Ország-világ

2015.07.01. 13:58

A tengeri moszatok jól alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz

A változó szén-dioxid-szintnek kitett algák egyebek közt kisebbek voltak, mint a stabil környezetben nevelt társaik.

A tengeri moszatok az eddig véltnél valószínűleg sokkal jobban képesek alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz, ami nagyszerű hírt jelent az óceáni táplálékláncra nézve - derült ki az Edinburgh-i Egyetem szakembereinek friss jelentéséből.

A fitoplankton-szervezetek, köztük a tengeri moszatok az óceáni tápláléklánc nélkülözhetetlen résztvevői, emellett fontos szerepük van a légköri szén-dioxid elnyelésében és a földi élet fenntartásához szükséges oxigén előállításában.


Annak kiderítésére, hogy az algák miként képesek túlélni a változó természeti környezetben, az Edinburgh-i Egyetem kutatói a 2100-ra, illetve utána várható magas szén-dioxid-tartalmú környezetben termesztettek algákat, egy részüket változó, másik részüket stabil szén-dioxid-tartalomnak kitéve.


A kutatók szerint az ingadozó szén-dioxid-szintnek kitett algák jobban tudtak alkalmazkodni a környezetükben bekövetkező további változásokhoz, mint a stabil feltételek közt nevelt társaik.

 

Az eredmények tehát azt sugallják, hogy a moszatpopulációk jobban fognak alkalmazkodni a jövőben várható környezeti változásokhoz, mint azt az állandó feltételek közt végzett kísérletek alapján gondolták a szakemberek.


A kutatók ugyanakkor azt is megállapították, hogy a változó szén-dioxid-szintnek kitett algák egyebek közt kisebbek voltak, mint a stabil környezetben nevelt társaik.


A jelentés szerint ezek a tényezők hatással lehetnek az óceáni táplálékláncra, és arra, hogy az algák milyen hatékonyan képesek elnyelni a légköri szén-dioxidot és lesüllyedni az óceán mélyébe.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában