelentős olajtartalékok vannak. Májusban újra fellángolt a vita, miután a venezuelai kormány egyoldalúan, rendeleti úton módosította a határokat, és kiterjesztette az ország területét olyan térségre, ahol a guyanai kormány előzőleg olajkitermelési jogokkal ruházta fel az amerikai Exxon Mobil olajipari társaságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában